Acasă Actualitate Anul 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti

Anul 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti

DISTRIBUIȚI

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (foto) a proclamat
“Crezul e mai actual ca niciodată, pentru că nu s-a modificat şi nu s-a schimbat din primele secole ale creştinismului”, a spus preotul Zaharia Pereş, consilier cultural în cadrul Mitropoliei Banatului.

“Cred –întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor. Şi întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii: Lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut, Cel ce este de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate S-au făcut…”, aşa începe cea mai veche şi cunoscută rugă creştin-ortodoxă denumită Crezul. Este ruga pe care fiecare creştin trebuie să o spună ca o dovadă a credinţei sale în Trinitate -Dumnezeul adevărat, Isus Hristos şi Duhu Sfânt. Întrebarea ce se ridică este: “Cine mai crede în Crez şi în Trinitate, astăzi, în epoca internetului şi a audiovizualului atot-stăpânitor şi atotţiitor ce ne domină existenţa zi şi noapte?”.

Simbolul credinţei creştine

Biserica Ortodoxă Română susţine că “Crezul” este mai actual ca niciodată. Crezul este inclus în rugăciunile începătoare sau rugăciunile de dimineaţă şi cuprinde  simbolul de credinţă, de aceea trebuie rostit de fiecare credincios ca o reactualizare a mărturisirii de credinţă în Sfânta Treime în Dumnezeu, Mântuitorul Isus Hristos şi Sfântul Duh.
“Cu ruga “Crezul” fiecare creştin ortodox începe viaţa creştină în Isus Hristos. Crezul, pentru ceştinii botezaţi în numele lui Hristos, a fost rostit şi este în continuare rosti de către naşi, e simbolul credinţei creştin-ortodoxe. La fiecare sfântă liturghie se rosteşte în biserică în cadrul serviciului religios de către întreaga adunare a bisericii”, a declarat preotul Marius Florescu, din cadrul Mitropoliei Banatului.  “Crezul e mai actual ca niciodată, pentru că nu s-a modificat şi nu s-a schimbat din primele secole ale creştinismului”, a spus preotul Zaharia Pereş, consilier cultural în cadrul Mitropoliei Banatului.
Pentru a arăta cât de importantă este această rugă străveche pentru creştini şi pentru a-i demonstra actualitatea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (foto) a proclamat, la sfârşitul săptămânii trecute, în Patriarhia Română, “Anul 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti” în contextul aniversării în 2010 a 1685 de ani de la Sinod I Ecumenic de la Niceea (325-2010) şi a 125 de ani de la recunoaşterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885 – 2010).

Tinerii, internetul, televizorul şi “Crezul”

La începutul creştinismului, se năşteau foarte multe erezii de aceea au avut loc primele Sinoade Ecumenice. Acestea au trasat bazele învăţăturii ortodoxe cu simbolul de credinţă “Crezul” ce a devenit linia de bază a ortodoxismului. Sinodul I de la Niceea din 325 a trasat primele opt articole din Crez. Aici s-a dezbătut problema legată de Isus Hristos, fiindcă unii eretici încercau să impună faptul că Hristos nu este de aceeaşi fiinţă cu Tatăl şi că nu este considerat consubstanţial lui Dumnezeu. Atunci s-a stabilit – “Şi întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Născut, Care din Tatăl S-a născut..” Al doilea Sinod Ecumenic a avut loc în 381 la Constantinopol şi a dezbătut a treia faţă a Sfintei Treimi –Duhul Sfânt, atunci s-a stabilit –“Şi întru Unul Duhul Sfânt Domnul de Viaţă Făcătorul care din Tatăl purcede Cel ce împreună cu Tatăl şi Fiul este închinat şi mărit”. “S-a arătat egalitatea celor trei ipostaze ale Trinităţii –Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. De atunci Crezul a rămas neschimbat”, a declarat preotul Pereş.
Tinerii de astăzi îşi petrec cea mai mare parte a timpului prin discoteci, ascultă muzică haus sau rămân ore în faţa calculatorului şi a televizorului vizionând filme americane de acţiune. Câţi au auzit de “Crez” şi cîţi îl rostesc? Totuşi, în Biserica Ortodoxă, nu există liturghie în care să nu se spună această rugăciune de către toată asistenţă. Simbolul de credinţă Crezul se rosteşte în Bisericile Ortodoxe şi Romano-Catolice, dar la romano-catolici există o mică diferenţă. Ei susţin că  Duhul Sfânt provine de la Dumnezeu, dar şi de la Isus Hristos, denumit şi “filioque”. Trebuie să amintim că regretatul Papa Paul al II lea când a vizitat pentru prima oară România a rostit Crezul în premieră în istoria bisericii, împreună cu regretatul Patriarh Teoctist, al Bisericii Ortodoxe Române, fără adaosul filioque. “A fost unic evenimentul respectiv a subliniat preotul Pereş.

Comentarii

comentarii