Acasă Economic Americanii de la PHI Group vin să cultive cannabis medicinal în România....

Americanii de la PHI Group vin să cultive cannabis medicinal în România. Compania s-a asociat recent cu o firmă din Gătaia, Timiș

6099
DISTRIBUIȚI

PHI Group, fond american de investiții în domeniul resurselor naturale și în agricultură, vrea să cultive cannabis medicinal în Transilvania, alături de alte plante considerate curative. Totodată, compania are în plan să deschidă, în aceeași zonă, un centru de wellness destinat celor care caută tratamente naturiste și holistice.

Cannabisul medicinal este legal în majoritatea statelor din SUA și în unele țări din UE, mai multe dintre statele americane având legalizate și consumul și comercializarea acestui produs în scop recreațional. Mișcarea de legalizare a declanșat un adevărat boom al industriei de marijuana în SUA. Piața nord-americană de marijuana medicinală a înregistrat venituri de 6,7 miliarde dolari în 2016, cu 30% peste nivelul consemnat în anul precedent, iar estimările indică un volum de aproape 56 miliarde dolari care va fi atins până în 2025

Marijuana medicinală este legală în România, dar nu există niciun medicament pe bază de cannabis pe piața locală, iar autoritățile afirmă că nimeni nu a depus până astăzi vreo cerere pentru a introduce pe piața românească vreun produs cu conținut de cannabis. Informațiile suplimentare vin după ce americanii au anunțat, recent, că vor construi în Transilvania un parc industrial, o centrală electrică pe gaz și sere pentru agricultură organică și plante medicinale, creând în acest sens o companie mixtă cu o firmă românească. PHI Group estimează că acest proiect complex din Transilvania va aduce venituri de 150 de milioane de dolari în anul fiscal 2019. “În cazul serelor, compania se va concentra pe plante medicinale organice precum cannabis medicinal, ganoderma lucidum, castravete amar, șofran și alte ierburi prețioase care pot fi folosite în scopuri medicinale și au prețuri peste cel al altor recolte”, spun reprezentanții companiei.

Compania nu indică numele partenerului român, dar strategia este pregătită în contextul în care, în mai 2017, PHI Group a încheiat un acord angajant pentru preluarea a 51% din acțiunile Maxagro, companie agricolă înființată în Timiș, la Gătaia.

Fondat în 1993 de familia de etnici slovaci Zifceak, Maxagro Group cultivă, în prezent, circa 12.000 de hectare în scopuri agricole. Maxagro deține și 10 silozuri pentru stocarea cerealelor, cu o capacitate totală de 25.000 de tone, o hală pentru depozitare cu o capacitate de 12.000 de tone, o fermă de aproximativ 2.000 de vaci și o instalație de biogaz și asigură servicii în domeniile transportului de mărfuri și construcții.

Cele două companii au afirmat atunci că vor să strângă 50 milioane de dolari pentru extinderea afacerilor firmei locale. “Suntem recunoscători pentru sprijinul și încurajările primite de la autoritățile locale și centrale. Având în vedere că proiectele sunt considerate , acestea sunt eligibile pentru fonduri europene”, afirmă Henry Fahman, CEO PHI Group. Henry Fahman, CEO PHI Group, în România

Compania americană a încheiat și un parteneriat cu Tho Xuan Duong, o companie de tratamente tradiționale orientale, ale cărei produse vor fi puse la dispoziția clienților din Transilvania. În noiembrie anul trecut, fondul de investiții a semnat o scrisoare de intenție pentru preluarea a 80% din acțiunile firmei românești Medical Corp, unul dintre cei mai vechi furnizori de aparatură și consumabile medicale din țară, pentru a servi ca platformă de distribuție de medicamente dezvoltate de Tho Xuan Duong pe piețele din Europa și Orientul Mijlociu. PHI Group a fost înființată în Las Vegas, Nevada, în 1982. Fondul investește în principal în active din agricultură, energie și resurse naturale, furnizând și servicii de consultanță în fuziuni și achiziții prin intermediul subsidiarei PHI Capital Holdings. Printre investițiile anunțate recent de PHI se află cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni la producătorul vietnamez de turmeric Hoang Minh Chau Yung Yen și inițierea unui parteneriat cu Nathan Trading, o companie din Thailanda specializată în extracția uleiului de sacha inchi, un ulei foarte bogat în acizi grași.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii