Acasă Actualitate AJOFM Timiș, alături de ANOFM și Comisia Europeană, în căutarea de soluții...

AJOFM Timiș, alături de ANOFM și Comisia Europeană, în căutarea de soluții pentru integrarea în muncă a lucrătorilor defavorizați

DISTRIBUIȚI

Prima Conferinţă a Întreprinderilor Sociale de Inserţie din România cu tema “Integrarea pe piața muncii a lucrătorilor defavorizați prin economia socială – politici și practici europene” s-a desfășurat, marți 13 septembrie, la Parlamentul României.

Din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, a participat o delegație condusă de directoarea Roxana Kașai.

Bănățeanul Marcel Miclău, secretarul general al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, fost director al AJOFM Timiș, a explicat că evenimentul a fost organizat de Reţeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserţie #RISERomania și Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Parlamentul României – Camera Deputaților.

Conferința a abordat provocările actuale de pe piața muncii din România și din Europa pentru lucrătorii defavorizaţi și rolul pe care economia socială îl poate juca în îmbunătățirea perspectivelor de angajare pentru persoanele cele mai îndepărtate de piața muncii.

La eveniment au participat reprezentanții Comisiei Europene, comisiilor parlamentare de profil, ministerelor, autorităților locale și regionale, organizațiilor neguvernamentale europene și naționale și întreprinderilor sociale de inserție din România, Franța, Spania.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost reprezentată de Marcel Dumitru Miclău, secretar general ANOFM, alături de care au fost prezenți directori ai agențiilor județene și consilieri din compartimentele de Economie Socială din structurile teritoriale ale ANOFM.

“În România, prin recentele modificări legislative, aceste întreprinderile sociale pot beneficia de toate măsurile active oferite de Serviciul Public de Ocupare, în special de subvenții pentru încadrarea în muncă a persoanelor ce fac parte din grupuri vulnerabile. Subliniez faptul că, prin rectificarea bugetară aprobată recent de Guvernul României, ANOFM dispune de suficiente fonduri pentru onorarea cererilor angajatorilor de subvenționare a locurilor de muncă a șomerilor ce fac parte din categorii devaforizate din punct de vedere al accesului pe piața muncii”, a declarat Marcel Dumitru Miclău.

El a mai arătat evoluția ascendentă din ultimii ani a numărului întreprinderilor de economie socială. Astfel, dacă în 2016 erau doar 48 de astfel de întreprinderi, în 2020 numărul acestora era de 518, iar în prezent sunt 2.671 de entități, dintre care 188 sunt întreprinderi sociale de inserție.

De asemenea  Marcel Dumitru Miclău a subliniat necesitatea continuării dialogului și al parteneriatului între întreprinderile de economie socială, întreprinderile de economie socială de inserție, Serviciul Public de Ocupare, asociațiile primăriilor de comune, orașe, municipii și consilii județene.

Comentarii

comentarii