Acasă Actualitate Angajaţii din spitalele ”Victor Babeş” şi “Louis Ţurcanu” îi acuză pe manageri...

Angajaţii din spitalele ”Victor Babeş” şi “Louis Ţurcanu” îi acuză pe manageri de indiferenţă şi rea-voinţă

DISTRIBUIȚI

“Spitalul nu poate, nu că nu vrea!”, a replicat Viorica Hladik, managerul de la “Louis Ţurcanu”. “Va fi acordat în limita bugetului”, a spus şi Dorin Vancea, managerul de la “Victor Babeş”. Angajaţii din cadrul Sptalului de Copii “Louis Ţurcanu” Timişoara şi de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” Timişoara acuză managerii de indiferenţă şi rea-voinţă, fiindcă nu le acordă al treisprezecelea salariu pe 2008.
Sindicaliştii sunt revoltaţi că au trecut trei luni de la finalul anului şi conducerea spitalelor nu le-a dat încă banii, aşa cum prevăd normativele în vigoare.
Sindicaliştii de la “Victor Babeş” susţin că, în data de 13 martie 2009, i-a fost înmânată conducerii spitalului o adresă ,prin care se solicita plata celui de-al treiprezecelea salariu, dar nu s-a primit niciun răspuns scris. Doar verbal li s-a transmis că nu sunt bani.
“Eu, ca lider de sindicat, nu pot fi de acord cu această idee, pentru că nu numai noi, cei mici, trebuie să suportăm criza economică şi să renunţăm la nişte drepturi”, a spus Monica Pop, preşedintele de sindicat de la Spitalul “Victor Babeş”.

Nu e normal

Sindicaliştii sunt revoltaţi, fiindcă ei susţin că managerii spitalelor îşi dau telefoane unul altuia şi se interesează dacă au fost acordate aceste facilităţi şi atunci decid să nu dea niciunul.
“De ce să fie solidaritate negativă faţă de omul care munceşte în îngrijirea sănătăţii oamenilor?
Noi lucrăm cu fiinţa umană, cu omul. Problema lipsei banilor nu este problema angajatului, care îşi desfăşoara activitatea conştiincios.
De aia avem manageri, directori medicali sau financiari care se ocupă cu rezolvarea acestor chestiuni. După câte ştiu eu, Spitalul “Victor Babeş” a terminat anul 2008 fără datorii.
La ora actuală, nu este semnat nici contractul colectiv de muncă. Este expirat de anul trecut, în martie. Lucrăm fără contractul colectiv, la nivel de unitate”, s-a revoltat liderul de sindicat. “Motivaţia doamnei director interimar, Viorica Hladik, care este şi director financiar contabil, a fost că nu are bani să acorde al treisprezecilea salariu. Eu le dau crezare angajaţilor, nu ei.
Angajaţii, în 2008, au muncit, iar bani au fost. Toate realizările s-au făcut datorită muncii lor. Eu nu pot să fiu de partea conducerii şi să o cred că nu are bani. Datoriile nu au crescut din cauza noastră. Nu noi le-am făcut.
O parte din bani cred că s-au dus şi pe aceste procese, care văd că nu se mai termină. Probabil, noi vom câştiga o faimă de spital procesoman ”, a declarat Ani Varga, preşedintele de sindicat de la Spitalul ”Louis Ţurcanu”.
Aurel Mihuţ, preşedintele Blocului Naţional Sindical, la care sunt afiliate cele două sindicate, a subliniat că, într-o situaţie de normalitate, aceste chestiuni nici nu ar fi trebui să fie ridicate de către angajaţii din spitalele timişorene, ci banii trebuiau daţi oamenilor, aşa cum prevede legea.

Cineva trebuie să răspundă

Viorica Hladik a declarat că spitalul nu refuză să dea al treisprezecelea salariu, ci, pur şi simplu, nu poate să îl acorde. “Am vorbit cu sindicatele.
Astăzi primim realizările. Noi suntem finanţati din venituri proprii.
Dacă avem adresabilitate şi avem cazuri rezolvate, în limita acestor cazuri,  Casa de Asigurări ne decontează aceste sume de bani. Când nu avem adresabilitate şi nu ne-am făcut numărul de externări, nu avem surse de finanţare.
În lunile ianuarie şi februarie, avem 10 miliarde lei vechi nerealizate cu Casa ”, a încercat să explice managerul.
Medicul Dorin Vancea, managerul Spitalului “Victor Babeş”, a spus că va fi acordat al treisprezecilea salariu, în limita bugetului.
“Al treisprezecelea salariu înseamnă 13,8 miliarde lei vechi şi salariile înseamnă cam 11 miliarde de lei. Contractul cu Casa de Asigurări nu depăşeşte 13 miliarde de lei. Câţi bani o să fie, atât o să le dăm!”, a spus Vancea.

Comentarii

comentarii