Acasă Economic Analfabetii care ne conduc

Analfabetii care ne conduc

DISTRIBUIȚI

 De citeva saptamini, toata media romaneasca, cea de la ”putere” si cea din ”opozitie”, popularizeaza cu o consecventa demna de o cauza mai buna ineptia premierului Emil Boc conform careia produsul intern brut a crescut in ultimul trimestru al anului trecut cu 0,1% comparativ cu trimestrul precedent, iar in ipoteza ca aceasta crestere va continua si in primul trimestru din acest an, Romania va iesi din recesiune! 

Am pus anterior semnul exclamarii, intrucit ”silogismul” lui Emil Boc nu este valid oricum am judeca lucrurile, iar difuzarea sistematica in media romaneasca a unui asemenea fals intelectual, cu sau fara rea credinta, reprezinta o campanie de intoxicare si de imbecilizare fara precedent. De ce? Pentru ca se poate vorbi, in termeni statistici, de crestere economica doar daca, intr-un anumit an, produsul intern brut trimestrial creste in termeni reali (in preturi constante) cel putin doua trimestre consecutive in raport cu aceeasi perioada din anul precedent. Daca acestă dublă conditie nu este indeplinită, atunci nu se poate vorbi de crestere economica, ci de variatii (dispersii) mai mult sau mai putin accentuate sau de recesiune, in cazul in care variabila mentionata inregistreaza valori mai mici intr-o perioada de doua trimester consecutive in raport cu aceeasi perioada din anul anterior momentului evaluarii.

In ce situatie se afla, deci, Romania din acest punct de vedere? Conform procedurii standard mentionate anterior, in 2010 produsul intern brut din Romania a scazut in termeni reali cu 1,3% comparativ cu 2009. Mai mult, acesta RECESIUNE comparativ cu anul precedent a fost evidentiata de Institutul National de Statistica in fiecare din trimestrele anului 2010. In termeni reali, deci, produsul intern brut trimestrial din Romania a scazut sistematic in 2010 comparativ cu valorile similare ale acestei variabile inregistrate in 2009. Folosind limbajul statisticienilor, in anul 2010 toti indicii Q/Q-4 ai produsului intern brut au fost subunitari in cazul Romaniei, astfel incit in trimestrul IV din 2010 indicele PIB Q/Q-4 a inregistrat valoarea de 0,994. In termeni reali, deci, produsului intern brut din trimestrul IV al anului 2010 (Q) a scazut cu 0,6% in raport cu valoarea aceluiasi indicator in trimestrul IV al anului 2009 (Q-4). Iubita noastra tara se afla, deci, la 1 ianuarie 2011 in plina RECESIUNE: nici vorbă de o posibila crestere economica in perioada 1 octombrie 2010 – 31 martie 2011! In acest context, este evidenta ineptia pusa in circulatie de Emil Boc, cu concursul unei prese interesate, inepte sau adormite si al unei asa-zise societati civile incapabile sa reactioneze. Pentru ca, PRIN DEFINITIE, indicii trimestriali ai produsului intern brut calculati in raport cu perioade similare din anul precedent (Q/Q-4) si indicii ajustati sezonieri, respectiv indicii aceluiasi indicator AJUSTATI in raport cu trimestrul precedent pentru acelasi numar de zile lucratoare( Q/Q-1) nu sunt echivalenti, nu au nici acelasi divizor comun si nici acelasi multiplu comun. Este adevarat ca valorile pozitive ale variabilelor ajustate sezonier Q/Q-1 reflecta tendinte si oportunitati de crestere economica, dar cuantificarea VALIDA a cresterii economice implica in mod necesar utilizarea unor indicatori de tip Q/Q-4, nefiind posibila in nici un caz substituirea acestora prin indicatori de tip Q/Q-1. Din acest motiv, asa ceva nu s-a intimplat deocamdata nici in UE, nici in SUA si nici in alte tari. Dar la noi ”democratia” este ”originala”, numararea voturilor in Parlament se face la fel ca si in capodopera ”O scrisoare pierduta”, iar media nu sanctioneaza decit foarte rar ineptiile mai marilor zilei. Dar, poate că eu sunt prea exigent atunci cind incriminez analfabetismul in materie de macroeconomie al premierului BOC. Pentru ca, daca imi amintesc bine, politicienii romani sunt capabili de ineptii cu mult mai mari. Va mai amintiti de ”originala” formula chimica a apei propusa de Adrian Severin acum citiva ani? Dar daca renuntam la o minima exigenta in ceea ce priveste competenta si conduita celor care ne conduc, daca vom accepta sa fim guvernati de analfabeti si de cleptocrați, atunci va trebui sa ne asumam si cosecintele acestei lasitati mioritice: mizeria si neputinta. 
 

Comentarii

comentarii