Acasă Administraţie Amenințarea inundațiilor în Banat! Ce măsuri ia ABAB Timișoara pentru siguranța digurilor...

Amenințarea inundațiilor în Banat! Ce măsuri ia ABAB Timișoara pentru siguranța digurilor de apărare?

DISTRIBUIȚI

ABAB -Titu Bojin verificarile de toamna rom-sarb   MediumAdminitrația Bazinală de Apă Banat (ABAB) Timișoara, organizează, în perioada 11-14 octombrie, inspecțiile de toamnă a obiectivelor hidrotehnice de interes comun româno-sârbe, pentru apărarea împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe teritoriul românesc.
Titu Bojin, directorul ABAB Timișoara, a explicat că verificările au drept scop urmărirea exploatării şi întreţinerii lucrărilor aflate în zona comună de interes şi vizează cursurile de apă: Caraş, Vicinic, Bârzava, Timiş, Bega Veche.
“ Sunt examinate digurile de apărare de pe cursul Bârzavei de la podul din localitatea Partoş până la frontiera de stat, digul de apărare mal stâng al cursului de apă Timiş de la Acumularea Gad până la frontiera de stat, digul de apărare mal drept  al cursului de apă Timiş de la localitatea Rudna până la frontiera de stat, digurile de apărare de pe cursul de apă Bega Veche din localitatea Cenei până la frontiera de stat, staţia de pompare Cenei şi toate construcţiile hidrotehnice  aflate pe cursul de apă Vicinic dar şi întreţinerea corespunzătoare a cursurilor de apă vizate. Fiecare vizită în teritoriu urmăreşte acelaşi scop comun, şi anume siguranţa lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor”, a declarat Titu Bojin.
Delegaţia română întruneşte experţi din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Banat şi din cele două Sisteme de Gospodărire a Apelor Timiş şi Caraş-Severin.

În baza „ Regulamentului comun de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe cursurile de apă a obiectivelor hidrotehnice care formează sau sunt întretăiate de frontiera de stat româno-sârbă”, intrat în vigoare în 1955, anual se fac verificări comune la lucrările de apărare împotriva inundaţiilor. Documentul vorbeşte despre colaborarea bilaterală în domeniul gospodăririi apelor şi stabileşte sarcinile şi obligaţiile părţilor în domenii precum: apărarea împotriva inundaţiilor, urmărirea calităţii apelor de frontieră, schimbul de informaţii meteorologice, hidrologice şi avertizări cu privire la fenomenele periculoase şi poluări accidentale, aprecierea tehnică a proiectelor pentru realizarea lucrărior comune sau de interes comun, precum şi urmărirea funcţionalităţii lucrărilor hidrotehnice. În ultima zi a verificărilor, Subcomisia pentru apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor, din cadrul Comisiei hidrotehnice româno-sârbe, va încheia procesul verbal privind examinările de pe teren, respectând acordul între cele două state privind problemele hidrotehnice si cursurile de apă de pe frontieră sau întretăiate de frontiera de stat –a informat ABAB Timișoara.

Comentarii

comentarii