Vineri 23 iunie, la sediul Curţii de Apel Timişoara, situat în incinta Palatului Dicasterial, a avut loc o întâlnire oficială între avocata Alina-Ştefania Gorghiu, noul ministru al Justiţiei şi judecător Mircea Crețu, preşedintele Curţii de Apel Timişoara.
Temă principală în discuție a fost despre aspectele de logistică, finanţarea investiților imobiliare şi digitalizarea instanţelor din raza teritorială a Curții de Apel.
În mod concret, participanţii la întâlnire au analizat stadiul principalelor proiecte imobiliare aflate în derulare la nivelul Curţii de Apel Timișoara, cum ar fi finanţarea prin Compania Naţională de Investiţii a lucrărilor de renovare şi consolidarea Palatului Dicasterial.
Proiectul include crearea unor spaţii suplimentare de birouri şi a unei săli de conferinţă prin mansardarea in volumul podului existent, renovarea şi ventilarea subsolurilor pentru arhive.
De asemenea, s-au căutat soluţii viabile in vederea finanţării, până la sfârşitul anului in curs, din tranşa a III a din Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a proiectului pentru sporirea valorii energetice a aceluiaşi imobil, prin înlocuirea ferestrelor degradate existente cu ferestre termopane din lemn şi montare de panouri fotovoltaice.
Au fost discutate şi proiectele care se afla in faza efectuării studiului de fezabilitate, anume iluminatul arhitectural al Palatului Dicasterial şi reabilitarea Palatului de justiţie din Oravița, cu asistenţă tehnică şi financiară din partea Băncii Mondiale, in parteneriat cu Ministerul Justiţiei.
Cu această ocazie au fost confirmate de ambele părţi beneficiile unei bune colaborări intre Ministerul Justiţiei şi Curtea de Apel Timișoara, având ca scop îmbunătățirea accesului la actul de justiție, prin asigurarea dotărilor tehnice necesare şi crearea unor condiţii de muncă menite să susţină efortul întregului personal, judecători şi personal auxiliar, pentru îmbunătățirea calităţii acestui serviciu public.
Nu în ultimul rând, participanţii au folosit această întrevedere drept oportunitate pentru a discuta despre cauzele şi efectele actualei situaţii de criza cu care se confruntă sistemul judiciar, exprimându-şi in mod reciproc convingerea că dialogul interinstituțional, bazat pe principiul bunei credinţe este singura cale pentru găsirea unor soluţii echilibrate.
În cele din urmă, soluţia care se va adopta trebuie să aibă ca finalitate îmbunătățirea statutului magistratului pentru o justiţie cât mai aproape de nevoile cetăţeanului.