Acasă Politica Alin Nica îl vede pe Nicolae Robu în spatele scandalului de la...

Alin Nica îl vede pe Nicolae Robu în spatele scandalului de la PNL Timișoara. Președintele CJT, încrezător că va câștiga alegerile pentru filiala județeană de sâmbătă

1386
DISTRIBUIȚI

Vineri, 6 august, Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și președinte interimar al PNL Timiș, a prefațat alegerile interne pentru șefia filialei județene, care vor avea loc sâmbătă. Acesta, totuși, nu a ezitat să vorbească și despre cele din urmă cu o săptămână, desfășurate în cadrul organizației municipale de la Timișoara. Nica ar avea informații că Nicolae Robu a fost în spatele scandalului, însă, până nu avea „dovezi indubitabile”, nu va dispune nicio măsură împotriva fostului primar al Timișoarei.

„Majoritatea colegilor dezagrează modul de lucru al acestor colegi (cei care au făcut scandal – n.r.). Nu am provocat noi nimic, ci, din contră, am încercat să controlăm situația. Aceste gest normal de a-mi cere scuze față de toți colegii este necesar. Acești 20 – 30 de oameni care au provocat scandalul sunt adevărata moștenire a perioadei PNL Robu. Este fauna care a crescut în jurul fostului primar, pe care a lăsat-o să crească fără să intervină, și poate chiar i-a convenit, pentru a-i asigura un fel de perdea în fața celorlalți membrii. S-au trezit dintr-odată fără privilegii și au reacționat violent, contondent”, a declara Nica.

Acesta a amintit că „a început curățenia încă din prima zi când s-a aflat la conducerea filialei județene”. „Am greșit când am crezut că talibanii din jurul lui Robu pot deveni membri buni ai PNL. Acum avem dovada clară că acest lucru nu este posibil. Muncim, în timp ce creatorul acestui mecanism scrie încontinuu pe Facebook și se victimizează”, a adăugat liberalul. Despre o posibilă excludere din PNL a lui Nicolae Robu, cel puțin momentan, nu poate fi vorba. Nica ar avea nevoie de „dovezi indubitabile” că fostul primar s-a aflat în spatele scandalului. Momentan, președintele interimar al PNL Timiș are doar „informații” despre aceste lucru.

„O competiție electorală, mai ales una internă, nu trebuie transformată într-o luptă, într-un război sinucigaș. Nu a fost vorba doar ceea ce am văzut la nivel local. A fost o luptă între echipa domnului Cosmin Tabără, una elegantă și de bun simț, susținătoare a lui Florin Cîțu, și gașca lui Ambruș și Chira, susținătoare a taberei Orban. O transpunere în plan local a bătăliei de pe plan național. Încotro ducem acest partid? Dacă mergem pe acest drum, mă tem că ne îndreptăm la o direcție care poate duce chiar la ruperea PNL. Din păcate, acest partid are o istorie în acest sens. (…) Vreau să trag un semnal de alarmă, sper ca măcar acum, în al 11 ceas, competitorii să realizeze în ce capcană au intrat. Nu avem nevoie de dezbinare, ci de unitate, să descoperim ce ne unește, ce ne poate aduce împreună, pentru că doar asta ne poate face mai puternici. Putem să ne prezentăm criteriile și argumentele, altfel, drumul PNL va fi doar în jos și nici nu vreau să mă gândesc că putem avea soarta PNȚCD-ului”.

Despre alegerile de sâmbătă, Nica a spus că are doi contracandidați: Sorin Munteanu, primarul Buziașului, și Claudiu Chira, deputat. Doritor s-a arătat și Alin Popoviciu, consilier județean, însă candidatura acestuia ar fi fost respinsă la București, pentru că în urmă cu câteva luni, PNL Timiș începea procedura de excludere a acestuia din partid. Momentan, valabilitatea deciziei luate la „județ” încă se judecă în instanțe.

