Acasă Politica Alin Nica, reforma PNL Timiș și criteriile disperării

Alin Nica, reforma PNL Timiș și criteriile disperării

DISTRIBUIȚI

alin nica

Alin Nica a declarat, luni, că a decis să candideze la șefia PNL Timiș ”pentru că este nevoie în PNL de o competiţie deschisă, care să genereze progres, noi idei politice pentru partid, iar în partid nu au mai avut loc alegeri din 2010, ci doar interimate”.
„Vreau să lupt în această bătălie internă împotriva prejudecăţilor şi a ideilor preconcepute, pentru reinventarea liberalismului, pentru renaşterea spiritului liberal, care înseamnă relaxare, inventivitate şi creativitate în politică. Cred că în politică trebuie să venim cu un nou tip de discurs pentru a scoate cetăţeanul să meargă la vot, pentru că majoritatea lor spun că nu sunt motivaţi, întrucât oamenii politici nu mai sunt credibili. Cred că a veni cu un pionierat în politică este apropiat de spiritul Timişoarei. Aş dori să dăm acest semnal de la Timişoara, că se poate face şi o altfel de politică”, a spus Alin Nica.
Proiectul său politic implică o schimbare de acţiune a PNL, opinând că judeţul are nevoie de un proiect liberal care să genereze dezvoltare şi să identifice potenţialul pe care Timişul îl are.
„Avem autostrada care ne leagă de vestul Europei (…) şi putem reuşi să creăm în această parte de ţară un model de a face nu doar politică ci de a face afaceri pentru a dezvolta localităţile rurale şi urbane, de a fructifica potenţialul agricol (…). Cred că PNL este forţa pe care se pot baza oamenii cinstiţi, harnici, cu spirit de iniţiativă, care cred în valorile liberale reînviate după 1989.”, a spus candidatul.
Alin Nica mai susţine că a ales să candideze pentru şefia organizaţiei judeţene Timiş întrucât PNL nu este partidul unanimităţilor, care să aibă un singur candidat şi acela să mărşăluiască triumfător din alegeri făcute de formă, fiind convins că trebuie să existe concurenţă din care se naşte progresul.
„Am auzit de prejudecăţi mai ales în aceste momente de alegeri interne, că avem o luptă de gen „David şi Goliat”. Avem o luptă politică între primarul Timişoarei, un municipiu, şi doar un primar de comună. PNL are o problemă legată de apropierea de oameni, lucru demonstrat de alegerile de anul trecut. Primarul de comună se întâlneşte zilnic cu oamenii. Într-o mică comunitate, informaţia publică ajunge mult mai repede la urechile primarului, care se poate adapta mult mai uşor, mai rapid şi mai bine de problemele pe care le au oamenii cu adevărat. Pe măsură ce se urcă în această ierarhie, decidentul se îndepărtează tot mai mult cetăţeni. (…)”, detaliază Nica.
A fi îndrăzneţ şi creativ nu înseamnă a fi obraznic, spune el, afirmând că din păcate „avem astfel de colegi şi în partid”. „Eu nu mă voi baza niciodată pe tupeu, obrăznicie dacă soarta îmi va aduce această şansă în serviciul public la oricare nivel. Nu mă voi putea mula niciodată pe stilul de a face politică, pe modelul unei anumite drepre a domnului Nicolae Robu, gen Alin Popoviciu sau pe genul de a face afaceri gen Elena Udrea”, completează Alin Nica.
Contracandidatul lui Nicolae Robu spune că se va baza întotdeauna pe acei liberali autentici care cred cu tărie că PNL este cel mai longeviv partid din România, că are un viitor, că poate oferi multe ţării, de numele căruia sunt legate evenimente capitale.

