Acasă Actualitate Alin Nica, președintele CJT: “Victor Brauner: Invenții și magie – un proiect...

Alin Nica, președintele CJT: “Victor Brauner: Invenții și magie – un proiect fabulos pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii…!”

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș, Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez Timișoara au organizat, joi, 16 februarie, la Muzeul de Artă, conferința de prezentare a expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie”.

La eveniment au participat autoritățile județene, în frunte cu președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și jurnaliști veniți din toată Europa. Lucrările vor putea fi vizitate la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, până în luna mai. Acestea au fost aduse la Timişoara, de la Oradea, Bucureşti, Galaţi şi Tulcea.

În mesajul său, Alin Nica a spus că acest proiect este foarte important chiar fabulos, pentru programul Timișoara Capitală Culturală Europeană. Practic este prima retrospectivă serioasă, adevărată, făcută cu lucrările acestui mare creator. În Muzeul Național de Artă Timișoara, au fost investiți peste 2 milioane de euro, devenind astfel instituția de cultură cea mai pregătită pentru a organiza evenimente de artă de o asemenea anvergură. Timișoara trebuie să fie emblema artelor vizuale, în acest peisaj cultural spectaculos. Despre importanța acestei expoziții au mai vorbit Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă, Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters și Tilla Rudel, directoarea Institutului Francez din Timișoara.

Victor Brauner (1903–1966) s-a născut la Piatra Neamț și s-a afirmat, în anii 1920, ca figură emblematică a avangardei bucureștene. În 1933, Brauner se alătură mișcării suprarealiste inițiate de André Breton, iar în 1938 se mută definitiv la Paris. Tot atunci, artistul pierde accidental un ochi și, pentru că se pictase cu mai mulți ani în urmă într-un autoportret cu ochi enucleat, devine „pictorul vizionar” al mișcării suprarealiste, capabil de premoniții. Expoziția retrospectivă de la Muzeul de Artă Timișoara își propune să funcționeze ca un omagiu adus acestei figuri centrale, extrem de relevante pentru suprarealismul internațional. Aducerea lui Brauner în ţara sa de origine constituie o ocazie unică pentru vizitatori de a descoperi aceste „premoniții” pentru prima dată.

Curatoarea expoziției, Camille Morando – director de documentare la Centrul Pompidou şi profesor la École du Louvre – a selectat peste 100 de tablouri, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga activitate artistică a lui Brauner. Expoziția include și un împrumut excepțional de peste 50 de lucrări de la Centre Pompidou.

Partener principal al evenimentului este Banca Transilvania. De asemenea și-au adus sprijinul Comité Brauner, Fondation du Judaïsme Français, KPMG, REGINA MARIA și tipografia Arta Grafica, iar producția a fost susținută de Constructim și Policolor.

Deschidere publică a expoziției va avea loc pe data de 17 februarie, între orele 16:00 și 18.00.

Comentarii

comentarii