Acasă Administraţie Andrei Drăgilă rămâne, momentan, director al Horticultura SA. Fritz acuză boicot din...

Andrei Drăgilă rămâne, momentan, director al Horticultura SA. Fritz acuză boicot din partea celorlalte partide, opoziția vorbește de „călcarea în picioare a legii”

DISTRIBUIȚI

Marți, 14 septembrie, consilierii locali din Timișoara s-au întâlnit în adunarea generală a acționarilor (AGA) Horticultura SA. Cu doar o oră înainte de întrunire, primarul Dominic Fritz anunța, pe Facebook, care ar fi fost și scopul acesteia: mandatarea consiliului de administrație (CA) cu demiterea conducerii societății. Până la urmă, dorința lui Fritz nu a devenit și realitate, iar Andrei Drăgilă rămâne la conducerea societății.

Mai precis, consilierii locali ai PNL, PSD și PRO România au refuzat să aprobe o acțiune pe care o consideră inutilă, din moment ce există deja prevederi legale care să permită CA-ului să demită directorul în cazuri justificate. Au rămas la vot doar 10 consilieri locali ai USR PLUS, care nu au putut stabili o majoritate. Pe de altă parte, Fritz spune că opoziția, dar și – teoretic – colegii de alianță de la PNL îl boicotează.

În completarea postării inițiale, în care amintea că Horticultura are sute de solicitări de intervenție în zona centrală neonorate, Fritz a scris: „Update: PNL, PSD și Pro România au boicotat votul din ședința Adunării Generale formate din Consiliul Local, pentru a bloca declanșarea procedurii de demitere a conducerii Horticultura, responsabilă pentru dezastrul din parcurile centrale ale orașului. Nu o să cedăm, o să informăm în continuare transparent cetăţenii, pentru că îi considerăm parteneri în misiunea noastră pentru o Timișoara verde”.

Pe de altă parte, Roxana Iliescu, PRO România, acuză executivul primăriei că vrea să îi implice și pe consilierii locali în numirile politice pe care le operează cei de la USR PLUS. „Iar a început primarul Fritz cu declarații belicoase, de data asta pe fb (Facebook – n.r.)! Supărat foc că nu i-am respectat ordinul dat cu o oră înainte de ședința AGA Horticultura SA, tot pe fb, de a mandata CA pentru demiterea conducerii executive a Horticultura, tună și fulgeră că am boicotat votul…”, scrie Iliescu.

Consiliera locală PRO România, avocată de profesie, citează art. 143^1 alin. 4 din Legea 31/1990 actualizată:

„(4) Directorii pot fi revocați oricând de către consiliul de administrație. În cazul în care revocarea survine fără justă cauză, directorul în cauză este îndreptățit la plata unor daune-interese”.

„Pentru ce le trebuia vot în AGA?! Vă spun eu… să se mânjească și consilierii locali cu mizeria asta, că altă explicație n-am! În disperarea lor de a-și numi oamenii în cât mai multe funcții plătite din bani publici, calcă tot în picioare, inclusiv legea! Măcar de ar numi oameni competenți, dar din păcate, până acum, neștiutori de carte, abuzivi și sfidători!”, încheie Roxana Iliescu.

O ieșire mai echilibrată a avut viceprimarul liberal Cosmin Tabără. Acesta vorbește de existența unei înțelegeri în prealabil între PNL și USR PLUS. Tabără mai vorbește despre faptul că, spre deosebire de consilierii locali ai PRO România și ai PSD, cei din PNL nu au părăsit sala, dar au ales să nu aprobe propunerea anunțată de Fritz. Și acesta, ca și Iliescu, vorbește de inutilitatea, din punct de vedere legal, a acestei mandatări.

Viceprimarul liberal spune că înțelegerea cu cei din USR PLUS prevedea o perioadă de două săptămâni până să fie făcută o analiză obiectivă a situației. Tabără menționează și procesul de desemnare a noilor membri din CA-ul societății, care ar fi trebuit să se finalizeze în următoarele luni, dar și de lipsa de comunicare dintre cel interimar și conducere. Iată mesajul viceprimarului:

„În cadrul ședinței AGA Horticultura de astăzi, colegii din USR Plus au ridicat problema de a mandata Consiliul de Administrație să demită conducerea acestei societăți. 

Având o înțelegere prealabilă cu aceștia, de a aștepta două săptămâni pentru a fi depus un plan de remediere a situațiilor existente, precum și un raport prin care să explice relațiile pe care conducerea le are cu membrii CA, care sunt cauzele acestui război din conducerea societății, unul care aduce prejudicii orașului și societății, am fost total surprinși de propunerea lor de a “supralegaliza” puterile Consiliului de Administrație!

În primul rând, Consiliul de Administrație nu are nevoie de împuternicirea AGA în acest sens, putând demite directorul societății fără o astfel de «delegare» din partea noastră, lucru pe care acesta nu l-a făcut în cele 4 luni de mandat.

În al doilea rând, acest Consiliu de Administrație este unul interimar, ale cărui mandate au fost prelungite pentru încă două luni de către AGA, până la numirea Consiliului de Administrație, lucru care se va petrece în scurt timp, ținând cont de faptul că procedura este în curs.

În al treilea rând, relațiile dintre membrii CA și conducere nu sunt dintre cele mai bune, lucrurile nefuncționând aproape deloc, aspect care trebuie analizat foarte bine.

Pe de altă parte, grupul PNL NU A PĂRĂSIT ședința, ci a rămas până la final, dar nu a votat o propunere fără obiect și sens. Interesul PNL, așa cum am afirmat și la finalul ședinței, este de a face lucrurile să funcționeze, să vedem care sunt cauzele pentru care parcurile nu sunt irigate, malurile Begăi arată cum arată, de ce spațiile verzi sunt cum sunt. Acestea sunt lucrurile care ne interesează și nu doar să discutăm despre funcții.

Este clar că se impun anumite măsuri dure, dar acestea trebuie luate în scopul de a rezolva problemele și nu doar de dragul de a fi luate sau de a arată lumii că suntem preocupați.

În orice măsură este nevoie de chibzuință, echilibru și analiză pentru a atinge un țel, ori în situația de față ne regăseam în situația în care doar «ne făceam că muncim». Reprezentanții AGA nu pot depăși prevederile legii, iar legea dă dreptul Consiliului de Administrație să-și exercite atribuțiile fără alte «acorduri» sau «imbolduri» prealabile.

Ținând cont de nevoia de a exista o situație echilibrată, am convenit împreună cu colegul viceprimar Ruben Lațcău și cu conducerea societății ca, în cursul săptămânii viitoare, mai exact în ziua de miercuri, să avem o întâlnire în biroul meu pentru găsirea soluțiilor care să vină în  interesul cetățenilor și nu a factorilor politici.

Asigur pe toți locuitorii acestui frumos oraș că atât eu personal, cât și grupul de consilieri #PNL, vom depune toate eforturile pentru a repune pe roate această societate de care Timișoara are mare nevoie”.

Comentarii

comentarii