Acasă Administraţie Alte șapte tramvaie noi, la Timișoara, din fonduri europene

Alte șapte tramvaie noi, la Timișoara, din fonduri europene

1157
DISTRIBUIȚI

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Primăria Municipiului Timișoara au semnat, astăzi, 5 mai 2020, contractul de finanţare pentru cea de-a treia etapă a investiţiei privind înnoirea flotei de tramvaie.

Transmisă live pe pagina de Facebook a primarului, semnarea contractului a fost făcută de Nicolae Robu și Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest. De acest proiect, din partea Primăriei Timișoara, responsabil este Culiță Chiș.

„Astfel de tramvai, vorbim de firma respectivă în Statele Unite, în orașe importante. Nu oricine își permite asemenea tramvaie. (…) Ce e bun în Statele Unite, este bun și pentru Timișoara”, a spus Nicolae Robu.

„În paralele mergem și cu reabilitarea unor importante linii de transport (n.r., Calea Bogdăneștilor), pe care vom și circula. Acest tip de proiecte intră în zona de mobilitate, care îmbunătățește calitatea transportului în comun în orașul nostru și zona metropolitană, dar, de ce nu, contribuie foarte mult la reducerea poluării”, a spus și Sorin Maxim.

În total, Timişoara va beneficia de 21 de tramvaie noi şi moderne prin cele trei proiecte derulate în cadrul Regio – Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020. „Investiția are ca obiectiv creșterea gradului de confort al călătorilor, a vitezei medii de deplasare și a accesibilității tramvaielor, astfel încât transportul public să devină cât mai atractiv pentru locuitorii oraşului şi vizitatori”, transmite ADR Vest.

Ca și celelalte 14 tramvaie, achiziționate prin primele două etape ale proiectului, acestea șapte o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, sunt eficiente din punct de vedere energetic și adaptate nevoilor persoanelor cu mobilitate redusă. Noile vehicule vor circula pe linia 9 din Timişoara.

Prețul pe unitate, după licitație, este de 9.736.875,00 lei, fără TVA. Caracteristici tramvaielor oferite de compania câștigătoare sunt, după cum transmite Primăria Timișoara:

–        lungime: 29,95 m

–        lăţime: 2,40 m

–        număr călători: 200

–        autonomie tramvai: 63 km (asigurată printr-o sursă de furnizare a energiei electrice, montată pe tramvai).

„Tramvaiele vor fi echipate cu instalații de aer condiționat, încălzire prin conversie și încălzire prin conducție termică în scaune, sisteme de informare a călătorilor interior-exterior, sisteme audio-video pentru publicitate, supraveghere video pentru siguranța călătorilor, precum și sisteme de monitorizare și de e-ticketing”, mai transmite ADR Vest.

Valoarea totală a proiectului este de 96.378.403,45 lei, din care 68.063.294,13 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Durata de implementare este de 39 de luni. Și fiecare din cele două serii de șapte tramvaie, achiziționate în etapa I și II, a costat 96,3 milioane de lei. În total, cu proiectul de pe Calea Bogdăneștilor, Primăria Municipiului Timişoara a contractat până în prezent proiecte în valoare totală de 437.986.476,65 lei, cu o valoare a finanţării nerambursabile de 284.078.843,13 lei, pe axa „Mobilitate urbană” a POR.

Comentarii

comentarii