Acasă Actualitate Angajații RETIM ridică gunoaiele după fiecare sesizare, dar a doua zi apar...

Angajații RETIM ridică gunoaiele după fiecare sesizare, dar a doua zi apar la loc

DISTRIBUIȚI
dav

La câteva zile după ce timișoreanca Georgeta Petrovici s-a plâns prin mass media de muntele de gunoaie de pe str. Odobescu, RETIM nu doar că a făcut curat în zonă, dar a și trimis un comunicat în care explică situația. Cazul de pe Odobescu nu este singular în Timișoara, am putea chiar spune că este extrapolat la nivelul întregului oraș. Prin urmare, explicațiile date de RETIM pot fi valabile pentru orice rampă clandestină de gunoaie din Timișoara. Cu toată deschiderea și bunăvoința societății de salubrizare, vina pentru munții de gunoaie poate fi împărțită între cetățenii nesimțiți, din care unii nici măcar nu au contrat pentru ridicarea resturilor menajere, și autoritățile locale, de la Primăria Timișoara la Poliția Locală care nu fac destule acțiuni de control pentru depistarea acestor nesimțiți. Degeaba ridică angajații RETIM gunoaiele după fiecare sesizare, dacă a doua zi apar la loc.

Iată răspunsul RETIM:

”În urma sesizării dumneavoastră cu privire la situația din Timișoara, str. Odobescu nr. 85, în regim de urgență a fost curățată zona și vă atașăm fotografii care dovedesc asta. Totodată am verificat ceea ce s-a realizat ca urmare a primelor dvs. reclamații. Așa cum se constată si din analiza fotografiilor postate de dvs., acestea arată diferit, ceea ce demonstrează că RETIM a curățat totuși de fiecare dată locația, dar din păcate nu s-a revenit cu o comunicare către dvs.

Dată fiind frecvența reclamațiilor putem spune că locația este o rampă clandestină de gunoi, pe care o curățăm în urma reclamațiilor primite și nu în urma unui contract care să stabilească preluarea deșeurilor din zonă.

Am aprecia foarte mult dacă ne-ați putea ajuta în sensul rezolvării acestor tipuri de probleme. Am verificat situația contractelor cu RETIM ale locuitorilor din zonă si am descoperit că un mare număr dintre aceștia nu au contract și, ca atare, nu au în dotare nici pubelele livrate de societatea noastră. Din acest motiv, presupunem că mulți cetățeni aruncă deșeurile pe unde apucă, respectiv contribuie la crearea acestor rampe ilegale. Din păcate cei care reclamă nu ne ajută să-i identificăm pe cei care se dispensează de gunoi în mod ilegal. Ca atare, am aprecia dacă din poziția dvs. de ziarist ne-ați sprijini în sensul educării cetățenilor în spirit civic și ați scrie și despre cei care depozitează gunoiul pe rampe ilegale, aruncând astfel o pată urâtă asupra imaginii orașului nostru.

Din principiu, cei care nu au contract ar trebui să fie constrânși să îl încheie, primind astfel pubelele în care să își depoziteze deșeurile, pe care apoi le-am colecta. Asta cu atât mai mult cu cât costurile aferente unui astfel de contract se situează sub costul, spre exemplu, al unui pachet de țigări sau a unei sticle de bere…

De ce nu putem eradica acest comportament?

Mai întâi precizăm faptul că RETIM este un prestator de servicii pe bază de contract și nu îndeplinește o funcție de control. Deci noi nu putem lua măsuri împotriva celor care depozitează deșeuri ilegal. De asemenea, chiar dacă îi surprindem asupra faptului și producem probe, nu avem nici calitatea și nici competența de a-i amenda.

V-am fi recunoscători dacă ați ridica această problemă autorităților care au în competență prevenția în cazul unor astfel de fapte. Noi nu putem decât să facem curat, după ce răul s-a produs.

Cu toate că activitatea de curățare a rampelor este una plătită practic de către toți cetățenii orașului prin intermediul impozitelor și taxelor, RETIM consideră corect ca aceasta să fie achitată de fiecare generator de deșeuri în parte, conform contractului său individual.

Dacă cei care au competență ar descuraja aruncarea deșeurilor pe rampele ilegale, ne-ar fi și nouă mai ușor și le-am colecta conform contractelor și planurilor prestabilite. Astfel și orașul ar arăta mai frumos, fără gunoaie aruncate alandala.”

Comentarii

comentarii