Acasă Eveniment ANBCC cere guvernului termene semestriale pentru plata impozitelor de către ONG-uri

ANBCC cere guvernului termene semestriale pentru plata impozitelor de către ONG-uri

251
DISTRIBUIȚI

Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni (BCC) Timişoara a informat că miercuri, 24 august, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC) a înaintat Guvernului României o nouă scrisoare de solicitare a reintroducerii termenelor semestriale pentru declararea şi plata impozitelor şi contribuţiilor aferente veniturilor din salarii şi a impozitului reţinut la sursă pentru ONG-uri.
Vrea şi dezbatere publică

De asemenea, ANBCC a mai cerut şi organizarea unei dezbateri publice pe problema fiscalităţii aplicabile entităţilor fără scop patrimonial. În contextul publicării spre dezbatere pe pagina web a Ministerului Finanţelor Publice a proiectului de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, prin scrisoarea transmisă ANBCC aminteşte guvernului de solicitarea formulată, în numele a peste 300 de ONG-uri, la începutul acestui an. În condiţiile adoptării, la finalul anului 2010, a OUG nr. 117/2010, pentru modificarea şi completarea Legii Nr. 571/2003, privind Codul Fiscal, organizaţiile care au aderat demersului început în luna ianuarie protestau faţă de anularea dreptului ONG-urilor de a declara şi plăti semestrial impozitele şi contribuţiile aferente veniturilor din salarii şi a impozitului reţinut la sursă. În urma solicitărilor transmise din ianuarie şi până în prezent, proiectul de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal stabileşte termene trimestriale pentru plata impozitelor şi contribuţiilor aferente veniturilor din salarii numai pentru ONG-urile cu un număr mediu de până la trei salariaţi, ceea ce răspunde numai unuia dintre principalele trei motive invocate de societatea civilă în cererea înaintată la începutul anului.

Pentru România…

Estimând că suportul acordat societăţii civile ca promotoare a democraţiei şi contributor net la creşterea sustenabilă a statului nu poate fi decât în favoarea dezvoltării României, prin adresa transmisă ANBCC reiterează nevoia adoptării de termene rezonabile pentru perceperea impozitelor şi contribuţiilor aferente veniturilor din salarii şi a impozitului reţinut la sursă pentru ONG-uri.
De asemenea, considerând că relaţia guvernământ – societate civilă trebuie să fie una colaborativă, ANBCC solicită prim-ministrului şi Ministrului Finanţelor Publice organizarea unei dezbateri publice pe problema fiscalităţii aplicabile entităţilor fără scop patrimonial.
 

Comentarii

comentarii