Acasă Eveniment Aeroportul din Caransebeș – din nou operațional permanent

Aeroportul din Caransebeș – din nou operațional permanent

DISTRIBUIȚI

P1060169A fost inauguratã o unitate specialã de aviaţie a MAI

 La Caransebeş a fost inauguratã, joi, Unitatea Specialã de Aviaţie, componentã a Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, destinatã intervențiilor de salvare, dar și de poliție aerianã.

„Dupã 19 ani de la ultimul zbor de linie, pe Aeroportul din Caransebeş, inaugurãm Unitatea Specialã de Aviaţie, a Ministerului Afacerilor Interne, o unitate care va acoperi frontiera de sud-vest a României, frontiera cu Serbia, în principal, fluvialã şi terestrã, o unitate amplasatã motivat, aici, de profilul social şi economic al acestei zone, de specificul geografic pe care-l etalează Banatul de munte şi de câmpie. Este a cincea unitate de acest gen a Inspectoratului General de Aviaţie din M.A.I., după unităţile de la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Tulcea. Iatã că, de acum, Caransebeşul aparţine acestei hărţi de intervenţie pe care a dezvoltat-o Ministerul Afacerilor Interne. Împreunã cu Primãria Caransebeş vom încerca sã activãm aici şi o structurã ROMATSA, Primãria Caransebeş având aparatura, iar Consiliul Judeţean Caraş-Severin clãdirile, pentru a facilita şi altfel de tipuri de zbor pe acest aeroport, care îşi va dovedi utilitatea”, a declarat Sorin Frunzãverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Consiliul Judeţean a pus la dispoziţia noii unitãţi 24.480 metri pãtraţi, un hangar, douã platforme betonate şi clãdirea fostului grup alimentar, pentru desfãşurarea activitãţilor caracteristice şi specifice unei asemenea unitãţi de intervenţie.
Activitãţile privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Unitãţii Speciale de Aviaţie Caransebeş au demarat la începutul anului 2013, iar eforturile depuse de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, precum şi disponibilitatea administraţiei publice locale au condus la realizarea, în termenul prognozat, a unei importante direcţii de acţiune. Aceasta este prevãzutã în Planul de implementare a Strategiei dezvoltãrii aviaţiei M.A.I. 2010-2020, care se referã la continuarea procesului de operaţionalizare a unitãţilor teritoriale existente şi înfiinţarea etapizatã a structurilor de aviaţie subordonate Inspectoratului General de Aviaţie la Craiova şi Caransebeş, coroboratã cu derularea procedurilor de achiziţie de aeronave, care sã asigure intervenţia structurilor de aviaţie, în timp operativ, la nivel naţional.
    „Am solicitat, încã din 2010, M.A.I., înfiinţarea unei unitãţi SMURD, la Caransebeş. Împreunã cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin am pus unãrul la grãbirea procedurilor juridice şi administrative şi militare, pentru ca unitatea sã fiinţeze cât mai repede. Primãria a investit 500 mii lei în reabilitarea sediului unitãţii. Clãdirea se afla în patrominiul nostru, dar am pus-o la dispoziţia ministerului. Dincolo de aspectele procedurale, juridice, funciare, administrative, edilitare sau urbane, aceastã unitate militarã reprezintã o garanţie şi o certitudine cã, în viitor, cetãţenii din aceastã zonã vor avea alãturi prieteni de la M.A.I., care vor fi 24 de ore din 24 la datorie, vor executa misiuni de salvare pentru cei care vor avea nevoie”, a precizat primarul municipiului Caransebeş, Ion Marcel Vela.
    În paralel, Primãria Caransebeş deruleazã, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne din Serbia, un proiect european, prin care urmeazã sã fie achiziţionate echipamente pentru situaţii de urgenţã, care vor fi puse, şi acestea, la dispoziţia noii unităţi şi care vor completa eforturile pentru o viaţã mai sigurã pentru cetãţenii din Banatul Montan.   
Prin înfiinţarea structurii de aviaţie a M.A.I. în Caransebeş se va asigura acoperirea aerianã a zonei de sud-vest a ţãrii, a frontierei externe a Uniunii Europene dintre România şi Serbia, atât terestră cât şi fluvialã, precum şi a zonelor greu accesibile, în care, din cauza configuraţiei reliefului, intervenţiile operative în situaţii de urgenţã, respectiv cãutare, salvare, recuperare ori evacuare cu alte mijloace sunt lipsite de eficienţã.
„Unitatea de Aviaţie de la Caransebeş va fi ajutatã şi de unitãţile din teritoriu, urmând ca unii dintre absolvenţii noilor promoţii sã fie încadraţi pe viitor aici. Pentru început, vom funcţiona cu un aparat de intervenţie în zone montane, IAR 316 B, adoptat cu troliu, specializat în cãutare-salvare şi alte activitãţi specifice M.A.I.”, a declarat colonelul Andre Decebal Andreiaş, comandantul Unitãţii Speciale de Aviaţie Caransebeş.
Prin operaţionalizarea acestei unitãţi speciale, Inspectoratul General de Aviaţie are în componenţã cinci unitãţi speciale, dispuse teritorial în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Tulcea şi Caransebeş.
Repartizarea regională a unităţilor speciale de aviaţie a avut, ca principale argumente, dezvoltarea socio-economicã a zonei de operare, acoperirea distanţelor aeriene şi terestre, precum şi raza de acoperire variabilã a elicopterelor în zonele de intervenţie, în funcţie de timp, de anotimp, condiţii meteo şi relief.
La finalul manifestãrii, presa și autoritãțile au avut ocazia sã realizeze un zbor demonstrativ cu unul dintre elicopterele ce vor deservi noua unitate specialã de aviație.

Comentarii

comentarii