Acasă Actualitate Alin Nica, prezent la Bruxelles, la ședința plenară a Comitetului Regiunilor: ”Parteneriatul...

Alin Nica, prezent la Bruxelles, la ședința plenară a Comitetului Regiunilor: ”Parteneriatul estic trebuie extins și noile democrații susținute”

DISTRIBUIȚI

Miercuri și joi, la Bruxelles are loc sesiunea plenară al Comitetului European al Regiunilor. Cu această ocaie, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș a vorbit despre ”Viitorul parteneriatului estic din perspectivă locală și regională” fiind raportor pe tema menționată. Comitetul European al Regiunilor susține Parteneriatul Estic, platforma prin care UE susține șase țări din fostul spațiu sovietic, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, dar este necesară extinderea acestor măsuri,

În prezentarea sa, Nica a vorbit despre necesitatea menținerii Parteneriatului Estic, pentru sprijinirea țărilor din fostul spațiu sovietic, unde democrația trebuie sprijinită.

”Consider că este responsabilitatea Europei să mențină Parteneriatul Estic astfel încât să răspundă așteptărilor curajoșilor cetățeni ai Georgiei, așteptărilor de extindere ale cetățenilor Ucrainei și Moldovei și eforturilor opoziției democratice din Belarus. Și să sprijinim pe toți cei din vecinătatea noastră care se străduiesc spre valorile europene”, a spus Nica în plen.

”Acest Parteneriat Estic trebuie întărit”, spune Nica, car subliniază că ”Europa nu trebuie să întoarcă spatele statelor care doresc să meargă spre democrație, din Europa de Est”.

”Proiectul de aviz asupra ”Viitorului Parteneriatului Estic din perspectivă locală și regională” are pentru mine o relevanță personală deosebită. Fiind născut în România, în perioada regimului comunist opresiv, am văzut și simțit ce înseamnă dictatura, ne-respectarea libertăților fundamentale, viața trăită cu frică represiunilor și lipsurile materiale severe. Parcursul democratic și aderarea la Uniunea Europeană la 17 ani de la înlăturarea regimului comunist din România au fost răspunsul visceral al unor nevoi resimțite acut timp de decenii de către poporul român. Să nu întoarcem spatele țărilor din vecinătatea estică a Uniunii Europene, mai ales acum, când au atâta nevoie de noi! Din contră, să întărim acest Parteneriat Estic, să rămână structura relevantă care să sprijine în continuare statul de drept, democrația și respectul pentru drepturile fundamentale. Cel mai puternic răspuns pe care îl poate da Uniunea Europeană invaziei ruse va fi întocmai sprijinirea statelor libere, democratice din Europa de Est, Caucazul de Sud și dincolo de el, cu autorități regionale și locale puternice, orașe vibrante economic și cultural și societăți dedicate respectării valorile europene”, a spus Alin Nica.

Prezentarea realizată a fost, la final, aprobată de plenul Comitetului Regiunilor, iar poziția asupra Parteneriatului Estic va fi trimisă Comisiei Europene. Se dorește extinderea acestui Parteneriat și chiar oferirea de grant-uri pentru dezvoltarea și susținerea democrației.

Parteneriatul Estic (PE) este politica UE pentru țările din Europa de Est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Comentarii

comentarii