Acasă Actualitate Anina – la un pas să moară

Anina – la un pas să moară

438
DISTRIBUIȚI

Disperarea edililor, nepăsarea guvernanţilor…

Disperare este cuvântul de ordine la primăria din Anina. Micuţul orăşel din Banatul montan este la un pas de colaps. Aproape nimeni nu mai are unde lucra la Anina şi nicio speranţă nu se întrevede pentru fostul oraş minier. În localitatea în care apa rece curge după program şi investitorii sunt mai rari ca OZN-urile, totul este în paragină. Închiderea minei, după tragicul accident din 2006, a căzut ca o lovitură de ghilotină pentru cei aproximativ 9.000 de locuitori ai Aninei. Primarul Gheorghe Neicu cere cu disperare un ajutor de la Bucureşti. Un ajutor care, în urma tuturor promisiunilor, nu a mai venit niciodată…

Sfat prezidenţial şi promisiuni uitate

„În 2006, imediat după accidentul de mină, Băsescu ne-a dat două variante, când a ajuns la Anina. «Închideţi mina sau continuaţi, dar dacă se mai întâmplă un astfel de accident, vă aduc de oriunde şi vă arestez». Nimeni nu a avut curajul să cârtească. Atunci am obţinut promisiunea că pentru Anina se vor lua măsuri speciale, după închiderea minei. În 4 ani, i-am trimis nenumărate memorii, dar toate au fost redirecţionate către guvern. Un guvern care, în patru ani, nu a făcut nimic şi ne-a sfidat constant”, spune Gheorghe Neicu, primarul de Anina. Edilul, care a trecut cu mai mult timp în urmă de la PSD la PD-L, a sperat că schimbarea de orientare politică va aduce ceva pentru Anina. Nu s-a întâmplat absolut nimic şi toate ajutoarele promise au fost rapid uitate. La ultimele alegeri, Neicu a reuşit să ajungă primar la doar câteva voturi. Lumea îl arată cu degetul, iar el este convins că vina este în altă parte.

Proiecte care mor, idei care se nasc

 Nu cu mult timp în urmă, la Anina se vehiculau două proiecte grandioase. Un inedit muzeu „Arnold Schwarzenegger” şi un muzeu al mineritului, unic în Europa. Ambele proiecte, despre care s-a discutat mult la vremea respectivă, au fost rapid uitate. Acum edilii aruncă pe piaţă alte bombe. Un mega-parc de distracţii şi un parc de turism montan. „Oamenii mă arată pe mine cu degetul. Toţi spun că eu ar trebui să le creez locuri de muncă, dar noi suntem cu mâinile legate. Zona se depopulează din ce în ce mai mult şi nimeni nu ne bagă în seamă. Nici un ministru nu ne-a trimis măcar un banal răspuns la adrese. Am înţeles că suntem ai nimănui şi am realizat nenumărate proiecte europene, pe toate axele. Sper ca cineva să-şi aducă aminte de Anina, măcar în ceasul al 12-lea”, mai spune Neicu.

Comentarii

comentarii