Acasă Actualitate Afectați de războiul din Ucraina, angajaţii TMK din Reșița protestează în fața...

Afectați de războiul din Ucraina, angajaţii TMK din Reșița protestează în fața guvernului, la București

DISTRIBUIȚI

Membrii sindicatelor din cadrul companiilor TMK Artrom din Reşiţa şi Slatina protestează, în 7 aprilie 2022, până la ora 16.30 în Piaţa Victoriei din București, la sediul guvernului României.

La acţiune participă aproximativ 300 de persoane din cadrul celor două unităţi, având două revendicări majore:

1. Deblocarea de către ANAF a conturilor companiei TMK Artrom pentru a-şi putea desfăşura activitatea;
2.Micşorarea preţului la energie.

Cu toate că în urma demersurilor susţinute ale sindicatelor s-a reuşit deblocarea conturilor pentru anumite plăţi precum salariile, activitatea companiei este în continuare în blocaj.

“Vă aducem la cunoștință că alte firme care fac parte din TMK Steel Holding, cu puncte de activitate în Germania și Cehia, nu au fost afectate de sancțiunile impuse prin Regulamentul Comisiei Europene nr.269/2014. Având în vedere această situație, constatăm că Ministerul Afacerilor Externe nu și-a asumat un rol activ, în ceea ce privește reprezentarea intereselor naționale în fața organismelor europene, privind aplicarea în mod unitar al Aquis-ului Uniunii Europene.
Ridicăm aceasta problemă deoarece în perioada 10-24.03.2022 nu au existat documente emise de către instituțiile abilitate ale statului român care să blocheze activitatea financiară a TMK-ARTROM S.A. Băncile la care unitatea își are deschise conturile au luat măsuri de blocare, peste prerogativele legale pe care le aveau, fără ca legalitatea măsurii să fie verificată de organele abilitate”  se arată în scrisoarea trimisă guvernului României. 

Redăm mai jos integral textul scrisorii pe care sindicatele îl vor înmâna premierului Nicolae Ciucă.  

Către,
Guvernul României

În atenția Domnului Prim-Ministru Nicolae Ciucă

Referitor la: Ordinul Președintelui ANAF nr 468/24.03.2022, privind blocarea fondurilor și resurselor economice deținute de Societatea TMK-ARTROM S.A, precum și a adresei nr.G2-1/379/18.03.2022, emisa de către Ministerul Afacerilor Externe

Domnule Prim Ministru,
Vă mulțumim pentru faptul că prin Decizia nr.1/24 martie 2022, emisă de ANAF, s-a reușit deblocarea conturilor TMK-ARTROM S.A. în vederea efectuării de plăţi esenţiale pentru continuarea activităţii comerciale a TMK-ARTROM S.A., respectiv pentru plata drepturilor salariale ale angajaților, plata furnizorilor și a instituțiilor de credit.

În continuare vă semnalăm alte două aspecte care pun în pericol funcționarea societății și locurile de muncă de la societatea TMK-ARTROM SA.
– Ordinul Președintelui ANAF nr 468/24.03.2022.
– Decizia Președintelui ANAF nr.4/04.04.2022

Vă reamintim că Sindicatul Vatra, Confederația Cartel ALFA Caraș Severin și cei 2400 salariați din TMK-ARTROM S.A. s-au declarat de la bun început împotriva oricărei forme de sprijin, acordat ca alternativă la pierderea locurilor de muncă, chiar și pe termen foarte scurt.

Domnule Prim Ministru,
Având în vedere aceste riscuri, vă transmitem următoarea revendicare:

Să dispuneți urgent emiterea unui act normativ privind derogarea totală de la sancțiunile incluse în Regulamentul 269/2014, oferind astfel cadrul legislativ în care societatea își poate continua activitatea fără alte blocaje.

Această revendicare este susținută de faptul că persoana sancționabilă, Dmitry Alexandrovich Pumpiansky, nu mai este beneficiar al TMK, acesta cesionându-și acțiunile către persoane care nu fac obiectul unor astfel de sancțiuni.
Derogarea cuprinsă de respectivul act normativ ar trebui să producă efecte și asupra altor societăți aflate în situație similară.

În raport cu cele enunțate mai sus, vă aducem la cunoștință că alte firme care fac parte din TMK Steel Holding, cu puncte de activitate în Germania și Cehia, nu au fost afectate de sancțiunile impuse prin Regulamentul Comisiei Europene nr.269/2014.

Având în vedere această situație, constatăm că Ministerul Afacerilor Externe nu și-a asumat un rol activ, în ceea ce privește reprezentarea intereselor naționale în fața organismelor europene, privind aplicarea în mod unitar al Aquis-ului Uniunii Europene.

Ridicăm aceasta problemă deoarece în perioada 10-24.03.2022 nu au existat documente emise de către instituțiile abilitate ale statului român care să blocheze activitatea financiară a TMK-ARTROM S.A. Băncile la care unitatea își are deschise conturile au luat măsuri de blocare, peste prerogativele legale pe care le aveau, fără ca legalitatea măsurii să fie verificată de organele abilitate.

Realitatea, în raport cu activitatea comercială desfășurată de TMK -ARTROM S.A, arata că:
-TMK-ARTROM S.A. nu vinde și nu a vândut marfa produsă în Romania către firme înrudite în ultimii 12 ani.
– TMK-ARTROM S.A nu a plătit dividende niciodată către Rusia.
-TMK-ARTROM S.A a făcut investiții în valoare de cca. 250 milioane de euro, în cele două fabrici din Romania, finanțarea venind în proporție de 2/3 dinspre Rusia către România .
– TMK-ARTROM S.A, are contracte, în prezent, cu peste 600 de beneficiari din Uniunea Europeana, S.U.A. și Canada, fiind una dintre firmele competitive în piață și un aport substanțial de capital la bugetul de stat.

Printr-o astfel de măsură se pot evita:
– un blocaj în lanț al activităților economice la nivel național, atât pe orizontală cât și pe verticală;
– punerea unei presiuni suplimentare pe bugetul de stat, în sensul că vor trebui instituite măsuri de șomaj tehnic pentru un număr de cca. 2400 angajați.
– agravarea nivelului de sărăcie și excluziune socială, prin trimiterea în șomaj tehnic raportat la fenomenul de explozie a prețurilor la care asistăm în prezent.

Stimate Domnule Prim-Ministru, sperăm în rezolvarea acestor probleme prin măsuri specifice unui model economic și social care pot garanta pacea socială și o colaborare onestă între toți partenerii sociali – semnat de Sindicatul Vatra, președinte: Iosif Ciuciuc, și Marian Apostol, președinte CNS Cartel Alfa Caraș Severin.

Comentarii

comentarii