Acasă Economic Angajatorii previzionează o creştere moderată a numărului de angajări

Angajatorii previzionează o creştere moderată a numărului de angajări

249
DISTRIBUIȚI

După raportarea unor previziuni de angajare negative timp de cinci trimestre consecutive, angajatorii români sunt mai încrezători în ceea ce priveşte volumul angajărilor în următoarele trei luni. Previziunea Netă de Angajare pentru Romania – număr ce se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere – cu o valoare prudentă de +2%, indică o creştere moderată în activitatea de angajare pentru trimestrul următor. Datele arată că 21% dintre angajatori se aşteaptă să crească volumul angajărilor, în timp ce 19% anticipează o scădere a activităţii de angajare. Aproape 60% dintre ei previzionează o menţinere a numărului actual de angajaţi. Studiul Manpower pentru România a fost realizat prin intervievarea unui eşantion de 751 de manageri de resurse umane la nivelul întregii ţări. Per ansamblu, Previziunea pentru acest trimestru s-a îmbunătăţit considerabil cu 9 puncte procentuale atât comparativ cu trimestrul anterior, cât şi faţă de anul trecut.
Camelia Stănculescu, General Manager al Manpower România, spune că: „După mai mult de un an, rezultatele studiului pentru al treilea trimestru prezintă o Previziune Netă de Angajare pozitivă, acest lucru arătând că piaţa muncii  începe să se redreseze uşor. Studiul Manpower oferă o anumita claritate a situaţiei, dezvăluind creşterile şi scăderile pe piaţa muncii, corespunzătoare unui nou an plin de provocări, deopotrivă pentru angajatori şi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Va trebui să mai treacă o perioadă de timp înainte ca piaţa forţei de muncă să revină la o situaţie comparabilă celei dinainte de recesiune. În continuare însă angajatorii trebuie să sprijine şi să atragă angajaţi valoroşi, iar angajaţii trebuie să îşi dezvolte competentele cheie pe postul pe care îl ocupă pentru a corespunde nevoilor pe care companiile le au şi pentru a profita de oportunităţile care vor apărea atunci când economia se va redresa. Regăsirea echilibrului în anul 2010 va fi influenţată pe deoparte, în mod pozitiv, de creşteri temperate dar constante ale previziunilor de angajare, iar pe de altă parte, în mod negativ, de continuarea creşterii ratei şomajului.”

Angajatorii din cinci regiuni dintre cele 8 analizate anticipează creşteri ale activităţii de angajare în decursul Trimestrului 3, 2010. Piaţa de muncă cea mai activă este previzionată de angajatorii din regiunea Centru, aceştia raportând o Previziune Netă de Angajare de +22%. Angajatorii din regiunea Sud-Est exprimă un optimism prudent, raportând o Previziune Netă de Angajare de +8%. Totuşi, valori negative ale activităţii de angajare sunt înregistrate în 3 regiuni (Nord-Est, Sud-Vest şi Bucureşti & Ilfov), cele mai slabe perspective fiind raportate de angajatorii din Sud-Vest, unde Previziunea este de -15%. De asemenea şi angajatorii din Nord-Est anticipează un ritm încetinit al activităţii de angajare, cu o Previziune de -7%. În Regiunea Vest, angajatorii raportează o creştere modestă a activităţii de angajare pentru trimestrul al treilea al anului 2010, cu o Previziune Netă de Angajare de +4%. Aceasta este cea mai puternică previziune din regiune din trimestrul al patrulea al anului 2008 şi până în prezent, reflectând creşteri atât de la trimestru la trimestru, cât şi de la an la an, cu 16, şi respectiv 6 puncte procentuale.
Angajatorii din patru dintre cele 10 sectoare analizate anticipează creşteri ale activităţii de angajare în cursul Trimestrului 3, 2010. Previziunea cea mai optimistă este raportată de angajatorii din sectorul Agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit cu o creştere sănătoasă a Previziunii Nete de Angajare la +21%. Angajatorii din sectorul Industriei prelucrătoare raportează o Previziune prudent optimistă de +9%. Creşteri moderate ale volumului angajărilor sunt anticipate şi de angajatorii din sectorul Industriei extractive, cu o Previziune de +6%. În acelaşi timp, angajatorii din patru sectoare de activitate anticipează o creştere negativa în volumul angajărilor, în special în sectorul Energie electrică, gaze şi apă, unde Previziunea se situează la o valoare pesimistă de -10%.
 

Comentarii

comentarii