Acasă Actualitate Amenzi pe deşeuri nereciclate

Amenzi pe deşeuri nereciclate

DISTRIBUIȚI

Deşeurile produse de către timişoreni vor trebui ca, de la 1 iulie, în proporţie de 85%, să fie supuse operaţiilor de eliminare finală, iar cel puţin 15% din deşeurile colectate să fie încredinţate spre reciclare, în caz contrar autorităţile vor plăti penalităţi mari. Măsura este valabilă la nivel naţional, iar proiectul de lege se află în proces de avizare internă, prin care se vor aduce modificări în legislaţia privind gestionarea deşeurilor. De asemenea, vor fi introduse criterii de performanţă la nivelul localităţilor, care să permită măsurarea eficienţei sistemului de colectare selectivă a deşeurilor şi monitorizarea continuă a sistemului, care să permită îmbunătăţirea acestuia şi responsabilizarea distribuitorilor şi comercianţilor.

Staţia de sortare va rezolva problema în Timişoara

“Autorităţile care nu îndeplinesc acest obiectiv anual vor plăti suma de 100 lei/tonă. Plata se va face pentru diferenţa dintre obiectivul anual de diminuare şi obiectivul efectiv realizat, iar obligaţia intră în vigoare de la data de 1 iulie 2010”, a subliniat ministrul Mediului, László Borbély. În plus, este nevoie de conştientizarea populaţiei despre necesitatea colectării selective a deşeurilor. “Suntem cetăţeni europeni şi trebuie să ne comportăm ca atare”, a spus Borbely. Livian Hotico, PR Retim, a declarat că în Timişoara se va pune în funcţiune staţia de sortare, care va rezolva această chestiune. “Oricum, la noi, nu e o problemă din acest punct de vedere, iar datorită activităţii staţiei de sortare se va reduce cantitatea de deşeuri supuse eliminării definitive depozitate la deponeul ecologic de la Ghizela”, a spus Hotico.  Noile măsuri legislative sunt cu atât mai necesare, cu cât se preconizează că, în următorii ani, deşeurile de ambalaje se vor dubla, datorită dezvoltării tot mai puternice a hypermarketurilor şi a urbanizării, dar şi a nivelului ridicat al venitului populaţiei.  Conform studiilor, un orăşean produce până la 9 kilograme de deşeuri pe zi, iar unul de la sat până la 4 kilograme.

Strategia Retim

În Timişoara, există staţia de balotare, iar autorităţile locale şi Retimul vor pune în funcţiune, în următoarea perioadă, staţia în care deşeurile vor fi sortate, astfel încât fracţiunile rezultate să capete şi destinaţii eficiente. În acest fel, nu toate deşeurile generate vor lua drumul depozitului, ci vor fi reciclate sau valorificate energetic. Rezultatul va fi nu doar unul economic, ci şi unul civic, de protecţie a mediului. Viitoarea staţie de sortare se află în stadiul final de montaj. Ea se va situa pe o platformă de aproximativ 9.000 mp, în zona de sud a Timişoarei. Cantitatea de deşeuri pe care o prelucra se va ridica la cca. 160.000 tone / an. Staţia va funcţiona ca un centru de reciclare, care va valorifica aproximativ 60-70 % dintre deşeurile municipale. Strategia RETIM privind salubrizarea înseamnă acum un nou mod de colectare a deşeurilor menajere, recuperarea materialelor refolosibile, protecţia mediului şi realizarea unui program de salubrizare stradală unitară.

Comentarii

comentarii