Acasă Economic Angajaţii Alcatel-Lucent protestează, în stradă, la Timişoara

Angajaţii Alcatel-Lucent protestează, în stradă, la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Angajaţii concernului Alcatel-Lucent Timişoara vor organiza marţi un protest în faţa sediului de pe bulevardul Gheorghe Lazăr. Sindicaliştii din multinaţională i-au informat luni dimineaţa pe ceilalţi angajaţi ai Alcatel Timişoara că acţiunea de protest va avea loc marţi, la ora 12.30, în faţa sediului. Sindicaliştii doresc astfel să atragă atenţia conducerii asupra faptului că nu sunt de acord cu contractul semnat de Alcatel-Lucent cu compania indiană Wipro, prin care 458 dintre locurile de muncă de la Timişoara vor fi externalizate către firma indiană.
Angajaţii timişoreni privesc cu teamă momentul în care li se va spune că vor lucra pe statele de plată de la Wipro, de care nu au auzit până acum decât lucruri rele. „Noi credem că, după externalizare, vor urma şi disponibilizări. Există semnale în acest sens, având în vedere cine preia activităţile respective şi ce a făcut firma respectivă în alte ţări. Firma indiană Wipro a mai făcut în trecut aşa ceva. Timişoara este site-ul european cel mai afectat de restructurare, aproximativ 33 % din angajaţi urmând să părăsească Grupul fiind externalizaţi către o compania indiană până la sfârşitul anului 2009.”, a declarat liderul sindicatului Alcatel-Lucent Timişoara, Manuel Martin. La protestul de marţi sunt aşteptate să participe aproximativ 200 de persoane. Protestul se va desfăşura în timpul pauzei de masă a angajaţilor şi nu va afecta activitatea companiei. O altă nemulţumire a sindicaliştilor este faptul că încă nu a fost semnat contractul colectiv de muncă, conducerea Alcatel-Lucent refuzând semnarea tocmai din cauza unor compensaţii băneşti care ar trebui acordate în caz de disponibilizare.
Protestul de la Timişoara face parte dintr-o manifestare de mare amploare la care vor participa angajaţii Alcatel-Lucent din site-urile europene. Salariaţii cer păstrarea locurilor de muncă, a calităţii, competenţelor şi inovaţiei din această industrie strategică în Europa.
„Dorim să atragem atenţia că în lipsa unor prevederi legale de protecţie, riscăm ca, în scurt timp, să devenim complet dependenţi de companii non-europene într-un domeniu sensibil şi important cum este cel al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Cerem oamenilor politici din România să se implice la nivel european în elaborarea unei legi europene unitare care să protejeze dezvoltarea cercetării în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor”, spune Laura Oprea, secretar general al Sindicatul Liber Alcatel-Lucent.
În Romania, Alcatel-Lucent are aproximativ 1.700 de angajaţi şi o cotă de piaţă de 38% în domeniul telefoniei fixe, peste 40% în domeniul transmisiunilor, 35-40% în domeniul mobil 2G şi peste 60% in domeniul semnalizărilor feroviare şi prezintă interes în proiectele Ministerului de Interne, în cele din domeniul administraţiei, infrastructurii şi medicinii.

Comentarii

comentarii