Acasă Sport Antrenorii au viaţă grea la Poli

Antrenorii au viaţă grea la Poli

DISTRIBUIȚI

Poli Timişoara a fost antrenată, de când se află în „Era BkP”, de mai bine de cinci ani, de opt antrenori. Dintre aceştia, trei au fost interimari, stând pe banca tehnică pentru scurte perioade de timp, până atunci când clubul reuşea să încheie o înţelegere cu antrenorul dorit. Marian Iancu a încercat mai multe reţete, instalând antrenori ai momentului, foşti mari fotbalişti, experimentaţi sau străini cu o carte de vizită apreciabilă.
Cosmin Olăriu este primul antrenor care a pregătit pe Poli Timişoara de la sosirea finanţatorului Marian Iancu. Antrenorul obişnuit în prezent cu căldura toridă din ţările arabe nu a avut viaţă uşoară pe banca tehnică a timişiorenilor, fiind destituit după 27 de jocuri, în urma unei partide câştigată de Poli cu 3-2, în faţa celor de la farul Constanţa. Marian Iancu a mai dorit să-l destituie pe Olăroiu după un joc cel puţin dubios, pe care Poli l-a pierdut pe terenul celor de la Steaua Bucureşti, cu scorul de 2-1, victoria obţinută de stelişti conferindu-le titlul de campioni. La vremea respectivă, în arest fiind, Marian Iancu a intenţionat să-l destituie pe Olăroiu, considerându-l pe acesta unul dintre artizanii presupusului „blat”. Cert e că, după ce a fost dat afară de la Poli, Olăroiu a ajuns antrenor principal la Steaua Bucureşti.

Marketing pe spinarea lui Hagi

Marian Iancu a căutat mereu să atragă atenţia opiniei publice când venea vorba de Poli, fie că în discuţie apăreau transferurile unor fotbalişti valoroşi sau instalarea unui antrenor nou. Imaginea a contat mereu pentru Iancu, astfel ajungând la concluzia că ar fi un pas bun de marketing dacă îl numeşte antrenor pe Gheorghe Hagi, cel mai valoros fotbalist român al tuturor timpurilor. Peste 5.000 de spectatori au asistat la primul antrenament al „Regelui”, nimeni neputând să prevestească eşecul lui Hagi la Poli. Fostul mare fotbalist a rezistat mai puţin decât Olăroiu pe banca tehnică, acesta reuşind să adune numai 16 jocuri ca antrenor. Hagi are şi cea mai proastă linie de clasament cu echipa timişoreană, în cele 16 jocuri fiind învins de şapte ori. Cu toate acestea, „Regele” are un merit esenţial în ceea ce priveşte promovarea câtorva jucători tineri, unii dintre aceştia fiind titulari la Poli în prezent. Este vorba despre Costel Pantilimon, Luchin şi Mera. Nu trebuie uitaţi nici Gabriel Torje, Cristian Daminuţă sau Iasmin Latovlevici, aceştia evoluând în prezent pentru alte echipe din Liga I.

Un antrenor străin în detrimentul experienţei

După „experimentul Hagi”, Marian Iancu s-a îndreptat spre un antrenor cu experienţă şi personalitate, Sorin Cârţu având cea mai adecvată fişă a postului în acest sens. Nici acesta nu a rezistat mult sub presiunea pusă de Marian Iancu, aruncând prosopul după doar 12 etape. Următorul antrenor de pe lista lui Marian Iancu trebuia să fie din altă ţară, unde fotbalul este tratat cu maximă seriozitate. Aşa a ajuns la Poli cehul Duşan Uhrin junior, un antrenor tânăr, cu o carte de vizită impresionantă. Cehul este antrenorul care a rezistat cel mai mult pe banca tehnică în „Era BkP”, reuşind să adune 50 de jocuri, echipa având şi cel mai bun parcurs în campionat sub comanda acestuia. Se pare însă că Marian Iancu s-a plictisit de ceh, destituindu-l pe acesta la finalul turului sezonului trecut, chiar dacă Poli a acumulat 41 de puncte, un record absolut. De altfel, timişorenii au terminat turul respectiv pe primul loc. A fost preferat Pele Balint, un specialist în ceea ce priveşte analiza de joc a echipelor la un post de televiziune. Totul părea perfect în relaţia dintre Marian Iancu şi Balint, finanţatorul declarând chiar că acesta va sta mult şi bine pe banca tehnică a timişorenilor, asigurându-l pe acesta că nu-l va destui. Vorbe în vânt, pentru că „luna de miere” a celor doi a ţinut până în etapa a 33-a a returului, după care Balint a fost trecut la capitolul ex-antrenori.

Velcea, intermiarul finalist

Pentru scurte perioade de timp, Marian Iancu a apelat la antrenori interimari, din cadrul clubului. Valentin Velcea a adunat cele mai multe jocuri ca interimar, ceilalţi doi interimari de nevoie fiind Iosif Rotariu şi Alin Artimon. Să mai amintim că, în ciuda faptului că Velcea s-a remarcat în rolul eternului antrenor interimar, acesta a condus echipa de pe banca tehnică în două finale ale Cupei României, o performanţă de invidiat pentru orice tehnician.

Nea Costică Rădulescu, cel mai apreciat

În ultimii 20 de ani, pe banca tehnică a timişorenilor au stat o serie de antrenori foarte îndrăgiţi de suporteri. Dintre aceştia, cel mai îndrăgit a fost Costică Rădulescu, un tehnician care s-a remarcat mereu la Poli prin echipele create şi jucătorii descoperiţi şi promovaţi la prima echipă. Costică Rădulescu este antrenorul care a eliminat pe Atletico Madrid, în anul 1990, din Cupa UEFA, în condiţiile în care spaniolii erau favoriţi la câştigarea trofeului. De la revenirea alb-violeţilor în Liga I, în 2002, antrenorul cu cea mai mare trecere la publicul spectator a fost Basarab Panduru. Actualul oficial al Stelei a avut rezultate bune cu o echipă în care evoluau jucători mai slab cotaţi, dar aceştia, în viziunea fanilor, au dat totul pe teren, principalul „vinovat” pentru acest aspect fiind considerat Panduru.

Comentarii

comentarii