Acasă Eveniment Guvernul nu dă bani pentru reabilitarea blocului unde s-a produs o explozie,...

Guvernul nu dă bani pentru reabilitarea blocului unde s-a produs o explozie, la începutul anului 2010

739
DISTRIBUIȚI

În ianuarie, un bloc a explodat şi zeci de oameni au rămas pe drumuri. Structura de rezistenţă a blocului trebuie refăcută, pentru ca oamenii să se poată muta înapoi în casele lor. Practic, de şase luni, oamenii stau pe unde pot – la rude, prieteni sau în spaţiul pus la dispoziţie de primărie. S-a făcut apel la guvern, pentru a aloca banii necesari refacerii blocului. Nu au venit nici până în ziua de astăzi şi se pare că nici nu vor veni. În fondul pentru situaţii de urgenţă nu mai este un sfanţ, iar guvernul s-a spălat pur şi simplu pe mâini – nu sunt bani, descurcaţi-vă. “Am încercat să iau legătura cu toţi cei din minister. Mi s-a spus că fondul de rezervă pentru situaţii de urgenţă s-a epuizat, având speranţa ca o dată cu rectificarea din luna iulie, acest fond să fie suplimentat. Din păcate, datorită calamităţilor naturale din ultima vreme, nu cred că vom primi anul acesta bani pentru acest bloc”, spune prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

Guvernul nu mai poate… aşa că prefectul cere primăriei să pună banii
Aşadar, practic, oamenii nu vor mai avea fonduri de la guvern, din fondul dedicat acestui tip de situaţii în acest an. Nici pază nu vor mai avea oamenii, după data de 1 august, la acel bloc. Este vorba despre 80 de apartamente şi este nevoie de 80.000 – 90.000 de euro pentru reabilitarea blocului, în aşa fel încât oamenii să se poată muta din nou în el. Şi dacă guvernul nu poate, prefectul dă sfaturi… primăriei… “Ori ADP să facă un contract cu asociaţia de proprietari, astfel încât să nu mai aşteptăm ani de zile până când se mai găsesc bani de la guvern sau o altă variantă ar fi şi legea 273 din 2006, care prevede că, la cererea primarului, consiliul local poate aproba acordarea de ajutoare pentru persoanele aflate în extremă dificultate. Sunt două variante – ADP să construiască prin participarea celor prezenţi aici (n.r. – reprezentanţii locatarilor din acest bloc au venit la prefectură) sau din bugetul local. Este vorba de 80.000 de euro. Vorbim de peste o sută de persoane”, spune prefectul.

“Nu ne trebuie bloc nou, împachetat şi aurit”
Practic, este vorba despre 1.000 şi ceva de euro de apartament pentru reabilitarea acestui bloc. În aceste imobile, însă, stau oameni cu venituri foarte mici. “Nu cerşim, nu avem nevoie de nimic. Toată lumea ne acuză că suntem proprietari şi de ce nu avem asigurări? Unii dintre noi au asigurări, alţii nu, dar şi cei cu asigurări stau pe drum. Nu am cerut să-mi pună termopan, uşă metalică, doar să-mi repare partea care stă să cadă, pentru a putea să ne mutăm la loc. Nu ne trebuie bloc nou, împachetat şi aurit. Ne trebuie nişte studii, să vedem cât de afectată este structura. Soluţii ar fi, ideea este… un pic de ajutor ca să ne putem muta înapoi, să nu cadă blocul pe noi”, declară o persoană care a stat în acest bloc şi doreşte să locuiască din nou acolo. Filmul este destul de simplu. Guvernul e neputincios, nu mai dă bani, iar acum se aruncă pisica peste gard, la primărie, fără nici o jenă. Adică nu-şi toarnă nimeni cenuşă în cap că nu poate, ci arată cu degetul spre altă instituţie. Din tot acest ping-pong macabru, cei care au de pierdut, din păcate, sunt oamenii – cei care au nevoie cu adevărat de ajutor, cei care vor să se mute în locuinţele lor şi cărora puţin le pasă până la urmă de unde vin banii, atâta timp cât vin la timp (deşi acel timp a trecut demult) şi le vor face blocul din nou în stare să-i adăpostească.
Singura variantă legală – bani din fondul de urgenţă al guvernului
Viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza, spune că nu este posibil ca municipalitatea să dea bani pentru refacerea blocului, singura variantă legală fiind ca fondurile necesare să fie alocate din fondul de urgenţă al guvernului. În plus, edilul a declarat că nu doreşte să intre în polemici, prin intermediul presei, cu prefectul de Timiş şi că dacă acesta doreşte să se adreseze primăriei, poate să o facă direct sau în scris, nu prin intermediari.

Comentarii

comentarii