Acasă Economic ANCOM a lansat iniţiativa unui calendar regional al trecerii la televiziunea digitală...

ANCOM a lansat iniţiativa unui calendar regional al trecerii la televiziunea digitală şi a coordonării utilizării dividendului digital

455
DISTRIBUIȚI

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a organizat marţi, 30 martie 2010, forumul regional Dividendul digital – provocări şi oportunităţi în regiune, cu scopul de a identifica principalele provocări ale tranziţiei de la analogic la digital şi ale alocării ulterioare a dividendului digital şi de a facilita coordonarea în regiune.
În prezenţa înalţilor reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, ai organismelor europene din domeniul gestionării spectrului radio, precum şi ai membrilor marcanţi din conducerea grupurilor multinaţionale de telecomunicaţii cu activitate în regiune, cele zece state din regiune prezente la reuniune: Bulgaria, Croaţia, Grecia, FRY Macedonia, Muntenegru, Republica Serbia, Slovenia, Ungaria, Moldova şi România s-au declarat de acord că o abordare armonizată a utilizării dividendului digital la nivel regional, prin coordonare bilaterală şi multilaterală, este întrutotul benefică. În contextul în care alte ediţii ale forumului regional ar veni în sprijinul acestei iniţiative de armonizare, ţările participante au agreat ca următoarea ediţie a acestuia să aibă loc în 2011, la Bucureşti. Textul integral al concluziilor reuniunii, care conţine principiile şi obiectivele comune agreate de cele 10 state, poate fi consultat aici.
Reprezentanţii autorităţilor de reglementare din regiune au reiterat în prima sesiune a forumului faptul că trecerea la televiziunea digitală va fi un proces complex, cu importante implicaţii economice şi sociale, şi că modalitatea de utilizare a dividendului digital va fi provocarea secolului 21 în comunicaţii. “Coordonarea europeană este răspunsul la această provocare. Doar o reglementare armonizată va oferi utilizatorilor acces la servicii de televiziune digitală şi la servicii broadband wireless mai bune şi mai ieftine, dar şi la o paletă mai largă de servicii wireless inovative”, declara Pham Nhu Hai, şeful Direcţiei pentru Servicii Audiovizuale din cadrul Biroului de Radiocomunicaţii al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, ITU. 
„Coordonarea şi armonizarea utilizării spectrului radio şi a dividendului digital sunt vitale, cu atât mai mult la nivel regional, în condiţiile în care nu toate statele din regiune sunt membre ale Uniunii Europene, iar ritmul tranziţiei este diferit în fiecare ţară. Mă bucur că am reuşit cu această ocazie să agreem la nivel regional ideea unui calendar al trecerii la televiziunea digitală terestră care să faciliteze coordonarea în regiune”, a întărit Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
Operatorii care activează în mai multe ţări din regiune şi care au luat parte la cea de-a doua sesiune, precum şi reprezentanţii marilor grupuri internaţionale producătoare de echipamente cărora le-a fost rezervată secţiunea a treia s-au declarat pregătiţi pentru furnizarea de servicii prin intermediul dividendului digital şi consideră armonizarea utilizării spectrului, în special a dividendului digital, un factor cheie pentru încurajarea creşterii economice.

Comentarii

comentarii