Acasă Special Amendamentul

Amendamentul

DISTRIBUIȚI

După ce se va fi epuizat acest eveniment politic al moțiunii de cenzură și înainte ca DNA să-și reia asaltul împotriva redutei Victor Ponta, un amendament la Codul Penal ar putea încinge, din nou, toate spiritele. Înțelegând prin aceasta că, nu numai doamna Livia Stanciu va sări ca arsă din poziția domniei sale de președinte al Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, ci și alte și alte persoane cu drepturi de comandă asupra justiției române. Ca să nu mai vorbim și de posibila, chiar inevitabilă, intervenție a onoratului corp diplomatic. În ce constă incendiarul amendament?
„Dacă un judecător ia decizii într-un caz, iar apoi se dovedeşte că a greșit, va fi pus să plătească de doisprezece ori cât a impus el acuzatului și nu i se va mai permite să mai judece”. Acest amendament va viza atât cauzele civile, cât și cauzele penale. Nici nu vreau să mă gândesc cât tărăboi se va face pe marginea acestui nou „atentat la independenţa justiţiei”.
Și, totuși, înainte de a vedea ce se întâmplă, este indispensabilă o precizare. Textul de lege respectiv nu este zămislit de mintea bolnavă a unor corupți din România. El este vechi de când lumea. Am citat din Codul lui Hammurabii cel Mare. Faimoasa culegere de legi, scrisă în 1160 înainte de Hristos, și care se află în posesia Muzeului Luvru.
Oare ceea era posibil în Babilon, este exclus în România modernă, așa cum bine remarca, zilele trecute, într-un articol prof.univ.dr. Florentin Scaletchi, președintele fondator al Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului? În paranteză fie spus, Scaletchi știe ce spune. Pe propria piele. Ironia sorţii a făcut ca el să fie condamnat politic de două ori, odată sub Ceaușescu și o dată sub Băsescu, fără că judecătorii respectivi, cei care au comis abuzul, să fie la rândul lor condamnați de doisprezece ori.

Comentarii

comentarii