Acasă Actualitate Alaiul colindătorilor a poposit la Consiliul Județean Timiș și la Mitropolia Banatului

Alaiul colindătorilor a poposit la Consiliul Județean Timiș și la Mitropolia Banatului

DISTRIBUIȚI

Luni 19 decembrie, Alaiului colindătorilor 2022 – unul dintre cele mai așteptate evenimente ale sărbătorilor de iarnă – a poposit la Consiliul Județean Timiș, unde au fost întâmpinați de președintele Alin Nica și de prefectul Mihai Ritivoiu, după ce a străbătut centrul orașului, în aplauzele de admirație ale cetățenilor.

Cei peste 200 de colindători îmbrăcați în costume tradiționale l-au vizitat și pe ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, cărora le-a dat binecuvântarea și i-a felicitat pentru atitudinea lor strămoșească.

Consiliul Județean Timiș și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș au organizat tradiționalul Alai al conlindătorilor. Peste 200 de colindători din judetul Timiș au readus pe străzile Timișoarei urări de bine și belșug. La ora 12:00,  alaiul s-a deplasat în ritmul colindelor de altădată de la sediul Palatului Administrativ din Timișoara către Piața Victoriei. În preajma orei 13:00, participanții la alai au ajuns cu colindatul în fața Catedralei Mitropolitane, apoi s-au îndreptat către Mitropolia Banatului, unde au fost întâmpinați de mitropolitul Ioan și au susținut un spectacol de datini.

Din Țara Făgetului au colinda ”dubașii” din Făget, Pietroasa, Curtea și Margina. Îmbrăcați în straie ca odinioară, încinși cu tricolor și însuflețiti de spiritul Crăciunului au pornit colindatul în ritmul ancestral al dubelor, vestind speranța și bucuria. Ansamblul Voitegeana din Voiteg,  Ansamblul ”Junii Timișului”, Fanfara Banater Musikanten din Timișoara, grupuri vocale din Buziaș, Fârdea, Coșteiu, Ansamblul ”Iorgovanu Comloșan”  din Comloșu Mare și Formația de Tineret a Ansamblului Profesionist Banatul au dat iarăși culoare și veselie străzilor Timișoarei cu bătuta cu dubele, jocul caprei, colinde de fecior, de fată și de gazdă etc.

 

 

Comentarii

comentarii