Acasă Actualitate Al-Barri Kamal, un „cămătar cunoscut din Timișoara”, înregistrat lăudându-se cu influența pe...

Al-Barri Kamal, un „cămătar cunoscut din Timișoara”, înregistrat lăudându-se cu influența pe care o avea asupra judecătorilor, prin viitoarea sa soacră, fostă președintă a Curții de Apel Timișoara

DISTRIBUIȚI

Între 2011 și 2016, un grup de crimă organizată a reușit să pună mâna pe mai multe imobile foarte valoroase din Timișoara. Principalele „obiecte de activitate” ale acestei grupări: cămătărie și înșelăciune, potrivit cercetărilor DIICOT Timișoara. Vorbim de imobile a căror valoare este estimată la câteva milioane de euro, luate de la proprietarii de drept în baza unor contracte extrem de dubioase, în urma acordării unor împrumuturi de zeci de ori mai mici.

Deși cercetați de procurori, cămătarii nu aveau frică de instanțele de judecată, ba chiar se lăudau cu influența pe care o au. Unul dintre aceștia a fost și înregistrat în timp ce explica unei cunoștințe modul său de operare. Pe scurt, Al-Barri Kamal se bucura, potrivit propriilor spuse, de ajutorul fostului președinte al Curții de Apel Timișoara, Gabriela Sîrbu, care – la acel moment – urma să îi fie soacră.

Cine este Al-Barri Kamal? În dosarul DIICOT, îl vedem prezentat drept „«persoană de bună credință» cumpărătoare a imobilelor adjudecate, prin interpuși” sau „cămătar cunoscut din Timișoara, (…) care are rolul de a truca licitațiile imobilelor părților vătămate prin punerea la licitație a interpușilor”. Acesta lucrează cu „clanul Martinescu”, potrivit aceluiași dosar. În paralel, Al-Barri Kamal se recomandă și prin faptul că este doctor la Spitalul Municipal Timișoara.

Cum acționa grupul infracțional? În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că acești cămătari ofereau împrumuturi de mii sau zeci de mii de euro către proprietarii a diferite imobile, pentru ca apoi fie să refuze stingerea datoriilor invocând dobânzi extrem de mari, fie să impună termene de plată mult prea scurte. Disperate sau pur și simplu naive, victimele garantau datoriile cu imobile.

Mai multe persoane care consideră că au fost prejudiciate de Al-Barri spun că acesta avea un mod de operare „sentimentalist”. Lega false prietenii cu cei despre care știau că au nevoie de „serviciile sale financiare”, pentru ca mai apoi să le spună că îi poate ajuta cu diferite împrumuturi. Banii, spunea acesta, ar fi venit de la socrii săi, aceștia insistând pe semnarea unui „act la notar”. Când se întâlneau, cămătarul acuza o urgență la spital, motiv pentru care insista semnarea contractului pe loc, uneori chiar în fața biroului notarului. Victimele, care deja aveau ceva încredere în el, spun că nu mai apucau să citească contractul și, după luni bune, Kamal îi înștiința că trebuie să dea banii înapoi, cu dobânzi extrem de mari, motivate de „voința socrilor”. Alteori, când urma să primească banii înapoi, se făcea dispărut, plecând chiar și în Siria, presupun victimele sale.

Ulterior, se trecea la executare silită. Încă de pe 24 iulie 2020, Ziua de Vest a scris, detaliind cazul păgubitului Urian Stancu, despre executorul Cristian Crăciun, care ar fi aranjat licitații în favoarea grupului infracțional. Cămătarii preferau să organizeze acțiuni de executare silită cu interpuși la licitații „în scopul ascunderii adevăratei provenințe a imobilului și pentru a asigura astfel celorlalți inculpați produsul infracțiunii de cămătărie”, potrivit dosarului DIICOT. Interceptările procurorilor arată că Martinescu Gavriluță Tuță, presupusul lider al clanului, i-ar fi dat 130.000 de euro, sub formă de mită, executorului pentru contribuția sa în operațiunea care a vizat imobilul de pe strada Ludwig van Beethoven. Datoria inițială a lui Stancu față de Martinescu era de puțin peste 80.000 de euro: 56.000 de euro împrumutați efectiv și restul „dobândă”. Valoarea imobilului, o clădire cu opt apartamente și două garaje, este, potrivit unei expertize realizate de Allianz Țiriac, de peste 1,5 milioane de euro.

De obicei, după executare, victimele depuneau plângeri și urmau lungi prezentări la tribunal. Aici ar interveni influența lui Al-Barii Kamal. Acesta explică, pe înregistrare, inclusiv cum „servea cafea” și „asculta după colț” discuțiile purtate de fosta președintă a Curții de Apel Timișoara cu judecătorii veniți în vizită în casa sa.

