Acasă Actualitate “Ambulanţa pentru monumente” lansează un nou apel la voluntari, după incendiul de...

“Ambulanţa pentru monumente” lansează un nou apel la voluntari, după incendiul de la Notre Dame

315
DISTRIBUIȚI

Celebra catedrală pariziană a pierit în flăcări, dar bijuteriile noastre de credinţă şi cultură dispar şi ele, dar din cauza nepăsării. Ambulanţa pentru Monumente Banat face un nou apel la voluntari.

“Ţară, ţară avem nevoie de mult mai mulţi ostaşi întru salvarea patrimoniului!

Eram încă pe biserica de la Dragomireşti când am aflat că acoperişul celebrei catedrale gotice din Paris a luat foc. Am simţit cu toţii acelaşi sentiment de pierdere şi neputinţă care ne încearcă de fiecare dată când cu Ambulanţa pentru Monumente Banat, mergem să monitorizăm monumente.

Am văzut nenumărate biserici în stare de precolaps, năpădite de buruieni, mâncate de putregai şi carii, uitate de vreme şi oameni. Am văzut altele făcute scrum, cum a fost biserica de lemn de la Povergina sau de curând, cea de la Şuştra.

Din păcate ne aducem aminte de monumentele noastre numai când le pierdem. Niciodată nu sunt bani suficienţi pentru ele.

Întotdeauna la bătaie cu festivaluri inutile, în bugetele locale, sunt şterse de pe listă. Cu toate acestea, chiar obişnuiţi cu tristeţea, nepăsarea şi ruina din domeniul patrimoniului românesc, speram ca în alte părţi, soarta clădirilor vechi să fie mai bună.

Cui i-ar fi putut trece prin minte că însăşi Notre Dame, unul dintre cele mai marcante monumente din lume, vizitat de milioane de turişti, ar putea striga după ajutor şi nu l-ar putea primi la timp, când el generează în jurul său atât de mulţi bani!

Notre Dame va renaşte din propria cenuşă şi va genera, sperăm, un nou reviriment, în protecţia patrimoniului şi în conştientizarea fragilităţii sale.

În siajul restaurării acestei biserici, poate şi noi vom reuşi să le salvăm pe cele ale noastre, atât de mici, atât de modeste, atât de năpăstuite.

Cu acest prilej facem, din nou, apel la voluntari. Ploaia şi vremea proastă au prelungit intervenţia de la Dragomireşti, dar noi nu ne dăm bătuţi şi îi aşteptăm pe toţi cei dornici să dea o mână de ajutor, unei biserici care ar putea avea o soartă la fel de tristă ca şi cea a catedralei Notre Dame, dar nimeni nu-i va plânge absenţa”, semnează, din pragul bisericii de lemn la Dragomireşti, Ambulanţa pentru Monumente Banat.

Comentarii

comentarii