Acasă Actualitate Apel pentru finanțarea prin PNRR a noii maternități din Timișoara. ”Dacă se...

Apel pentru finanțarea prin PNRR a noii maternități din Timișoara. ”Dacă se punctează cinstit, proiectul are o șansă mare”

DISTRIBUIȚI

Marți, 25 octombrie, consilierii locali din Timișoara au aprobat prelungirea contractului prin care se dă în chirie Spitalului Municipal Timișoara clădirea în care funcționează Maternitatea Odobescu. Cu această ocazie, primarul Dominic Fritz a decis să lanseze un apel către toate partidele din consiliu pentru a face lobby pentru finanțarea noii maternități. Proiectul a fost depus pe PNRR, iar acum urmează evaluarea.

„Vreau doar să spun că sper că va fi ultima dată când Consiliul Local va trebui să prelungească acest contract de închiriere pentru Maternitatea Odobescu. Vreau să fac un apel către toate forțele politice, chit că nu mai este în mâinile noastre. Maternitatea este depusă pe PNRR, pe o listă scurtă de 49 de spitale noi care pot fi finanțate până în 2026, dintre care 25 vor fi alese. Metodologia s-a publicat prin hotărâre de guvern săptămâna trecută. Pe puncte nu stăm rău. Dacă se punctează cinstit, maternitatea din Timișoara are o șansă mare.

Vreau încă o dată să fac acest apel tocmai pentru că Ministerul Sănătății este în mâinile PSD. Este un proiect născut în timpul administrației PNL, cu autorizație de construire care a fost semnată de mine. Așadar, este un proiect susținut de toate partidele. Speranța mea este că cei care au pârghii la București – și mă uit aici la consilierii PSD și PNL – să vă faceți vocea auzită, să ne asigurăm că vom avea această nouă maternitate. Dintre cele 49 cred că este cel mai avansat proiect. Putem mâine să scoatem la licitație execuția, iar poimâine – metaforic – să începem lucrările, iar acestea să fie gata până în 2026. Apelul meu către toate forțele politice: susțineți Maternitatea Odobescu și atunci nu va mai fi nevoie să încheiem contracte de închiriere pentru clinica de obstetrică și ginecologie”, a spus primarul Dominic Fritz în timpul ședinței.

Ulterior, acesta a explicat că apelul său vine în condițiile în care la evaluare există „punctaje cu anumit grad de subiectivitate”. Miercuri dimineață, primarul și-a reluat cererea și într-o postare pe rețelele de socializare:

„Aseară, Consiliul Local a aprobat prelungirea contractului de închiriere pentru clădirea improprie în care funcționează Maternitatea Odobescu. Le-am spus consilierilor locali că îmi doresc să fie ultima oară când suntem nevoiți să prelungim acest contract. Dacă toate forțele politice ale Timișoarei s-ar uni, am putea obține 150 de milioane de euro din PNRR pentru construcția noii maternități.

În 12 octombrie, guvernul a dat o hotărâre prin care stabilește cum vor fi selectate 25 de obiective medicale dintr-o listă scurtă de 49 pentru a fi finanțate din fonduri europene PNRR. Proiectul noii maternități a Timișoarei este pe această listă scurtă, iar după criteriile stabilite ar trebui să aibă șanse bune. Dintre toate proiectele de pe listă, este probabil cel mai avansat: așteptăm doar finanțarea pentru a putea începe lucrările.

Proiectul a fost început în timpul administrației PNL, ministrul Sănătății este de la PSD, iar Autorizația de construire a fost semnată de mine. Maternitatea nu este un proiect politic. E un proiect pentru Timișoara, pentru timișoreni, dar și pentru mulți alți oameni din întreaga regiune. Este momentul ca toate partidele să fie unite pentru proiectele vitale ale orașului”.

Comentarii

comentarii