Nica a vorbit și despre contracandidații săi. „Recunosc că, într-un fel, mi-e greu să înțeleg cum se poate schimba un om atât de repede când capătă putere sau când primește anumite promisiuni de la președintele Orban. Am înțeles că a primit promisiuni să fie ministru al Agriculturii, am luat-o ca pe o glumă foarte proastă”, a spus actualul președinte interimar al PNL Timiș despre Claudiu Chira. Despre Munteanu, acesta s-a limitat să spună că „ar trebui să fie mai atent la declarațiile pe care le face”.

„Cred că alegerile de sâmbătă sunt un punct de cotitură, începem reconstrucția partidului, deoarece nu pornim de la 0, ci de la -100. Răul pe care l-au făcut cei din gruparea interlopă va fi greu de șters. Aceștia vor rămâne în folclorul local. Chiar dacă câștigau, imaginea dezastruoasă i-ar fi afectat în egală măsură. Sunt optimist și pozitiv, până la urmă văd ceea ce putem face bine, ce putem învăța. Vă asigură că atât eu, cât și colegii mei, am înțeles și învățat foarte bine. Vom fi mult mai atenți la oamenii din jurul nostru”, a mai completat președintele CJT.

La conferința de presă de vineri, Nica i-a avut invitați pe Alina Gorghiu, senatoare, Marilen Pirtea, rector al UVT, și Cosmin Șandru, deputat. Din echipa actualului președinte interimar al PNL Timiș face parte și deputatul Ben Oni Ardelean, însă acesta nu a fost prezent la sediul partidului, fiind plecat în Statele Unite ale Americii. Nica a vorbit și despre susținerea care i se arată din județele vecine, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Aceștia ar face parte, conform lui Nica, „din echipa câștigătoare”, probabil făcând referire la alegerile interne de la nivel național, unde președintele CJT l-ar susține pe Cîțu.

„Va fi una dintre ultimele conferințe județene pe care PNL le desfășoară. Vom trece din acest moment de validare a noilor conduceri județene într-unul de prezentare a moțiunilor celor doi candidați – Orban și Cîțu. Vor veni, probabil, să își prezinte proiectul pe următorii ani colegilor din organizații. Eu îmi acord votul (pe plan județean – n.r.) echipei lui Alin Nica. (…) Votul meu din 25 septembrie se va duce către echipa Florin Cîțu. E foarte important ce rămâne în urma fiecărei candidaturi. Alegerile se vor desfășura sub cuvântul «responsabilitate». Este important să nu depășim unele linii roșii care deja au fost depășite de unii colegi”, a spus Alina Gorghiu.

Marilen Pirtea, care de altfel va candida împotriva lui Dănuț Groza pentru funcția de prim-vicepreședinte în PNL Timiș, a vorbit despre alegerile de sâmbătă ca „un moment de bilanț”. Dacă va fi ales, Pirtea ar urma să se ocupe de strategia politică și de comunicare în echipa, speră el, condusă de Alin Nica. Rectorul ar urma să aibă un „rol integrator al energiilor pozitive” și să se asigure că fiecare comisie va avea membri cu pregătire în profilul acesteia. Tot profesioniști ar urma să se ocupe și de comunicarea tehnică în PNL Timiș, a mai spus acesta. Deputatul Cosmin Șandru s-a rezumat la a spune că „Alin (Nica – n.r.), odată reconfirmat în funcția de președinte al PNL Timiș, va reuși să strângă la masă toți colegii din partid”.

Pentru alegerile de sâmbătă, Nica spune că a lansat invitații atât pentru premierul Florin Cîțu, cât și pentru președintele PNL Ludovic Orban. Momentan, niciunul dintre cei doi nu ar fi confirmat o vizită, însă a făcut-o președintele Consiliului Județean Arad și încă s-ar aștepta să o facă și alți liberali din regiune. Peste 900 de delegați se găsesc pe convocatorul alegerilor de sâmbătă. Alin Nica se declară încrezător pentru rezultat. Nu știe exact la ce scor să se aștepte, însă nu ar dori să fie o victorie „la 0”, pentru că se declară împotriva unanimităților, dar susține diferențele de opinie, în anumite limite.

Comentarii

comentarii