Acas─â Politica Ambasadorul SUA pune cruce locurilor de veci

Ambasadorul SUA pune cruce locurilor de veci

1526
DISTRIBUIȚI

Senza╚Ťional! Sau o adev─ârat─â bomb─â atomic─â, dup─â cum atrage aten╚Ťia jurnalistul de investiga╚Ťie Bogdan Tiberiu Iacob. Ambasadorul Statelor Unite la Bucure╚Öti a decis ╚Öi a impus scoaterea la mezat a 20 de companii ale Prim─âriei Generale a Capitalei. ├Äntre acestea este ╚Öi compania care administreaz─â cimitirele. Uria╚Öa afacere, care anual ├«nseamn─â miliarde de euro, a fost tran╚Öat─â c├ót ai bate din palme. Nu la Prim─âria General─â. Nu la Guvern. Ci ├«n sediul Ambasadei Statelor Unite la Bucure╚Öti. Acolo unde Ludovic Orban, ├«mpreun─â cu Nicu╚Öor Dan s-au prezentat pentru a primi binecuv├óntarea excelen╚Ťei sale Adrian Zuckerman.

Guvernatorul Rom├óniei din partea Statelor Unite, c─âci mai exist─â ╚Öi o parte german─â, i-a primit pe cei doi la Ambasad─â ╚Öi, ├«ntr-un interval de doar c├óteva ore, a transmis opiniei publice dou─â informa╚Ťii contradictorii. Mai ├«nt├ói c─â Nicu╚Öor Dan va fi sprijinit ├«n demersul s─âu de a desfiin╚Ťa cele 22 de companii ale Prim─âriiei Generale a Capitalei, mai pu╚Ťin Societatea de Transporturi Bucure╚Öti ╚Öi Termoenergetica. ╚śi, pe nea╚Öteptate, pu╚Ťin mai t├órziu, printr-un comunicat oficial, Zuckerman arunc─â bomba. 20 dintre cele 22 de companii apar╚Ťin├ónd Municipiului Bucure╚Öti ╚Öi ├«nfiin╚Ťate ├«n baza unei decizii majoritare luate ├«n Consiliul General, nu vor mai fi desfiin╚Ťate. Ele vor fi privaizate. Care este ╚Ömecheria? ╚śi ce interese are a acest capitol domnul Zuckerman?

╚śmecheria este uria╚Ö─â. Pe m─âsura intereselor ambasadorului Statelor Unite la Bucure╚Öti, care a adoptat ├«n mod implacabil comportamentul unui guvernator al Rom├óniei. S─â explic pe scurt. ├Än mai multe interven╚Ťii, f─âcute ├«naintea campaniei electorale, dar ╚Öi ├«n timpul acesteia, ca ╚Öi imediat dup─â, Nicu╚Öor Dan s-a pronun╚Ťat ferm pentru desfiin╚Ťarea imediat─â a 20 dintre cele 22 de companii ale Prim─âriei Generale. Sub motiv c─â ele ar avea un num─âr uria╚Ö de angaja╚Ťi, respectiv 33.900, ╚Öi consum─â o bun─â parte din bugetul Capitalei. Pe parcursul scurtei vizite efectuate ├«mpreun─â cu premierul Ludovic Orban pe teritoriul Statelor Unite, respectiv la ambasad─â, domnul Adrian Zuckerman l-a r─âzg├óndit pe noul primar general. Companiile nu vor fi desfiin╚Ťate, ci vor fi privatizate.

Înainte să vedem ce înseamnă asta, cu riscul de a încărca memoria cititorului, voi prezenta lista acestor companii, pentru că numai astfel vom avea dimensiunea fabuloasă a afacerii care se pune la cale. Iată:

