Acasă Actualitate Anunțul unui medic important din România: De ce urmașii dacilor liberi sunt...

Anunțul unui medic important din România: De ce urmașii dacilor liberi sunt mai puțin expuși decât cei ai Romei antice la îmbolnăvirea de COVID-19

DISTRIBUIȚI

Mihai Craiu, unul intre cei mai apreciati medici pediatri din Romania, aduce noi informatii in legatura cu coronavirusul.

Intr-o postare pe pagina sa de facebook ”Spitalul Virtual pentru Copii”, Craiu explica de ce nord, central si est europenii, deci si romanii, sunt mai putin expusi la formele grave de Covid-19 decat cetatenii tarilor din vestul continentului:

”Mai mulți experți au dovedit că noul coronavirus intră în corpul nostru cu ajutorul unui receptor special, de la suprafața celulelor din căile aeriene sau din tractul digestiv. Aceștia se numesc receptori pentru ACE2 (angiotensin converting enzyme)

Buuun…. Dar ce fac ACE2 ?

Receptorii pentru angiotensin-convertază sunt asemănatori zonei de andocare de pe Stația Orbitală. Adică Navetele spațiale (noul coronavirus) se cuplează cu Stația Orbitală (celula umană care are receptori ACE2) DOAR DACĂ se realizează, inainte de cuplare, o conexiune perfectă intre cele două, prin intermediul unui braț telescopic. Cu brațul acesta seamăna proteina de fuziune, in formă de suliță (spike-protein), a lui SARS-CoV-2.

Cuplarea dintre coronavirus și celula umană presupune o potrivire perfectă (cum ar fi cea dintre cheia noastră din buzunar si broasca ușii de la propria casă)…

Ce ne facem dacă nu avem o potrivire perfectă între cheie și broască? Intre Navetă spațială si Stația orbitală??

Nu se realizează procesul dorit. Adică nu deschidem ușa, nu cuplăm naveta (coronavirusul) la Stația orbitală (celula umană).

Si în acest fel sunt infectate mai puține celule și apare o infecție COVID-19 mai puțin gravă. Când există mai puțini receptori ACE2 la suprafața celulei ar putea fi infecția mai blândă. Cum e la copil. Receptorii ACE2 sunt foarte puțini la naștere si se dezvoltă odată cu vârsta.

Acești receptori ACE2 sunt codificați (ca ORICE ALTĂ proteină din corpul nostru) de o genă. Care poate avea variante diferite, de la un grup de oameni la altul. Sunt descrise aceste variații sub numele de polimorfism. Adică mai multe forme pentru aceeasi genă.

Cel mai frecvent polimorfism al genei pentru receptorii de angiotensin-convertază este cel de tip ACE I (de la Insertion si nu de la cifra 1) si respectiv ACE D (de la Deletion).

In acest studiu rezultă ca apare o evoluție mai blândă a COVID-19 la acele grupuri de persoane care au polimorfismul ACE D. Acest polimorfism este prezent mai frecvent în Europa de Est și Centrală, precum si în Scandinavia, si mai rar în Europa de Vest.

Râzând puțin, rezultă că suntem mai mult urmașii Dacilor liberi decât ai Romei antice.

Până la urmă, contează mai mult, în evoluția pandemiei, distanțarea socială, masca și igiena mâinilor, decât orice altceva. Dar ne mai ajută și genele…”

Comentarii

comentarii