Acasă Actualitate ”Alertă” radioactivă şi seismică, pe facebook

”Alertă” radioactivă şi seismică, pe facebook

DISTRIBUIȚI

România ar urma să fie ”măturată”, marţi, de norul radioactiv rusesc, în timp ce ţara a fost încolţită de focare seismice. Sunt”atenționările”lansate de un specialist în domeniul protecţiei mediului, bucureşteanul Mircea Vintilescu (care administrează “Împreună pentru o viaţă mai bună să gândim, să zâmbim, să trăim”)  pe facebook.

”URGENT DE CITIT, DE ÎNȚELES, CÂT MAI ALES DE LUAT ÎN MOD INDIVIDUAL MĂSURILE DE PROTECȚIE. NORUL RADIOACTIV DIN NORD-VESTUL RUSIEI MĂTURĂ MÂINE TOT TERITORIUL ROMÂNIEI.

Ca specialist în domeniul protecției mediului înconjurător, dar mai ales al vieții, consider că trebuie să vă informez, dar nu pentru a vă alarma sau panica, ci pentru a putea acționa fiecare în mod individual și preventiv pentru protecția necesară.

Experții europeni în urmărirea nivelului de distribuție al radiațiilor electromagnetice și mai ales radioactive, au elaborate împreună cu experții europeni în meteorologie o hartă a dinamicii și distribuției nivelului de radioactivitate pe continental nostru în urma accidentului nuclear din Rusia de la Arhanghelsc.

Harta a fost dată publicității și este un material public care circulă pe toate mijloacele virtuale de informare din UE. Din analiza hărții rezultă că mâine, 19 august 2019, acest nor radioactiv va ajunge și peste tot teritoriul României. Încă nu se știe cât timp va staționa și ce nivel periculos de radioactivitate va prezenta în cadrul fiecărei regiuni geografice a țării.

Regretabil este că ”specialiștii sau experții români” (dacă om mai avea așa ceva), tac, iar tăcerea lor este pe drept cuvânt ucigătoare pentru întreaga populație din România. Mass-media ne informează cu tot felul de știri mai puțin importante pentru sănătatea locuitorilor, iar în același ton și lepădăturile noastre de politicieni, în iresponsabilitatea lor, tac.

De ce au acest comportament iresponsabil, dar mai ales ucigător, când ar putea să ne prezinte și ei această hartă, dar mai ales unele metode simple de protecție care pot fi la îndemâna fiecăruia?

Consultându-mă cu unii specialiști români în probleme de radioactivitate, azi bravi pensionari uitați de pleiada analfabeților care ne conduc, am aflat că cea mai bună soluție care este la îndemâna fiecăruia, este ca mâine, să stăm în casă, să evităm spațiile deschise, ștrandurile etc. Este recomandabil ca să ținem și copiii în spații închise. Nu trebuie să ținem ferestrele deschise indiferent cât de cald sau canicular devine aerul ambiental.

Aceste măsuri minime de protecție sunt valabile până când fie ”autoritățile” interne dar mai ales cele europene ne vor da alte sfaturi sau instrucțiuni comportamentale.

Precizez că timpul de expunere la aceste radiații în mediu exterior, trebuie să fie cât mai mic posibil, dar cel mai important este să ne ferim să ajungă în corpul nostru chiar nici o particulă radioactivă care poate fi pe termen scurt și mediu să devină UCIGĂTOARE, declanșând boli cu adevărat incurabile.

Neglijarea acestor măsuri minime de auto-protecție, poate fi cauza declanșării evoluției în sistem exploziv a unor tumori sau a multiplelor forme de cancere, atât la copii, la maturi și la vârstnici. Nu este de joacă, pentru că suferința în urma evoluției acestor boli este groaznică (v-o spun din proprie experiență), iar sfârșitul, adică faza letală este foarte chinuitor (și îi mulțumesc lui Dumnezeu că încă nu am ajuns și la acest stadiu)”, spune Mircea Vintilescu.

*

Într-o altă postare, acelaşi Mircea Vintilescu atenţionează:

“ALERTĂ. ROMÂNIA ESTE ÎNCOLȚITĂ DE CUTREMURE!

S-au activat alte 21 de focare seismice, în afară de cel din Vrancea.La nivelul țării noastre, cutremurele par să devină din ce în ce mai frecvente, la adâncimi diferite. Ce se întâmplă? Ce este cu aceste fluctuaţii de adâncime?

În ultimele luni, în România s-au înregistrat mai multe seisme la adâncimi diferite, în estul Carpaților de Curbură. Faptul că se declanșează cutremure la adâncimi diferite în aproximativ același epicentru face din zona Vrancea un unicat în materie de seismologie. Totodată, acest comportament al scoarței terestre face imposibilă orice predicție din partea specialiștilor. ‘Zona Vrancea este unicat mondial în materie de seismologie. Avem aici, pe o suprafaţă restrânsă, focare de adâncime mare, peste care se suprapun focare de adâncime mică. Acest aspect, împreună cu valorile acceleraţiilor care cresc dinspre epicentru către Chişinău şi Bucureşti dau mari bătăi de cap specialiştilor în privinţa oricărei predicţii pentru Vrancea’, a explicat Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la Măgurele.

Despre ce este vorba? Cutremurele de suprafaţă se produc în crusta Pământului, până la 60 km adâncime. Aceste cutremure crustale au potențial distructiv, adică pot provoca pagube foarte mari în imediata apropiere a epicentrului – nu mai departe. Cutremurele de mare adâncime se produc mai jos de crusta Pământului, până la 300 de km adâncime, şi pot cauza pagube mai însemnate la distanţe mari epicentrale. Nu sunt însă atât de distructive ca cele de suprafață. Menționăm că această falie periclitează barajul de la Vidraru.

În România, cutremurele de adâncime se produc exclusiv în zona Vrancea. Cele de suprafață au focarele dispuse în peste 21 de zone ale României și au o periodicitate de reactivare de peste 50 de ani. În anul 2012, de exemplu, s-a reactivat falia Vidraru-Snagov-Shabla (Bulgaria), care a produs și produce seisme de suprafață până în Marea Neagră.

Iată însă că au început să apară cutremure de suprafață inclusiv în epicentrele unde până nu demult aveam doar cutremure de adâncime. În acest context, specialiștii sunt puși acum în mare încurcătură.

În general, specialiștii geologi și seismologi spun că un cutremur cu magnitudinea peste 7 grade este de așteptat oricând în România. Victor Mocanu, decanul Facultății de Geologie și Geofizică din cadrul Universității București, consideră că următorul seism major nu va depăși 7,6 grade.Menționăm că ultimul cutremur puternic, cel din 4 martie 1977, a avut magnitudinea de 7,2 grade și a produs 1.570 de victime”.

Comentarii

comentarii