Acasă Actualitate ANPFDC verifică procedurile de testare pe copii a vaccinului contra A/H1N1

ANPFDC verifică procedurile de testare pe copii a vaccinului contra A/H1N1

DISTRIBUIȚI

accinului copii A/H1N1

Copiii-cobai, inclusi in testarea vaccinului Cantgrip, primesc 600 de euro

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului (ANPFDC) a solicitat Institutului Cantacuzino, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi DGASPC Arad informaţii cu privire la procedurile privind testarea vaccinului împotriva A/H1N1 pe copii.
„Am transmis adrese prin care solicităm mai multe informaţii despre procedurile de testare a vaccinului antigripal pentru copii. Am revăzut prevederile Convenţiei privind drepturile omului şi biomedicina pe care România le-a ratificat în 2001. Am constatat că aceasta prevede că un minor nu poate să participe la cercetări şi intervenţii medicale fără autorizaţia părinţilor sau a reprezentantului legal, iar autorizaţia trebuie să fie dată în scris, specific pentru ce anume. De asemenea trebuie ţinut cont de opinia copilului şi de gradul său de maturitate, iar intervenţia se poate face doar în beneficiul copilului", a declarat purtătorul de cuvânt al ANPFDC, Izabela Popa.
ANPFDC a solicitat, de asemenea, informaţii privind procedurile care sunt prevăzute în sistemul de sănătate, informaţii referitoare la autorizarea firmei care face testele, la modul în care sunt monitorizaţi copiii şi dacă părinţii primesc compensaţii financiare.
Conform Ministerului Sănătăţii, copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani nu vor putea fi vaccinaţi începând cu prima parte a lunii februarie, aşa cum anunţaseră autorităţile, deoarece testele nu au fost finalizate. De la debutul pandemiei, 6.958 de persoane s-au îmbolnăvit de gripă porcină în România, bilanţul deceselor ajungând la 119. Numărul îmbolnăvirilor de gripa A/H1N1 este în scădere, e aproximativ o săptămână, circulaţia virusului fiind în scădere.

Copiii-cobai, inclusi in testarea vaccinului Cantgrip, primesc 600 de euro

Vaccinul impotriva gripei noi se testeaza, contra cost, pe copii proveniti din familii sarace. Aproape 600 de euro este suma pe care parintii o primesc pentru ca isi expun micutii unor riscuri necunoscute. Si totul se petrece incognito. Oficial, copiii sunt considerati voluntari.
Autoritatile de la Bucuresti au decis: copiii cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani vor fi imunizati impotriva virusului A/H1N1. Cel mai probabil, spun oficiali din Ministerul Sanatattii, vaccinarea va incepe in urmatoarele saptamani, in conditiile in care faza finala a testelor este aproape gata. Potrivit lui Radu Iordachel, directorul Institutului Cantacuzino, ultima etapa a constat in testarea vacciniului Cantgrip pe 400 de copii la Timisoara si Arad.
Potrivit unei analize a cotidianului Romania libera, oficialii nu vor sa clarifice in ce conditii poate fi supus un minor de 6 pana la 16 ani la teste care i-ar putea afecta sanatatea, si cu ce drept, legal si moral, decide adultul in numele copilului ca acesta sa fie pus in postura de cobai si expus la posibile reactii adverse ale vaccinului inoculat.
Potrivit sursei citate, copilul-cobai va trebui sa stea internat 48 de ore, iar parintii primesc in schimb 350 de euro dupa 21 de zile. Potrivit doctorilor, in acesti bani sunt incluse costurile cu vaccinarea si testele de imunitate. Copilul va ramane sub supravegherea doctorilor inca 6 luni, iar la final parintii mai primesc inca 200 de euro.
Responsabilii de la Bucuresti si Arad au oferit raspunsuri evazive cu privire la acest subiect.
‘Studiul e confidential’, a spus dr. Dana Negru, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Arad . ‘E o procedura interna a firmei care realizeaza testarea. Nu tine de noi’, a declarat si directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel, iar de la Biroul de Presa al Ministerului Sanatatii s-a transmis ca nu pot oferi informatii momentan.
Testarea Cantgrip pe copii este realizata de firma IFE Human Pharmacology (rebotezata recent Pierrel Research HP-RO), cu puncte de lucru deschise la Arad si Timisoara. La Arad, sediul societatii functioneaza la parterul unui bloc dintr-un cartier marginas al orasului, alaturi de alte trei cabinete ale unor medici de familie.
 

Comentarii

comentarii