Acasă Actualitate Apă cu scandal la Biled. Localnicii nu vor cedarea rețelei de apă...

Apă cu scandal la Biled. Localnicii nu vor cedarea rețelei de apă către Aquatim

640
DISTRIBUIȚI

primaria biledŞedinţa de Consiliu Local din Biled a fost oprită cu scandal de zeci de localnici. Consilierii aveau pe ordinea de zi votarea unui proiect prin care urmau să cedeze societăţii Aquatim sistemul de alimentare cu apă al comunei.

Oamenii au dat buzna în sala de şedinţe a Primăriei Comunei Biled. Locuitorii din Biled sunt însă nemulţumiţi pentru că, în cazul cedării sistemului către operatorul de apă-canal, preţul unui metru cub de apă ar creşte de la 1,5 lei la 3,5 lei. După mai bine de două ore de certuri, oamenii au reuşit să-i determine pe consilierii locali să amâne luarea unei decizii. Localnicii cer organizarea unui referendum în comună pe această temă. ”Dumneavoastră credeţi că oamenii din Biled sunt o mână de oameni proşti. Voi sunteţi buricul târgului? Lăsaţi apa cum o fost”, au spus localnicii. Localnicii spun că nu vor ca apa din comuna lor să le fie vândută de altcineva: ”Apa e lăsată de la Dumnezeu. Dacă noi suntem nişte oameni care profităm de chestia asta, îi păcat”, ”Am pe cumnaţii mei la Lovrin. De doi ani au Aquatim-ul. Îi usucă la apă”, ”Le daţi şi apa şi 100% nu se face nimic. Lăsaţi apa la oameni. Or fost atâtea imperii peste Biled, nimeni nu s-o gândit să ia apa”.
Consilierii locali, în frunte cu primarul, au încercat să le explice oamenilor că este nevoie de externalizarea serviciului, pentru că Aquatim, prin proiectul european derulat la nivelul judeţului Timiş, ar construi canalizare în comună şi ar finaliza şi reţeaua de apă, instalată acum doar în procent de 80%. Aceasta, în condiţiile în care bugetul local nu poate acoperi aceste costuri. Numai pentru finalizarea reţelei de apă ar fi nevoie de 700.000 de lei. Oamenii nici nu au vrut să audă argumentele autorităţilor şi au reuşit să îi convingă să amâne şedinţa, cu toate proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi. Reprezentanţii companiei Aquatim, societate subordonată Consiliului Local Timişoara, spun că nu pot oferi tarife mai mici locuitorilor din Biled pentru că, în calitate de operator regional, legea le impune tarif unic.”Dacă Consiliul Local, în viitorul foarte apropiat, adică într-o lună de zile, nu se decid să adere la Asociaţia Intercomunitară de Apă – Canal Timiş şi să delege serviciile de operare către Aquatim, atunci aceste fonduri de 7 milioane de euro se vor pierde”, spune Cristina Borca, purtătorul de cuvânt al Aquatim.

Comentarii

comentarii