Acasă Actualitate Anchete sociale la familiile care primesc ajutor pentru încălzire

Anchete sociale la familiile care primesc ajutor pentru încălzire

DISTRIBUIȚI
6.357 de timişoreni sau familii din Timişoara au depus cereri pentru acordarea ajutorului suplimentar de încălzire a locuinţei, pentru sezonul rece noiembrie 2009-aprilie 2010. Doar 5.364 dintre aceştia au îndeplinit însă toate criteriile prevăzute de Hotărârea de Consiliu Local nr.272/2009 privind preţul local al energiei termice facturate populaţiei şi acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat, respectiv de HCLMT nr.343/2009 privind metodologia şi formularul de declaraţie utilizate pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţei în sistem centralizat unor categorii defavorizate, informează Maria Stoianov, directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara. 

 
Cei care declară venit zero, verificaţi
 
Conform celor stabilite de Consiliul Local Timişoara anul trecut, în cazul care solicită sprijinul declarând venit zero este neapărat necesară efectuarea unei anchete sociale. În plus, şi în cazul persoanelor sau familiilor care declară venituri cuprinse între 210 şi 480 de lei, ajutoarele se acordă doar după efectuarea de anchete sociale în cel puţin 3% din cazuri, prin sondaj. 
Au fost înregistrate 323 de cazuri de persoane sau familii care au solicitat ajutorul declarând venit zero. Cu toate acestea, în 298 dintre cazuri, nu a fost depusă declaraţia declaraţie privind veniturile din care se întreţin, cu menţionarea luării la cunoştinţă că declararea necorespunzătoare a adevărului se pedepseşte conform legii penale. Prin urmare, solicitanţii au fost descalificaţi. Alte persoane au fost respinse după ce completaseră necorespunzător declaraţiile pe proprie răspundere pentru sezonul rece trecut, 2008-2009. Rezultatul a fost că, din cei 323 de solicitanţi, au rămas în grafic doar 23. Patru dintre aceştia figurau deja în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara, astfel că ancheta socială a fost demarată în 19 cazuri. Verficările au însemnat o nouă triere, asta pentru că în cazul unei persoane a fost imposibilă efectuarea anchetei, iar în alt caz, solicitantul deţinea două imobile. Un alt solicitant beneficiază de indemnizaţie de şomaj începând cu data de 23 decembrie 2009, iar 13 solicitanţi au declarat în cadrul anchetei sociale că nu realizează niciun venit şi sunt susţinuţi financiar de către membri de familie care locuiesc la alte adrese. “Pentru situaţiile identificate care impuneau modificări ale cuantumului ajutorului, acestea au fost luate în calcul corespunzător situaţiilor existente, în timp ce primele două situaţii au impus respingerea dreptului la acest ajutor”, explică Maria Stoianov.
 
2.161 de solicitanţi, anchetaţi prin sondaj
 
În cazul solicitanţilor care au declarat un venit între 210 şi 480 de lei, există cinci tranşe delimitate clar: 210,01-260,00 lei – 226 solicitanţi; 260,01 – 310,00 lei – 402 solicitanţi; 310,01 – 355,00 lei – 344 solicitanţi; 355,01 -425,00 lei – 618 solicitanţi; 425,01 – 480,00 lei – 571 solicitanţi. Totalul celor care au solicitat ajutorul se ridică la 2.161, astfel că, prin sondaj, au fost realizate 113 anchete sociale. Patru dintre acestea nu au putut fi duse la bun sfârşit, solicitanţii fiind respinşi. În 94 de cazuri, situaţia din teren ca corespuns întocmai cu cea declarată de solicitanţi, însă 15 anchete au avut ca rezultat identificarea unor alte situaţii decât cele declarate. Au existat trei cazuri în care familia/ persoana singură nu a declarat autoturismele proprietate personală; şase cazuri în care familia/persoana singură nu a declarat toate proprietăţile deţinute; un titular al ajutorului pentru încălzirea locuinţei care nu locuieşte în fapt la acea adresă; trei situaţii în care nu au fost declarate veniturile realizate; o situaţie în care nu a fost declarată corect componenţa familiei; o situaţie în care nu au fost anunţate modificările intervenite în componenţa veniturilor familiei. “Pentru situaţiile în care s-au constatat modificări ale numărului de membri sau ale veniturilor realizate de familie, cuantumul ajutorului suplimentar a fost modificat conform situaţiilor identificate. În cazul solicitanţilor care nu au declarat autoturismele proprietate personală, nu au declarat imobilele deţinute în proprietate, ori care nu locuiesc la adresă, dreptul la ajutorul suplimentar de încălzire a fost respins”, mai spune Maria Stoianov, directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara. 
 

Comentarii

comentarii