Tertipuri care subminază încrederea alegătorului onest că PNL se poate reforma

Legat de această competiţie electorală, Alin Nica susţine că îl încearcă şi un sentiment de tristeţe – modul în care s-au stabilit criteriile de desemnare a delegaţiilor la Conferinţa judeţeană de alegeri din filială, ştiind că PNL are la bază două criterii importante, egalitatea de şanse şi ale meritocraţiei. „Criteriile pe care se desemnează delegaţiile nu respectă aceste două principii, din moment ce delegaţii cei mai mulţi vor fi doar ai organizaţiilor care au obţinut cel mai mare număr absolut de voturi la alegerile locale şi parlamentare, neţinându-se cont de performanţe, de procentul obţinut în alegeri. Poţi avea cel mai mare număr de voturi, pentru că localitatea este mai mare, cum e Timişoara, unde au fost 26.000 de voturi la alegerile parlamentare, dar am pierdut sever la scor mare faţă de PSD. (…). Dar acolo unde au fost localităţi în care PSD era mereu câştigător şi PNL a reuşit să urce la 20%, este o performanţă care trebuie răsplătită”, detaliază Nica.
În opinia sa, astfel de tertipuri nu fac decât să submineze încrederea alegătorului onest că PNL se poate reforma.
„Eu văd acest lucru sub aspectul disperării. Dacă decizia BPN – ţine cont în proporţie de 50% de numărul de voturi obţinut în alegeri (…), tot ea ţine cont şi de performanţa organizaţiilor pentru a răsplăti performanţele. Aşa că proporţia delegaţilor la Conferinţă va fi profund viciată, nereprezentativă şi părtinitoare. Aceste tertipuri aparţin unei conduceri interimare care îşi asumă şi o candidatură la alegeri, profitând de poziţia temporară pe care o deţine, care-i permite să stabilească regulile jocului”, detaliază primarul din Dudeştii Noi.
Alin Nica consideră că indiferent de rezultatul alegerilor interne, PNL trebuie să meargă înainte, ca o forţă unită, care să asigure filialei Timiş alternativa la conducerea social-democrată şi care să ofere cetăţenilor speranţa că judeţul se poate moderniza şi altfel decât redistribuind bunăstarea câştigată de economia locală. „Ne referim la promovarea investiţiilor care să genereze creştere economică, promovarea liberei iniţiative şi sprijinirea capitalului autohton, care să ne reducă dependenţa de fluctuaţiile economice mondiale”, spune Nica, cel care adaugă că „În primul rând mă bazez pe susţinerea majorităţii primarilor de comune şi oraşe din judeţ, ei fiind cei care m-au împins în această competiţie electorală şi de ei sunt apropiat de mai mult timp şi care sunt cei mai afectaţi. De asemenea, mă sprijin pe acele organizaţii locale care nu au simţit niciun ajutor în aceşti ani, nici în lupta cu competitorii electorali, pentru că PNL Timiş a fost cam dezorganizat în teritoriu. (…)”.
Dacă va fi preşedintele PNL Timiş, Alin Nica susţine că chiar va putea să facă ceva şi să schimbe imaginea PNL, întrucât alegerile parlamentare din 2016 au arătat un alt lucru trist, şi anume că PNL Timiş nu a avut decât un singur candidat local, pe Marilen Pirtea, ceilalţi nefiind din judeţ, ci impuşi de la centru, provocând o imensă frustrare şi dezamăgire în rândul activului de partid.
„Mă voi opune oricărei ingerinţe din partea centrului de a ni se impune candidaţi din afara judeţului nostru. Este un lucru incorect şi o subminare la fundamentul coeziunii între membrii săi”, afirmă el.
În opinia sa, în anumite condiţii, nu ar fi exclus ca preşedintele PNL să fie din judeţul Timiş, ceea ar trebui să fie ambiţia filialei. „Ar putea fi domnul Robu, dacă are asemenea ambiţii, eu i-am sugerat lui Nicolae Robu să candideze la şefia PNL naţional. S-a vehiculat ideea că dacă Nicolae Robu nu câştigă îşi ia jucăriile şi pleacă. Momentan, nu avem decât un mare stejar la umbra căruia nu creşte nimic, iar a risca totul pe o singură carte este un risc imens”, a conchis Alin Nica.

Comentarii

comentarii