Acasă Actualitate Alegeri aromâneşti cu final aşteptat, la Dudeştii Noi

Alegeri aromâneşti cu final aşteptat, la Dudeştii Noi

377
DISTRIBUIȚI

Stelian Toza, liderul aromânilor din Banat, a avut nevoie de doar câteva minute pentru a obţine un nou mandat de trei ani în fruntea oamenilor pe care îi reprezintă. Au fost probabil cele mai ciudate alegeri desfăşurate în ultimul timp în Timiş. Începute solemn, cu intonarea imnului aromânilor, alegerile s-au transformat într-un veritabil circ.

„Trecem repede la partea care ne place nouă”

Filiala Banat a aromânilor a avut alegeri sâmbătă, la Dudeştii Noi. Toza a tăiat din start vocile unor protestatari din sală, care susţineau că alegerile sunt nestatutare, deoarece participă doar 40 de aromâni din aproximativ 200 de membri ai filialei. Unul dintre liderii aromânilor din Dudeştii Noi şi-a dat chiar demisia din filială, înainte de alegeri, nemulţumit de actualii conducători. „Vom fi punctuali, pentru a trece mai repede la partea care ne place nouă”, a spus scurt Toza. Era vorba de micii, grătarele, ţuica şi berea de după. Aşa că totul s-a votat la foc automat, iar protestatarii au fost liniştiţi rapid şi momiţi cu mirosul grătarelor ce se preparau afară.

Doar nevastă aromâncă…

S-au votat rapid comitele cu listele de conducere din subfiliale aromânilor din Timiş. Oamenii bulversaţi, aproape că nu ştiau pentru ce ridică mâna. Apoi, pentru 5 minute, sala a fost evacuată. Înăuntru au rămas doar liderii filalelor de aromâni din Dudeştii Noi, Sânnicolau Mare, Timişoara, Jimbolia, Variaş şi Sânandrei. Mulţimea a fost chemată în sală pentru a afla apoi „surpriza”… Toza a fost reales preşedinte. Finalul a fost un fiasco. După ce au văzut cele mai ciudate alegeri la care au fost prezenţi, aromânii au fost invitaţi la friptură şi băutură. Nu a plătit noul preşedinte, ci fiecare a trebuit să scoată bani din buzunar pentru ce a consumat. În maxim o oră, Toza a rămas singur, înconjurat de doar trei-patru apropiaţi. Asta chiar dacă totul era pregătit pentru o seară de dans şi petrecere. După 39 de ani de viaţă, Toza a spus la final că va asculta sfatul bunicului şi îşi va lua doar o nevastă aromâncă. „Românii te vând de fiecare dată, îmi spunea bunicul. După ce am cunoscut câteva românce, am înţeles tâlcul mesajului lui”, spune Toza.
 

Comentarii

comentarii