Acasă Actualitate „Am avut doar de pierdut din alianţa cu PSD”

„Am avut doar de pierdut din alianţa cu PSD”

DISTRIBUIȚI

Declară Maria Grapini, preşedintele filialei Timiş a Partidului Conservator
Maria-GrapiniAproximativ la aceeaşi oră la care, la Bucureşti, avea loc întâlnirea coaliţiei guvernamentale, în care PSD prezenta Planul de măsuri pentru ieşirea din criza economică, la Timişoara, Maria Grapini, liderul PC Timiş, tuna şi fulgera la adresa social-democraţilor, aliaţii la nivel naţional ai conservatorilor. Maria Grapini declara că PSD nu a ţinut cont, până acum, deloc de propunerile conservatorilor privind resuscitarea economiei, iar lipsa unor măsuri clare pentru ieşirea din criza economică aruncă o pată de imagine şi asupra Partidului Conservator, teoretic, părtaşi la guvernare, fiind aliaţi ai PSD. „Nu am câştigat nimic din alianţa cu PSD. Am avut doar de pierdut”, declara Maria Grapini, hotărâtă să le ceară social-democraţilor să aleagă între a promova o parte din măsurile propuse de PC sau a ieşi de la guvernare. În caz contrar, liderul PC Timiş crede că soluţia rămasă este ruperea alianţei PSD-PC. „Ce avem de pierdut? Rupem alianţa, pentru că şi aşa am avut doar de pierdut la capitolul imagine. Nu putem să continuăm în a fi figuranţi la guvernare”, mai spune Grapini.

Măsuri propuse de PSD

Planul prezentat de PSD, luni, în cadrul coaliţiei de guvernare, conţine 24 de măsuri, printre care unele de stimulare a activităţii unor sectoare industriale cu efecte de antrenare în economie (crearea unui Fond Naţional de Locuinţe, a unui Fond de investiţii pentru Infrastructură şi Dezvoltare Regională, măsuri de sprijin pentru agricultură), măsuri pentru creşterea eficienţei şi a transparenţei cheltuirii banului public (înfiinţarea unui Consiliu pentru supravegherea cheltuirii banului public, extinderea utilizării SEAP, cardul unic), măsuri de sprijinire a mediului de afaceri (plata TVA la încasarea facturii, eliminarea impozitului minim, bonificaţii fiscale pentru cei care îşi plătesc taxele la timp), măsuri de infiinţare / menţinere de locuri de muncă şi solidaritate socială (TVA redus la alimentele de bază, 50% bonificaţie la plata contribuţiilor sociale pentru angajatorii care înfiinţează noi locuri de muncă, reducerea preţului la energie prin schimbarea coşului de calcul) şi nu în ultimul rând masuri pentru atragerea investiţiilor străine directe (stimularea parteneriatelor public-privat). Unele din măsuri se regăsesc între propunerile făcute de conservatori. 

Nemulţumiri legate de colaborarea din Timiş

O altă nemulţumire a Mariei Grapini se leagă de modul în care PC colaborează cu PSD la nivelul judeţului. Asta pentru că, susţine Grapini, conservatorilor nu le-a fost solicitat sprijinul în campania pentru europarlamentare, deşi PSD şi PC au propus o listă comună de candidaţi. „Nu poţi să te implici într-un proiect în care nu eşti chemat”, spune Grapini,  explicând că i-a trimis o scrisoare preşedintelui PSD Timiş, Ilie Sârbu, dar că nu are certitudinea că aceasta a ajuns la destinatar. „La PSD, probabil, se triază corespondenţa, ca pe vremuri”, opinează Grapini. „Probabil că a fost o lipsă de comunicare mai mare faţă de alegerile parlamentare. Sabin Cutaş, candidatul PC la europarlamentare, a fost aici la lansare, noi am colaborat foarte bine cu el, dar sigur că ne-am fi dorit să candideze doamna Grapini. Am participat la alegerile europarlamentare în alianţă, nu trebuie să te invite nimeni, trebuie să vii. Eu nu sunt poştas, nu ştiu ce scrisori îi trimite doamna Grapini domnului preşedinte Sârbu. A fost o lipsă de dialog, pe care vom încerca să o remediem. Cât despre ieşirea de la guvernare, conducerile centrale ştiu cel mai bine ce au de făcut”, a declarat Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD Timiş.

Comentarii

comentarii