Acasă Politica Alfred Simonis, președintele PSD Timiș, reclamă o sfidare a guvernului PNL la...

Alfred Simonis, președintele PSD Timiș, reclamă o sfidare a guvernului PNL la adresa oamenilor simpli și promite adoptarea unei moțiuni de cenzură

1549
DISTRIBUIȚI

Alfred Simonis, președintele PSD Timiș și liderul deputaților social-democrați, consideră că actualul guvern PNL, după ce că dă nejustificat vina pe opoziție pentru creșterea numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, se arată și sfidător față de oamenii simpli.

În conferința de presă din 26 iunie a PSD Timiș, Simonis a spus: „Au fost niște declarații aberante ale reprezentanților PNL, cum că vinovată pentru creștea numărului de cazuri este opoziția. Asta în condițiile în care opoziția, în situație de criză, a votat un guvern liberal, guvernul Orban, a încuviințat două stări de urgență și una de alertă, era și dispusă să prelungească cu 15 zile, evident, încercând să relaxeze anumite măsuri.

În aceste condiții, este aberant să auzim că cei din opoziție ar fi vinovați pentru modul dezastruos în care a fost gestionată situația asta epidemiologică. Numărul de cazuri crește în fiecare zi. Adevărat este că nu știm la ce număr de testări să ne raportăm… la ce număr de persoane testate să ne raportăm. Este evident, pentru toată lumea, că vinovat este guvernul și puterea”.

Simonis a criticat, de asemenea, felul în care reprezentanții guvernului și PNL-ului au înțeles să respecte propriile restricții impuse: „Premierul și membri ai cabinetului nu respectă niciun fel de regulă impusă, în condițiile în care prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, chefuiește, fără să fie amendat, încălcând toate restricțiile și toate regulile, primarul de la Liebling, săptămâna trecută – ați văzut ce sfidare la adresa oamenilor simpli – a organizat un elicopter care să aducă mingea, o adunare de câteva mii de oameni, pentru inaugurarea unui teren. Mă întreb cum să respecte oamenii simpli restricțiile, atunci când decidenții nu fac acest lucru și sfidează orice reguli impuse chiar de ei.

Practic, în această perioadă, PNL-ul a împărțit România în două categorii: românii de rang superior care stau în vile de protocol, birouri fastuoase în guvern sau în alte palate și oamenii simpli, care sunt amendați, care sunt abuzați, până la urmă. Ați văzut decizia Curții Constituționale care a statuat faptul că anumite restricții au fost luate fără a respecta Constituția.

O altă comparație făcută de președintele PSD Timiș între cele două „categorii de români” a fost că cei din prima au făcut achiziții cel puțin suspecte, în timp ce bolnavii cronici din a doua nu au putut nici măcar să se interneze în spitale publice.

„Oamenii care s-au ocupat de achiziții în plină pandemie sunt acuzați de șpăgi luarea unor șpăgi de sute de mii de euro. Alte achiziții de zeci de milioane de euro, peste 100, am văzut că sunt anchetate de parchet. Achiziții făcute de reprezentanți ai guvernului. În același timp, guvernul ne spune că nu are bani de majorarea alocațiilor și pensiilor”.

„Avem restaurante închise, teatre închise… cazinourile, de care răspunde un apropiat al premierului, fost consilier al lui Orban, au putut fi deschise. Poate îmi explic și mie cineva cum se păstrează distanța și respectă măsurile într-un cazino. De ce nu s-ar putea respectat într-un teatru sau restaurant?”, a mai adăugat Simonis.

Deputatul a amintit că săptămâna viitoare, în parlament, va fi aleasă comisia de anchetă pentru achizițiile făcute în perioada pandemiei. Acesta anticipează: „Veți vedea, acestea sume vor crește foarte, foarte mult și mai mulți reprezentanți ai guvernului vor trebui să dea explicații pentru aceste sume cheltuite fraudulos și în interes de partid, la clienți politici. În toată această perioadă, guvernul ne spune că nu poate mări alocații, nu poate mări pensii și nu are sumele necesare pentru cheltuielile pe care le are de făcut obligat de lege. Avem două legi care sunt astăzi în vigoare, care obligă guvernul la dublarea alocațiilor și majorarea pensiilor cu 40%”.

În legătură cu șeful Unifarm, „De ce le e teamă celor de la guvern, de ce le e teamă să îl demită pe acest om? Ce poate spune despre guvern și reprezentanții acestuia, de, totuși, la câteva zile după ce acesta a acuzat de către Parchet cu privire la aceste infracțiuni, a rămas o liniște absolută?”.

Întrebat de ce, în cazul lui pesediștilor acuzați de același gen de fapte, partidul a apelat la prezumția de nevinovăție, iar acum acuză direct, Simonis a explicat: „Nu îmi amintesc ca în ultimii 15 – 20 de ani, un personaj numit politic într-o funcție să reziste, în urma unor acuzații de genul acesta, încă în funcție! El poate fi demis, poate mai apoi să meargă în instanță să își dovedească nevinovăția.

Însă, în ultimele două luni de zile au ieșit mai multe informații despre modalitatea în care s-au achiziționat aceste produse sanitare. S-a dovedit că milioane de măști au fost achiziționate fără a avea standarde europene, conforme, au cumpărat vizete cu 17.000 de euro bucata, sunt nenumărate achiziții suspecte în această perioadă. Dacă tot vorbim de responsabilii vinovați pentru că oamenii nu mai respectă (măsurile – n.r.), acesta este un model tipic de modalitate prin care îi transmiți neîncredere omului, păstrând pe poziție un om care se ocupă de sănătatea noastră, care este acuzat de fapte grave de corupție”.

Mai mult, Simonis a amintit că Liviu Dragnea, de exemplu, a fost ales cu toate că era condamnat. În aceste cazuri, spune pesedistul, este mai greu să îl dai afară, „poate pleca doar dacă își dă el demisia. Trebuie făcută o diferență între aleși și numiți”. Cu toate acestea, președintele PSD Timiș spune că el a fost unul dintre cei mai vocali adversari din partid ai lui Dragnea, încă din 2017.

În concluzie, Simonis a spus că, la finalul stării de alertă, PSD va depune o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern.Acesta asigură: „Acest guvern trebuie să plece acasă. Vedem rezultatele în aceste zile.Această moțiune va fi adoptată cu majoritate largă!”.

Comentarii

comentarii