Acasă Actualitate Alte 29 de depăşiri la poluarea cu praf în Calea Şagului

Alte 29 de depăşiri la poluarea cu praf în Calea Şagului

DISTRIBUIȚI

Timişoara –mai prăfuită ca niciodată (XIV)
Conform ultimului raport al Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Timişoara, pe luna martie, la concentraţii de pulberi în suspensie (PM10), în Timişoara s-au înregistrat alte 51 de depăşiri ale valorii limite zilnice la probele prelevate pentru determinările gravimetrice la staţiile de monitorizare. Astfel, la staţia TM-1 Calea Şagului s-au înregistrat 29 de depăşiri, iar la staţia TM-5 Calea Aradului s-au înregistrat 22 de depăşiri.

Optimism

De asemenea, la concentraţii de pulberi sedimentabile, în luna martie, s-au prelevat 8 probe de pulberi în municipiul Timişoara şi s-a înregistrat o depăşire a concentraţiei maxime admisibile (CMA), în conformitate cu prevederile STAS 12574-87. Valoarea maximă de 45,96 grame pe metru pătrat pe lună a fost înregistrată pe Calea Aradului. Fiindcă situaţia este tot mai gavă, iar Comisia Europeană a ameninţat ţara noastră cu declanşarea procedurii de infringement, din cauza poluării cu praf din capitala Banatului şi din alte oraşe, Primăria Timişoara şi Retim s-au pus pe treabă. Astfel, pe străzile urbei acţionează 10 utilaje pentru măturat (cinci de mare capacitate şi cinci de capacitate mică), trei utilaje pentru spălat şi cinci cisterne pentru spălat manual la rigolă, pe lângă clasicii măturători stradali. Pentru ca spălatul lângă borduri să se poată realiza eficient, a fost introdus, pe marile bulevarde, un program de parcat alternativ, care însă nu se prea respectă, deocamdată.

Se doreşte un nou plan antipoluare

“La implicarea de care dau dovadă autorităţile din Timişoara şi cu sprijinul mass-media, cred că vom scăpa de amendă, iar Comisia Europeană nu va declanşa infringementul, dacă se va păstra acest ritm, pentru a se reduce poluarea cu paf. Problema este ca nu cumva tot aceste autorităţi timişorene să nu vină spre final de an cu motivul că nu mai au fonduri. Atunci vom pierde bătălia şi vom fi penalizaţi”, a declarat Marian Eperieş, prim-comisar al Gărzii de Mediu Timiş – Comisariatul Judeţean Timiş.
Începând din luna aprilie, se extinde zona din Timişoara în care se mătură străzile. Vor fi introduse în programul de salubrizare noi străzi din cartierele Mehala, Ronaţ, Steaua, Mureş-Musicescu, Aradului, Giroc, Telegrafului, Circumvalaţiunii, Badea Cârţan, Kogălniceanu, Soarelui, Aradului, I.I. de la Brad etc. Activitatea se va realiza cu o frecvenţă de două ori pe săptămână. În acest moment există “Programul integrat de gestionare a calităţii aerului în judeţul Timiş”. Cu sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Timiş, s-au organizat întâlniri lunare cu caracter operativ, cu toate organismele responsabile, pentru instituirea unor măsuri mai concrete şi imediat realizabile. Ca urmare a acestor demersuri s-a stabilit ca frecvenţa întâlnirilor operative să fie mai mare şi s-a decis constituirea unei echipe operative, pentru umătoarele 6 luni, cu reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii de control: Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş; Poliţia Rutieră Timişoara; Poliţia Locală Timişoara; Registrul Auto Român, alături de reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Timişoara – Direcţia de Mediu şi Direcţia Tehnică şi ai Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara. În acelaşi timp, se urmăreşte modificarea acestui plan şi instituirea unor noi măsuri, mai eficiente.

Comentarii

comentarii