Revenim la cauza lui Urian Stancu. În prezent, acesta se judecă cu cei care i-au luat casa pe tema anulării procesului verbal al licitației. Este vorba despre o licitație din 14 decembrie 2016, în care au fost adjudecate opt apartamente ale imobilului, pentru stingerea unor datorii în valoare totală de 148.000 de euro. Ar fi de menționat că la primele termene nu se prezentase nimeni, astfel că acum se pornea de la o valoare de 25% din valoarea estimată a imobilelor. Licitația era programată pentru ora 16.00, depunând oferte în prealabil Kamal-Al Barri, mai mulți interpuși de-ai săi și un ofertant de bună credință, cetățean italian reprezentând o societate comercială. Toate bune, numai că acesta din urmă, care venise și cu cea mai mare ofertă, a fost scos din sală. În prezent, în jurul excluderii italianului se și judecă cele două părți.

Ce este clar este că italianul ajunsese după ora 16.00 – între 16.04 și 16.08 –, după ce se făcuse prezența, însă înainte de începutul efectiv al licitației. Se iscase un mic scandal între cei prezenți, astfel că formalitățile au întârziat cu aproximativ 20-25 de minute. Acum, prejudiciatul Stancu cere anularea procesului verbal pentru că nu a fost primit la licitație tocmai ofertantul de bună credință, care oferise și de departe cele mai mari sume, în total cu aproximativ 200.000 de euro peste celelalte, spune păgubitul. În primă instanță, la Judecătoria Timișoara, acesta a pierdut. Însă și aici există câteva semne de întrebare pentru Urian Stancu.

Iată un exemplu: pe 28 ianuarie 2020, completul condus de Cristina Bălan respinge o cerere de suspendare formulată de Al Barri Kamal și programează un termen de judecată pe data de 10 martie 2020. Sunt respinse, astfel, argumentele presupușilor cămătari că un alt dosar aflat în judecată – cel în care executorul își contestă excluderea din Camera Executorilor Judecătorești Timișoara – ar putea aduce o „înrăurire” acestei cauze. Ar fi de menționat că excluderea sa a fost decisă tot în urma unei plângeri a lui Urian Stancu.

Iată un fragment din încheierea din 28 ianuarie 2020: „Prin urmare, Curtea a statuat doar cu privire la faptul că ofertantul SC Textim Group SRL a întârziat la momentul verificării prezenţei participanţilor, or în prezenta cauză cauză acelaşi ofertant susţine că licitaţia a început după sosirea sa, împrejurări de fapt total diferite. Discuţia poartă astfel doar asupra interpretării situaţiei de fapt, respectiv dacă acest ofertant mai avea dreptul să participe sau nu la licitaţie. Revine instanţei de judecată să aprecieze în conformitate cu dispoziţiile legale în materie susţinerea cărei părţi este întemeiată, considerentele sentinţei civile nr. 339/23.12.2019 a Curţii de Apel Timişoara neavând nicio înrâurire asupra hotărârii ce urmează a fi pronunţată de către această instanţă”.

Pe 10 martie, avocații lui Urian Stancu ajung la judecătorie, însă sunt înștiințați că a fost desființat completul anterior. Astfel, așteaptă încă alte câteva luni, până pe 29 iulie 2020, pentru a fi un nou termen, cu un nou complet. Atitudinea judecătorilor se schimbă dramatic, primind câștig de cauză Al Barri, cum nu se mai aștepta nimeni, susține Urian Stancu. În hotărârea dată de completul condus de Dana Puia se invocă inclusiv sentințe din alt dosar, care nu ar avea legătură cu scoaterea cetățeanului italian din licitație.

Revenind la înregistrare, aceleiași „Gabi”, potrivit chiar destăinuirilor lui Kamal, „îi surâde norocul” nu numai la Timișoara, ci și la București. La un termen de la Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar care vizează altă presupusă victimă a cămătarilor. Președinta completului care judeca o cauză a presupusului cămătar ar fi fost o mai veche cunoștință a fostei judecătoare, care a devenit avocat după pensionare, reprezentându-și inclusiv ginerele.

„Am pierdut atâtea procese deja! Văd acum și de ce. Vă întreb: mă mai pot aștepta la vreo decizie favorabilă? Se mai poate aștepta cineva să câștige împotriva lui Kamal?”, ne-a spus Urian Stancu după ce a vizionat imaginile în care apare cetățeanul româno-sirian.

Comentarii

comentarii