Compania Municipal─â Imobliar─â

Compania S─ân─âtate pentru To╚Ťi

Compania de Iluminat Public

Compania Consolid─ârii

Compania de Dezvoltare Durabil─â

Compania de Publicitate și Afișaj

Compania Ecoigienizare

Compania Municipal─â de Tehnologia Informa╚Ťiei

Compania Na╚Ťional─â de Managementul Trasporturilor

Compania de Agrement

Compania Parcuri și Grădini

Compania de Pază și Securitate

Compania de ├Äntre╚Ťinerea Arborilor ╚Öi Spa╚Ťiului Verde

Compania de Protec╚Ťie Civic─â ╚Öi Voluntariat Bucure╚Öti

Compania Municipal─â Energetic─â

Compania de Străzi, Poduri și Pasaje

Compania de Managementul Traficului

Compania Turistic─â

Compania de Administrare a Cimitirelor

├Än lista de mai sus nu se reg─âsesc cele dou─â companii pe care Nicu╚Öor Dan le-a exclus de la desfiin╚Ťare, respectiv Societatea de Transporturi Bucure╚Öti ╚Öi Termoenergetica. Dar nu ╚Ötim dac─â domnul guvernator Zuckerman le exclude de la privatizare. Nu ╚Ötim ├«nc─â. Din enumerarea de mai sus, putem ├«n╚Ťelege cu u╚Öurin╚Ť─â dimensiunea extraordinar─â a opera╚Ťiei de privatizare preconizat─â ╚Öi decis─â ├«n ultimul moment al unei ├«nt├ólniri desf─â╚Öurate probabil ├«n bula superprotejat─â din interiorul Ambasadei Statelor Unite. Un spa╚Ťiu ├«n care convorbirile nu pot fi interceptate ├«n niciun fel. Observ─âm cum Prim─âria General─â a Capitalei func╚Ťioneaz─â ca un fel de Guvern, minsterele fiind ├«n acest caz ├«nlocuite de aceste companii, care, p├ón─â la Gabriela Firea, au fost parte integrant─â din aparatul Municipalit─â╚Ťii, iar ├«n timpul mandatului ei au fost externalizate. ├Än esen╚Ť─â, cea mai mare parte a bugetului uria╚Ö al Prim─âriei Generale, plus cei mai mul╚Ťi bani atra╚Öi din proiecte pe fonduri europene au trecut ╚Öi urmau s─â treac─â prin trezoreria acestor companii. Pentru c─â ele puneau ╚Öi urmau s─â pun─â ├«n oper─â toate deciziile luate de Consiliul General. Dar de unde vin banii? De unde vin miliardele cheltuite anual de institu╚Ťiile subordonate sau asociate Prim─âriei Generale? Aceste fonduri sunt generate de impozite ╚Öi taxe pe care le pl─âtesc sistematic cet─â╚Ťenii celui mai bogat ora╚Ö din Rom├ónia. Cu veniturile cele mai consistente. Cu propriet─â╚Ťile imobiliare cele mai taxabile. Ace╚Öti bani merg la Guvern, iar Guvernul ├«ntoarce o parte din ei, mic─â, dar totu╚Öi de ordinul miliardelor, c─âtre trezoreria Prim─âriei Generale. Iar al╚Ťi bani vin din proiecte. Finan╚Ťate de Uniunea European─â.

Acum s─â r─âspundem la ├«ntrebarea ├«n ce const─â marea afacere preconizat─â de Ambasadorul Statelor Unite la Bucre╚Öti, din postra sa de guvernator. Aceste companii, ├«n care lucreaz─â un num─âr uria╚Ö de speciali╚Öti ├«n diverse domenii, vor fi privatizate pe nimic. Se va constata, a╚Öa cum ve╚Ťi afla ├«n cur├ónd, c─â ele nu au apucat s─â ob╚Ťin─â vreun profit. Sunt ├«nfiin╚Ťate prea de cur├ónd. Unele chiar lucreaz─â pentru moment ├«n pierdere. Vor fi privatizate pe nimic, la pachet cu ├«ntreaga lor infrastructur─â. Sedii, care ├«nseamn─â cl─âdiri ╚Öi terenuri, utilaje, unele extrem de complexe, etc. Tot la pachet vin ╚Öi speciali╚Öti, unii de prim─â m─ârime, care lucreaz─â ├«n toate domeniile pe care le acoper─â aceste companii. Beneficiarii privatiz─ârii nu pot fi dec├ót firme concurente cu capital privat, care ac╚Ťioneaz─â ├«n prezent pe pia╚Ť─â sau chiar societ─â╚Ťi care se vor ├«nfiin╚Ťa ├«nadins, ca ciupercile, pentru a se alege cu ceva la cap─âtul h─âcuirii care se pune la cale. Dup─â care ele vor accesa miliardele din bugetul Prim─âriei Generale pentru a se ocupa de domeniile pe care le-am enumerat mai sus, dar p─âstr├ónd sub form─â de profit o parte ├«nsemnat─â a acestora. Cu alte cuvinte, dac─â domnul Zuckerman va decide ├«n viitor ca cimitirele s─â fie preluate de un om de afaceri ales de domnia sa, acesta se va trezi peste noapte multimilionar. Va lua de-a gata toate taxele aferente locurilor de veci ╚Öi tot c├ó╚Ötigul de pe urma lucr─ârilor de ├«nfrumuse╚Ťare, de modernizare ╚Öi de ├«ntre╚Ťinere care se efectuez─â zilnic ├«n cimitirele Capitalei. S─â zicem, prin absurd, c─â voi fi eu norocosul c├ó╚Ötig─âtor al cimitirelor. V─â asigur c─â voi spune nu c─â Dumnezeu mi-a pus m├óna pe cap, ci c─â domnul Adrian Zuckerman a f─âcut acest gest generos, prin care m-a blagoslovit cu milioane ╚Öi poate cu zeci de milioane de euro. Ori, ├«n aceste condi╚Ťii, voi c─âuta ├«n fel ╚Öi chip o posibilitate de a m─â revan╚Öa. Chiar dac─â nu a  exista ├«n prealabil o ├«n╚Ťelegere ├«n acest sens.

Bogdan Tiberiu Iacob, arheologul presei de investiga╚Ťie din Rom├ónia, consider─â c─â ne afl─âm ├«n pragul unei a doua dintre cele mai mari afaceri f─âcute ├«n Rom├ónia pe bani publici ╚Öi priva╚Ťi de c─âtre un reprezentant al Statelor Unite, ambasador la Bucure╚Öti, transformat ├«n mega om de afaceri. prima fiind de acum concretizat─â ╚Öi public─â, preluarea Fondului Proprietatea de c─âtre ├«nainta╚Öul lui Zuckerman, fostul ambasador al Statelor Unite la Bucure╚Öti Mark Gitenstein.

Dar ce ne facem cu Nicu╚Öor Dan? Care p├ón─â ieri promitea una ╚Öi care ├«ncep├ónd de ieri face alta? Iar aceast─â ÔÇ×altaÔÇŁ nu mai este o nev─âzut─â. Dimpotriv─â. A fost v─âzut─â. Iar dac─â se s─âv├ór╚Öe╚Öte, spre paguba milioanelor de bucure╚Öteni ╚Öi spre bucuria unor oameni de afaceri din anturajul factorului intern ╚Öi factorului extern, cine va scoate castanele din foc? Nu cumva chiar Nicu╚Öor Dan?

Comentarii

comentarii