Acasă Actualitate “Ai consumat tichetul de sănătate, plăteşti taxă la medic!”

“Ai consumat tichetul de sănătate, plăteşti taxă la medic!”

DISTRIBUIȚI

“Omul va primi nişte tichete, iar, dacă îşi va consuma acele tichete, va suporta taxă şi nu coplată”, a spus dr. Elisabeta Spătaru (foto), vicepreşedintele PMF Timiş.
“De dimineaţă, joi, 8 aprilie, ne-am reluat activitatea în mod normal şi eliberăm reţete pacienţilor care ne solicită, dar ameninţarea cea mai mare este falimentul, mai ales pe judeţul Timiş, fiindcă veniturile noastre cele mai sigure se realizau în capitaţie, dar şi pe viitor baza este tot capitaţia, chiar dacă a scăzut”, a declarat dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie (PMF) Timiş.

Programare cu 24 de ore înainte

Ministerul Sănătăţii a transmis că au fost făcuţi paşi importanţi şi o parte dintre probleme şi-au găsit rezolvarea. Reprezentanţii medicilor de familie au dat asigurări că, începând de joi, vor putea elibera reţete compensate şi gratuite şi alte documente necesare pacienţilor, dacă discuţiile se vor finaliza favorabil. Începând cu 1 aprilie a intrat în vigoare Ordinul ministrului Sănătăţii, prin care sunt aprobate unele măsuri de eficientizare a activităţii la nivelul asistenţei medicale ambulatorii. Astfel, medicii din cabinetele de asistenţă medicală primară, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialităţile paraclinice şi medicină dentară şi din cele de asistenţa medicală de recuperare au obligaţia să acorde servicii medicale pe baza unei programări telefonice sau prin alte mijloace, efectuată cu cel puţin 24 ore înainte de data dorită.

Numai 20 de consultaţii pe zi

Un aspect interesant este faptul că această Casă Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a limitat numărul de consultaţii la numai 20 pe zi. Medicul de familie degeaba va accepta mai mult de 20 de persoane, fiindcă CNAS nu îi va deconta cheltuiala. “De aceea s-a introdus programarea obligatorie. Avem dreptul să îi taxăm pe acei pacienţi programabili, care nu au fost programaţi, dar solicită serviciile medicale. Timişenii trebuie să ştie că, dacă nu se vor programa, vor suporta taxă. Introducerea coplăţii de la 1 iulie, va limita numărul de consultaţii la pacient. Omul va primi nişte tichete, iar dacă îşi va consuma acele tichete, va suporta taxă şi nu coplată”, a spus dr. Spătaru. “Ordinul nu exclude posibilitatea ca pacientul să se prezinte la medic fără o programare prealabilă, acesta fiind obligat să îi acorde gratuit servicii medicale. Precizăm că timpul mediu/consultaţie este de 15 minute, conform contractelor încheiate de aceştia anul trecut cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în comunicatul MS. De la prevederile actului normativ fac excepţie cazurile de urgenţă medicală, dar şi cabinetele din mediul rural, în localităţile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare, nu există posibilitatea efectuării programărilor. De asemenea, fac excepţie şi serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor, care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afecţiune acută.
Guvernul a aprobat contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pe anul 2010. Conform noului act normativ, începând cu 2010, se modifică modalitatea de finanţare a medicilor de familie. Dacă, până în prezent, procentul alocat per capita era de 90%, iar pentru servicii 10 %, începând din acest an, medicii de familie vor primi din fondul asistenţei medicale primare 70% per capita şi 30% per servicii.

Comentarii

comentarii