Acasă Economic Angajații din România sunt campioni la concedii medicale

Angajații din România sunt campioni la concedii medicale

DISTRIBUIȚI

Colegiul Pacienților a demarat întâlnirile cu angajatorii din vestul țării pentru derularea unui amplu proiect privind etica în acordarea concediilor medicale în Romania. Risipa de resurse din sănătate este datorată și concediilor medicale nejustificate care costă, 1.9 miliarde de lei anual, și are un trend crescător, privând pacienții cu probleme grave de sănătate de șansa unui tratament adecvat.

În 19 aprilie 2019, la sediul Kimball Electronics România, Colegiul Pacienților, cu sprijinul Medici’s și cu participarea unor angajatori reprezentativi pentru județele Timiș si Arad, au analizat impactul concediilor medicale asupra finanțării sistemului public de sănătate, valorilor etice ale corpului medical, codul de conduită și cel etic al angajatorilor. De asemenea, a fost dezbătut modul optim de desfășurare a activității unei companii de producție.

Spre exemplu, în anul 2017, sistemul național de sănătate a cheltuit 1.9 miliarde de lei pentru concediile medicale. Această sumă depășește costurile naționale cu asistența primară, 1.68 miliarde de lei fiind alocați în același an pentru toți medicii de familie din România.

Acest fenomen poate fi încadrat ca fraudă și afectează în aceeași măsură pacienții, angajatorii și medicii. Cei care respectă standardele etice sunt afectați și demotivați, iar faptul că sistemul permite un comportament care încalcă etica și legea are impact financiar pentru toate categoriile. Sunt afectați, deopotrivă, pacienții cu probleme medicale grave, care pierd șansa unui tratament medical adecvat, datorită lipsei de fonduri, medicii de familie, care au cele mai mici salarii din sistemul medical, tot datorită lipsei de fonduri și angajatorii, atât în organizarea eficientă și planificată a activității, dar și în respectarea standardelor de etică pe care le declară și doresc să le implementeze.

Din analiza datelor unor companii de producție a reieșit faptul că există anumite comportamente similare cu relevanță statistică: rata crescută a concediilor medicale în perioada în care se pot crea punți între diverse zile de sărbătoare legală, rata crescută a concediilor medicale acordate de unii medici, rata crescută a acordării concediilor medicale de către un anumit tip de medic, rata crescută a concediilor medicale în perioade cu incidență mică a îmbolnăvirilor și un cost semnificativ al concediilor medicale pentru un angajator.

Angajatorii sunt preocupați și de comparația cu alte fabrici din aceeași companie, din alte țări, și de rata scăzuta a numărul concediilor medicale în condiții legale în care practicile de acordare sunt diferite – în cazul în care există o plată scăzută valoric pentru zilele de concediu medical, rata concediilor medicale este mult mai mică.

Colegiul Pacienților invită toate părțile interesate să se implice în acest proiect (pacienții, medicii și angajatorii) cu obiectivul eradicării acestui fenomen de fraudă în următorii 3 ani.

Comentarii

comentarii