Acasă Sănătate Alarmă medicală de gradul I la DSP Timiş: A început răspândirea virusul...

Alarmă medicală de gradul I la DSP Timiş: A început răspândirea virusul poliomelitic sălbatic

DISTRIBUIȚI

DSP Sanatate TimisDirecţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a informat că, în data de 5 mai 2014, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat răspândirea la nivel internaţional a virusului poliomielitic sălbatic ca fiind Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională.

Măsura a fost instituită în urma şedinţei comune a Comitetului de Urgenţă OMS, Comitetului Internaţional de Certificare a Eradicării Poliomielitei şi a statelor în care circulă virusul sălbatic polio: Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Nigeria, Pakistan, Somalia şi Siria.

Dr. Viorica Dumitru, directorul adjunct al DSP Timiş, a explicat că, în acest context, DSP Timiş implementează un plan de măsuri adecvat care are următoatoarele obiective:

1. Asigurarea vaccinării antipoliomielitice de rutină şi pentru recuperarea restanţierilor.
2. Întărirea supravegherii paraliziei acute flasce şi a circulaţiei virale la om şi mediu.
3. Revizuirea planului de măsuri pentru eventualitatea apariţiei unui caz de poliomielită, izolarea de virus poliomielitic sălbatic la subiecţi sănătoşi şi izolarea de virus polio sălbatic din apele reziduale.
4. Comunicarea evenimentului către ministerele implicate (MAE, MAPN, MAI, Ministerul Transporturilor), personalul medical şi către populaţia generală.

Asigurarea vaccinării antipoliomielitice de rutină şi pentru recuperarea restanţierilor se efectuează de către medicii de familie. Este obligatoriu ca toţi copiii până la vârsta de 6 ani trebuie să primească cele 4 doze de VPI.

Până la data de 3 iunie 2014, toţi medicii de familie vor efectua verificarea antecedentelor vaccinale pentru recuperarea la vaccinarea de rutină (conform schemei naţionale) a copiilor care la data de 31 mai 2014 au vârsta între 13 şi 23 de luni şi nu sunt vaccinaţi. Aceşti copii vor fi vaccinaţi cu vaccinuri combinate care cuprind şi VPI. Pentru recuperarea restanţierilor la vaccinarea VPI se va organiza o campanie ce se va desfăşura pe o perioadă de 6 luni. Se va face recomandarea de vaccinare tuturor persoanelor care călătoresc în zonele contaminate. Metodologia de supraveghere este accesibilă prin link-ul www.insp.gov.ro/cnscbt.

Comentarii

comentarii