Acasă Actualitate Aheologia otomană în România, dezbătută de cercetători din Moldova, Ungaria, Bulgaria și...

Aheologia otomană în România, dezbătută de cercetători din Moldova, Ungaria, Bulgaria și Turcia la UVT

DISTRIBUIȚI

A doua ediție a conferinței internaționale având ca subiect arheologia otomană în România s-a desfășurat, în perioada 9 – 10 iunie, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Evenimentul a fost organizat de UVT, în parteneriat cu Centrul de Studii Turce din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București.

În ultimii ani au fost publicate diverse lucrări dedicate patrimoniului arheologic otoman în România și au fost făcute importante descoperiri arheologice. În acest context bogat, evenimentul este o inițiativă unică în mediul academic românesc, având scopul de a încuraja dezbaterile între specialiștii din România și țările vecine. Prima ediție, desfășurată în octombrie 2017, la București, s-a bucurat de un real succes, interesul față de subiect fiind în continuă creștere.

La conferința „Arheologie otomană în Romania: Provocări, realități, perspective” au fost prezentate importante proiecte de cercetare în fostele teritorii ale imperiului din regiune. Pentru a onora gazda acestui eveniment, Universitatea de Vest din Timișoara, dar și statutul de capitală culturală, Timișoara otomană ocupă un loc central în dezbaterile acestei conferințe. Aspecte variate ale perioadei, de la lăcașuri de cult, la fortificații și utilizarea apei și până la cultură materială au fost discutate de către arheologii invitați.

Evenimentul a fost organizat de către Universitatea de Vest din Timișoara, Centrul de Studii Turce – FIUB, în parteneriat cu TIKA – Agenția de Cooperare și Colaborare Turcă și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București.

Au susținut comunicări 20 de specialiști din universitățile, institutele de cercetare și muzeele de profil din România, Moldova, Ungaria, Bulgaria și Turcia.

Conferința s-a încheiat cu o secțiune cu tema „Patrimoniul otoman din România – între uitare și cercetare”, propusă din dorința de a trage un semnal de alarmă asupra situației existente în prezent și a modului în care moștenirea istorică otomană este asumată și valorificată de către autoritățile locale.

Au fost dezbătute cazurile valorificării descoperirilor arheologice din Timișoara, dar și cel al potențialului insuficient exploatat al Dobrogei, oferind soluții de marcare locală și promovare virtuală.

Comentarii

comentarii