Acasă Cultura Aniversarea semicentenarului cenaclului „H.G. Wells” din Timișoara are loc sâmbătă, la Uniunea...

Aniversarea semicentenarului cenaclului „H.G. Wells” din Timișoara are loc sâmbătă, la Uniunea Scriitorilor

550
DISTRIBUIȚI

Pentru cei mai mulţi, anul 1969 a rămas în memorie drept anul primei debarcări a omului pe lună. Câteva luni mai târziu, la Timișoara lua ființă unul dintre primele cenacluri de literatură și artă science fiction din țara noastră, intitulat „H.G.Wells”, singurul care și-a desfăşurat neîntrerupt activitatea de atunci până astăzi.

Această continuitate culturală va fi sărbătorită sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 11, chiar în ziua când se împlineşte semicentenarul înființării grupării wellsiste timișorene.

Evenimentul va fi găzduit de filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România (sala Orizont din Piața Sf. Gheorghe nr. 3, etaj I). Cu acest prilej, vor fi lansate și două volume-antologie — Proză și, respectiv, Critică  & eseu — apărute la Editura Universității de Vest.

Inițiativa timișoreană din toamna anului 1969, an în care gesturi similare mai făcuseră un grup de scriitori și câțiva tineri din capitală, a contribuit la crearea uneia dintre cele mai dinamice mișcări culturale românești din a doua jumătate a secolului trecut.

În 1989, numărul grupărilor science fiction din țară ajunsese la aproximativ 70, reușind, în condițiile dificile de atunci, să editeze câteva reviste (fanzine) și să fie la curent cu SF-ul european şi mondial, să participe la întâlniri internaţionale de profil, unde au obţinut premii și distincții internaționale. Mulți dintre sefiștii de atunci, iar cenacliștii timișoreni s-au situat printre ei, au devenit membri ai uniunilor profesioniste de creație, de cercetare academică, personalități ale culturii și vieții publice -a explicat Antuza Genescu – Asociația „Wells-Timișoara”

Comentarii

comentarii