Acasă Actualitate Angajaţii timişeni din sănătate au ajuns cu cuţitul la os

Angajaţii timişeni din sănătate au ajuns cu cuţitul la os

390
DISTRIBUIȚI

Angajaţii din sistemul de sănătate din Timişoara şi din judeţul Timiş au ajuns cu cuţitul la os şi ameninţă cu protestele. După tăierile din salarii cu 25%, acum trebuie să mai suporte o nouă lovitură grea – desfiinţarea mai multor spitale sau comasarea altora. Oamenii sunt disperaţi şi năuciţi. Aici se mai adaugă o imensă diversiune portocalie: creşterea salariilor cu 15 -20%, din luna februarie. “E o minciună”, a declarat Livius Cârstea, preşedintele confederaţiei sindicale Sanitas Timiş, sâmbătă, 5 februarie.

O diversiune portocalie?

Conform proiectului de aplicarea în anul 2011 a Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, angajaţii din sănătate, poliţie, administraţie, învăţământ, cu salarii cuprinse între 600 lei – 800 lei vor primi o majorare cu 20%, cei cu salarii cuprinse între 801 lei –1.000 lei vor primi o majorare de 16%, iar cei cu salarii cuprinse între 1.001 lei – 1.500 lei vor primi 12%. Mai mult, pensionarii din grupele de muncă 1 şi 2 vor primi bani în plus, începând din luna februarie, cu până la 93 de lei. E o diversiune portocalie, în scopul de a-i convinge pe oameni să mai voteze o dată PD-L-ul, la alegerile din 2012? (1.200.000 de bugetari şi 1.541.000 de pensionari). “Până nu vedem negru pe alb, noi, pensionarii, nu mai credem nimic. E o minciună. Acest guvern portocaliu nu mai are nicio încredere din partea noastră. Ceea ce a făcut bătrânilor nu a mai făcut nimeni până acum. S-a ajuns ca foarte mulţi pensionari să îl regrete pe Ceauşescu”, a declarat Silvia Petre, vicepreşedintele Uniunii Generale a Pensionarilor Timiş, duminică, 6 febraurie.

Situaţia se umflă ca aluatul

Una dintre cele mai mari lovituri date angajaţilor din sistemul de sănătate din Timiş este faptul că trei spitale foarte importante – Ciacova, Făget şi Buziaş -vor fi desfiinţate şi transformate în cămine de bătrâni. De asemenea, Spitalul de Psihiatrie Gătaia va fi comasat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, iar Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Spitalul de Obstetretică -Ginecologie vor fi comasate la Spitalul Clinic Municipal Timişoara. Livius Cârstea atrage atenţia că e hilar să comasezi spitalul din Gătaia cu Judeţeanul din Timişoara. “Angajaţii nu realizează pericolul la care se supun. De asemenea, un spital de o importanţă aşa de mare pentru întreaga Regiune de Vest, cum este Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara, să fie comasat e o aiureală, o prostie. Maternitatea Odobescu,  a cărei situaţie nu e clarificată, va fi comasată. E foarte greu să manageriezi un spital împărţit în 9 -10 clădiri. Să desfiinţezi Spitalul din Făget e o prostie enormă. Reorganizarea aceasta nu e bună. Eu am spus la minister”, a declarat Cârstea. În zilele de 7-8 februarie, Cârstea se va întâlni, la Bucureşti, cu reprezentanţii Sanitas din celelalte judeţe din România, pentru a pune la punct “Pactul pentru Sănătate”. “Situaţia se umflă ca aluatul, până va exploda”, a spus reprezentantul Sanitas Timiş.

Comentarii

comentarii