Acasă Economic Angajatorii români sunt optimişti, dar rezervaţi

Angajatorii români sunt optimişti, dar rezervaţi

484
DISTRIBUIȚI

Potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă pentru Trimestrul 2 2010 lansat astăzi, oportunităţile pentru cei în căutarea unui loc de muncă sunt de natură să se amelioreze uşor în următoarele trei luni, comparativ cu primul trimestru al anului. Cu toate acestea, ritmul angajărilor este de aşteptat să rămână lent, angajatorii raportând încă intenţii de angajare negative pentru al cincilea trimestru consecutiv. Dintre cei 750 de angajatori intervievaţi, 64 la sută nu prevăd nicio schimbare în forţă de muncă în al doilea trimestru al anului 2010, 14 procente se aşteaptă să crească volumul angajărilor şi 21 la sută anticipează o scădere în activitatea de angajare. În general, angajatorii raportează o uşoară îmbunătăţire de 4 procente a Previziunii Nete de Angajare comparativ cu primul trimestru al anului, dar în comparaţie cu Trimestrul 2 al anului 2009, Previziunea este cu 3 puncte procentuale mai slabă.
Previziunea Netă de Angajare (număr ce se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere) se situează la un nivel pesimist de -7%.
„Previziunea Netă de Angajare de -7% la nivelul pieţei muncii din România sugerează că angajatorii se aşteaptă ca al doilea trimestru al anului 2010 să rămână o provocare. Flexibilitatea, inovaţia şi creativitatea in ceea ce priveşte managementul capitalului uman sunt necesare pentru a răspunde în mod eficient acestei provocări; în această situaţie forţa de muncă planificată în mod strategic şi gestionarea ei în mod cât mai eficace se dovedesc a fi esenţiale pentru obţinerea succesului”, spune Camelia Stănculescu, general manager al Manpower România.
 

„Rezultatele studiului evidenţiază o stagnare a scăderii şi chiar o uşoară îmbunătăţire în ceea ce priveşte perspectivele de angajare pentru trimestrul 2. Un alt semn de stabilizare este dat de faptul că 64 la sută dintre angajatori au semnalat că vor menţine constant numărul actual de angajaţi, cu 6 procente mai mult faţă de trimestrul anterior. Această evoluţie este un semn pozitiv în ceea ce priveşte tendinţele de redresare şi de creştere aşteptate pe piaţa forţei de muncă până la sfârşitul anului, în concluzie încurajator atât pentru angajatori, cât şi pentru solicitanţii de locuri de muncă. După cum se ştie, prima parte a anului este adesea o perioadă incertă pentru angajatori, iar mulţi dintre ei sunt destul de atenţi în legătură cu planurile lor de angajare chiar şi în momentele prospere. Angajatorii ştiu că piaţa îşi va reveni în cele din urmă, aşa că aşteaptă semne de stabilitate înainte de a merge mai departe şi de a creşte din nou numărul angajaţilor. Odată ce semnalele uşor optimiste deja apărute vor fi confirmate şi în trimestrul următor, angajatorii vor fi gata să reacţioneze rapid la ascensiunea pieţei", spune Camelia Stănculescu.

La nivel regional

Angajatorii din două regiuni dintre toate cele 8 analizate anticipează creşteri modeste ale activităţii de angajare în decursul Trimestrului 2, 2010. În regiunea Sud-Est, angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +6%, în timp ce în regiunea Centru se înregistrează o Previziune prudentă de +3%. Totuşi, valori negative ale activităţii de angajare sunt înregistrate încă în 5 regiuni. Cele mai scăzute valori privind perspectiva de angajare sunt raportate de angajatorii din Nord-Vest şi de cei din Sud-Vest, unde Previziunea este de -17% şi respectiv de -16%. Perspective de angajare slabe sunt anticipate şi pentru cei care îşi caută un loc de muncă în regiunea Vest, Previziunea fiind de -12%.

La nivel de sectoare de activitate

Angajatorii din şase dintre cele 10 sectoare de activitate analizate se aşteaptă ca ritmul de angajare să se îmbunătăţească, comparativ cu trimestrul anterior. Cele mai puternice intenţii de angajare în acest trimestru sunt raportate de către cei din sectorul Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (+7%), unde Previziunea înregistrează o creştere considerabilă cu 10 puncte procentuale comparativ cu trimestrul trecut, şi cu 9 puncte procentuale faţă de Trimestrul 2, 2009. Angajatorii din sectoarele Construcţii şi Transport, depozitare şi comunicaţii raportează cele mai sumbre previziuni de angajare, respectiv de -21%

Următorul Studiu Manpower va fi disponibil la data de 8 iunie 2010 şi va raporta perspectivele angajării de forţă de muncă pentru Trimestrul 3 al anului 2010. Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este disponibil în mod gratuit pentru toţi cei interesaţi, prin intermediul Manpower România sau pe site-ul www.manpower.ro.

Comentarii

comentarii