Acasă Actualitate AJOFM Timiș organizează Zilele Economiei Sociale la Timişoara

AJOFM Timiș organizează Zilele Economiei Sociale la Timişoara

DISTRIBUIȚI

miclauÎn perioada 8-13 mai, Agenția Județeanã pentru Ocuparea Forței de Muncã Timiș (AJOFM), în colaborare cu Asociația CRIES și alți parteneri locali, organizeazã Zilele economiei sociale și solidare Timișoara 2017.

 

Marcel-Dumitru Miclău, directorul executiv al AJOFM Timiş, a explicat că, astfel, conform Legii 219/2015 privind Economia Socială, luna mai a fiecărui an este dedicată organizării diferitelor evenimente sau acţiuni de mediatizare a domeniului economiei sociale, având ca scop dezvoltarea locală şi cetăţenia activă, cooperarea şi solidaritatea socială. Luna mai este denumită și luna promovării economiei sociale.

Vizite pe teren, dezbateri, ateliere de formare și evenimente de networking sunt principalele tipuri de activități care se vor desfășura în orașul de pe Bega. Prin organizarea acestor acțiuni AJOFM Timiș își propune să promoveze beneficiile dezvoltării domeniului economiei sociale în județul Timiș  și să ajute la o mai bună înțelegere a felului în care structuri specifice celui de al treilea sector funcționează. Participanții la aceste evenimente vor avea ocazia de a înțelege mai bine cum funcționează o întreprindere socială, care angajează persoane din grupuri vulnerabile, cum este organizată o casă de ajutor reciproc sau cum sunt luate deciziile în cadrul unei cooperative. Totodată, pentru o corectă apreciere a contextului legislativ existent la ora actuală în România privind Economia socială, se va organiza o masă rotundă cu reprezentanți ai instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale pentru a analiza condițiile în care autoritățile publice locale pot colabora cu actorii de economie socială. Aici, unul dintre subiectele propuse se referă la posibilitatea ca autoritățile publice să organizeze achiziții responsabile social, crescând impactul social și de mediu al cheltuielilor publice.

Economia socială și solidară este un sector emergent în România. Cu toate acestea, putem întâlni inițiative de succes în aproape toate domeniile de activitate: de la ateliere de reciclare, brutării, ferme agricole, spălătorii până la cafenele sociale și spații culturale.  „La nivel național, până în prezent, sunt atestate 73 de intreprinderi sociale, iar în județul nostru sunt atestate 3 intreprinderi sociale, doua dintre acestea având ca domenii de activitate servicii sociale, a treia având ca domeniu servicii de alimentație. Alte patru astfel de intreprinderi sunt în curs de atestare. Considerăm importantă colaborarea cu administrațiile locale și organizațiile neguvernamentale pentru diseminarea informațiilor privind avantajele și modul de funcționare a întreprinderilor sociale, în special pentru a oferi un loc de muncă și motivație persoanelor din grupurile vulnerabile. Apreciez demararea acestei campanii de promovare, deoarece trebuie conștientizați toți factorii implicați de importanţa economiei sociale şi cum pot fi sprijinite SES-urile în demersurile şi interesul lor pentru dezvoltarea comunităţilor defavorizate. Este de precizat faptul că, întreprinderile sociale de inserţie, pot solicita şi beneficiază de gratuitate pentru emiterea mărcii sociale”, a declarat Marcel Miclău.

Comentarii

comentarii