Acasă Politica Alianța Vestului, ”cacialmaua galben / portocalie”

Alianța Vestului, ”cacialmaua galben / portocalie”

567
DISTRIBUIȚI

Bănățeanul Iancu Radomir-Gherman, fondatorul Partidului Banatul, îi critică aspru pe trei dintre primarii care au constituit Alianța Vestului. O alianță cu vise mărețe, dar realizări, cel puțin deocamdată, improbabile. Primarii celor patru mari orașe din vestul țării, toți sub steagul PNL, au lansat promisiuni și proiecte, dar fiecare merge mai departe pe drumul lui.

”Prin târgurile care vând presă gata mestecată se vorbește despre minunată alcătuire a lucioasei alianțe din vestul României, alianță fragedă și pură ca osul moaștelor.

De ce moaște; simplu: sfințiile lor primarii – cel puțin trei – au făcut parte din grupul care a exercitat puterea din buricul Bucureștiului – în “Caritas-urile” PNL-PDL-PSD – și n-au făcut nimic pentru eficientizarea administrării României, pentru descentralizarea financiar-fiscală, pentru debirocratizare și pentru regionalizare.

Clujeanul Boc a cărat la Cluj cât a putut și se dovedește un bun administrator, dar a preferat să taie din salariile tuturor, în loc să modernizeze administrația pe vremea când era servantul lui Băsescu.

Arădeanul Falcă a cărat la Arad cât a putut pe vremea înfrățirii cu palicarul-plutitor Băsescu, a făcut o parte din nimicul lui Boc și acum face pe smeritul serv al interesului public.

Robu, de la Timișoara, a făcut poze în Parlament – nu a trimis nimic, în stil valah, spre Timișoara – a făcut figurație în Capitala Banatului, incapabil să învețe de la primarul orădean cum se aduc bani europeni, străin de realitățile și rânduielile bănățene, încercând să vopsească în culorile lui un oraș aflat în cea mai bună poziție – nu numai geografică – și cu posibilități uriașe de ascensiune.

România are nevoie de prefaceri profunde, plecând de la descentralizarea administrativ-financiar-fiscală, pășind cu schimbarea filozofiei administrației, cu un sistem de sănătate care să micșoreze numărul celor care au nevoie de un tratament costisitor față de controlul permanent, cu învățământ înclinat spre performanță și spre descoperirea plus valorificarea tinerilor cu aplecare spre studiul cu aplicabilitate, convingând argumentat oamenii că este un câștig sa trăiești și să muncești acasă, punând lucrurile – inclusiv cultele – la locul lor. Prețul este universal pentru astfel de produse: implicare prin voluntariat. Ardealul și Banatul pot și ținând seama de nivelul de occidentalizare au datoria morală să fie modele. Mai departe avem noi, ardelenii și bănățenii, posesia mingii!”, spune Iancu Radomir-Gherman.

Comentarii

comentarii