Acasă Economic Alcatel-Lucent demonstrează magia tehnologiei LTE în România

Alcatel-Lucent demonstrează magia tehnologiei LTE în România

DISTRIBUIȚI

Focus pe platforma LTE localizată în Timişoara

21 -25 februarie este săptămâna LTE în România, “LTE – Provocările de azi, Oportunităţile de mâine”. Alcatel-Lucent realizează, pentru prima dată în România, o demonstraţie publică a capabilităţilor tehnologiei LTE şi depăşeşte astfel bariera ratei de transfer de 100 MB/s într-o reţea radio. În cadrul demonstraţiei, Alcatel-Lucent evidenţiază modul în care tehnologia LTE răspunde provocărilor cu care se confruntă azi operatorii şi arăta cum această tehnologie poate genera noi modele de business. Consumatorii din România sunt interesaţi de aplicaţii îmbogăţite cu locaţie şi prezenţă, cum sunt de exemplu serviciile de navigaţie avansate. Ei sunt de asemenea tentaţi să deţină tot mai multe dispozitive şi se aşteaptă să beneficieze de magia LTE prin intermediul maşinilor echipate cu LTE, dispozitivelor de navigare, laptop-urilor, precum şi consolelor de jocuri. Aceasta se traduce prin oportunităţi de business importante pentru operatori. Demonstraţia din Bucureşti se bazează pe soluţia completă LTE a Alcatel-Lucent, soluţie lider pe piaţă, incluzând staţii de bază (eNodeBs) şi Evolved Packet Core (EPC). O gamă largă de aplicaţii şi servicii bazate pe LTE au fost prezentate în cadrul demonstraţiei, precum: video streaming HD; supraveghere video HD; videoconferinţă HD cu apel video şi apel mobil; jocuri online; acces Internet în bandă largă; aplicaţii bazate pe Media Portal.
”Tehnologia radio în bandă largă ne influenţează modul în care ne comportăm, comunicăm şi interacţionăm. Consumatorii de azi vor să poată accesa cu uşurinţă aplicaţiile lor preferate oricând şi oriunde prin intermediul oricărui tip de dispozitiv mobil. Cererea tot mai mare pentru acces în bandă largă la un număr tot mai mare de aplicaţii utile şi inovatoare va declanşa o explozie a traficului de date pe reţelele existente. Acest fenomen reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă operatorii de reţele mobile. Scopul demonstraţiei de azi este să evidenţieze capabilităţile soluţiei complete LTE a Alcatel-Lucent pentru a răspunde acestor situaţii. LTE garantează o mai mare performanţă în reţea, viteze mai bune şi asigură o experienţă îmbogăţită pentru utilizatorul final. În plus, Alcatel-Lucent vine cu o experienţă puternică în toate tehnologiile radio, la care se adaugă expertiza noastră în IP, ceea ce ne permite să oferim garanţii clienţilor noştri că tranziţia complexă de la reţelele 2G / 3G către LTE all-IP va fi uşoară şi fără complicaţii. Mai mult decât atât, avem această expertiză aici, în România, în Timişoara,” a declarat Raoul Ros, preşedintele Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est.
”4G LTE este prima tehnologie radio mobilă proiectată, în primul rând, pentru a transporta traficul de date eficient în comparaţie cu tehnologiile 2G şi 3G care au fost dezvoltate şi optimizate pentru traficul de voce. Pe baza IP-urilor, LTE permite utilizarea aplicaţiilor de tipul Facebook, Youtube, Flickr, InternetTV, etc. Dată fiind dezvoltarea tot mai accelerată a reţelelor sociale, a reţelelor de business şi de informaţii, ne aşteptăm ca până în 2015 toate terminalele mobile să fie conectate la Internet,” spune Iulian Costea, Head of Marketing, Strategy and Customer Solution , Alcatel-Lucent South-East Europe.

Tendinţe spre LTE

Anul 2010 a fost primul an în care utilizatorii de telefonie mobilă în bandă largă au depăşit pentru prima dată utilizatorii de telefonie fixă în bandă largă. Această tendinţă va continua să se consolideze în anii ce vor urma. Se estimează că se va ajunge la 3,4 miliarde de abonaţi în bandă largă până în 2014, iar 80 % dintre aceştia vor fi consumatori de telefonie mobilă în bandă largă. Factorul determinant al acestei tendinţe constă într-o valoarea simplă, dar fundamentală, pe care telefonia mobilă o aduce în viaţa consumatorului: mobilitate, conexiune în permanenţă asociată cu libertatea de mişcare.

Focus pe platforma LTE localizată în Timişoara

În Timişoara, Alcatel-Lucent deţine o infrastructură de reţea R&D LTE complet funcţională. Echipa de R&D din România este integrată în organizaţia de R&D pe tehnologia LTE la nivel global şi se specializează în LTE software integrare/validare. Cei 150 de ingineri din Timişoara lucrează în colaborare cu echipele de R&D specializate în tehnologia LTE la nivel global pentru a livra o soluţie de top, atât pentru contractele comerciale din întreaga lume, cât şi pentru proiectele pilot din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa).
”Cea mai mare provocare pentru implementarea expertizei LTE în România a fost dată de realizarea primei platforme LTE la cheie, funcţională şi de angajarea de ingineri cu competenţe deosebite care să contribuie decisiv la eforturile noastre de R&D la nivel global. Am reuşit acest lucru într-o perioadă de timp foarte scurtă, ceea ce ne permite acum să fim complet operaţionali şi să colaborăm cu celelalte Centre de Excelenţă în dezvoltarea tehnologiei LTE răspândite în întreaga lume (SUA, Franţa, China, Marea Britanie şi Germania). Pe platforma noastră din Timişoara, replicăm reţeaua de la client şi experienţa consumatorul final în diverse moduri. Astfel aducem o serie de beneficii furnizorului de servicii datorită acestei abordării prin soluţia noastră completă. De exemplu, având în vedere că reţeaua noastră simulează configurarea reală, avem posibilitatea reducerii timpului de acceptanţă al clientului comparativ cu ceea ce se întâmplă în mod normal în momentul furnizării unui echipament nou. Soluţia noastră LTE completă şi pre-integrată elimină riscurile pentru clienţii noştri în ceea ce priveşte tranziţia reţelei lor existente către IP şi le permite să fie mai repede prezenţi în piaţă,” spune Marius Mihailovici, Directorul diviziei Wireless în România.

Despre soluţia finală a Alcatel-Lucent – lider de piaţă în tehnologia LTE

După ce a fost ales de către 12 clienţi, între care doi dintre cei mai mari furnizori de servicii din lume, pentru implementarea comercială a soluţiei, şi datorită implicării în peste 60 de proiecte pilot la client în întreaga lume, Alcatel-Lucent şi-a consolidat poziţia de lider în tehnologia Long Term Evolution (LTE) . De curând, la Mobile World Congress din Barcelona, Etisalat a semnat un acord cu Alcatel-Lucent pentru o implementarea planificată în Emiratele Arabe Unite a primei reţele LTE (Long Term Evolution) din Orientul Mijlociu. Cu ajutorul soluţiei complete a Alcatel-Lucent, Etisalat va implementa prima reţea comercială LTE din Orientul Mijlociu în primul trimestru din 2011.
 

Comentarii

comentarii