Acasă Actualitate Aperol spritz: tot ce trebuie să știi despre această băutură tipic italiană

Aperol spritz: tot ce trebuie să știi despre această băutură tipic italiană

DISTRIBUIȚI

Vă place să beți un aperitiv, dar v-ați săturat de berea sau de vinul alb obișnuit? Ei bine, iată o alternativă pe care o veți îndrăgi: Aperol spritz, băutura ideală pentru cineva ca tine care adoră să se întâlnească cu prietenii în serile de vară.

Ce este un Aperol spritz?

Este băutura vedetă la happy hour. Aperol spritz vine din Veneția.

Originile sale datează din timpul Imperiului Austro-Ungar. La acea vreme, trupele regatului lombard-venețian obișnuiau să dilueze vinul cu apă minerală pentru a reduce conținutul de alcool. Dar abia în anii 1920 și 1930, între Veneția și Padova, a apărut versiunea pe care o cunoaștem astăzi, la care trebuie adăugat Aperol. Termenul “spritz” provine din germană “spritzen”, care înseamnă “a se revărsa”, făcând referire la imaginea diluării vinului în apă minerală. Și probabil e clar deja ce conține: vin alb spumant, Aperol și apă minerală sau sifon.

În ultimii ani, acest amestec a devenit extrem de popular, mai ales după campania publicitară strălucită a Aperol din 2008. Astăzi, spritz-ul și-a deschis o piață nu doar în Italia, ci și în străinătate.

Cum se face Aperol spritz?

Prepararea Aperol spritz nu este atât de simplă pe cât credeți. Deși ingredientele sunt puține și simple, calcularea cantității este complicată. De aceea, vom merge pe mâna rețetei oficiale IBA (International Bartenders Association).

Aperol Spritz: rețeta IBA

6 cl de prosecco

4 cl Aperol;

1 strop de apă minerală

Evident, varianta originală a rețetei Aperol spritz se face cu prosecco, un vin alb italian spumant.

Cu toate acestea, în zona Brescia, o variantă de Aperol spritz se face cu vin spumant brut. Nu este nevoie să vă complicați prea mult; orice alt vin spumant sec bun este suficient.

În ceea ce privește prepararea, cocktailul se face direct într-un pahar Old Fashioned. Se ornează cu o felie de portocală.

Cantitățile indicate în rețeta IBA sunt pentru 1 litru de spritz. Iată rețeta mai generică de Aperol spritz:

3/4 vin alb spumant;

1/2 Aperol;

1 strop de apă minerală;

1/2 felie de portocală.

Unul dintre ingredientele fundamentale ale Aperol spritz este sifonul sau apa minerală. Deși este un element căruia nu i se acordă prea multă importanță, acesta este cheia pentru a face băutura mai spumoasă. De aceea, evită apa minerală plată.

Acum, că știți cum să preparați un Aperol spritz, tot ce mai trebuie să faceți este să vă bucurați de aperitiv în bună companie. În plus, ingredientele pentru a face Aperol spritz nu costă foarte mult. Aveți idee câte spritz puteți face cu o sticlă de Aperol? În funcție de mărimea paharelor pe care le folosiți, puteți prepara de obicei 15 cocktailuri cu o sticlă de 1 litru.

Bar-hopping cu prietenii

Dacă nu aveți încredere în ceea ce pot face mâinile dvs, nu vă faceți griji. Din fericire, în Italia se vinde acest cocktail în aproape orice bar. Tot ce trebuie să faceți este să mergeți într-un loc care vă place, fără bătăi de cap!

Ce poate fi mai bun decât să stai de vorbă cu prietenii la o băutură? Și dacă se servește ceva de ronțăit pe deasupra? Aperol spritz nu se bea de obicei direct! Este un aperitiv perfect!

Nu spuneți că sunteți la dietă, pentru că nu este o scuză bună. Un Aperol spritz are doar 90 de calorii, foarte puține în comparație cu alte cocktailuri. Nimic nu ne împiedică să bem un Aperol spritz cu prietenii tăi.

Odată ajunși la bar, veți afla probabil că puteți comanda Aperol spritz sau Campari. S-ar putea să vă gândiți: “Care este diferența? “Păi, în multe feluri! Ele nu au nici aceeași origine și, evident, nici același gust. Așa cum v-am spus acum câteva momente, Aperol spritz provine din Veneția și are un gust ușor amar și fructat. Campari spritz, pe de altă parte, provine din Milano și are o culoare și un gust mai specifice.

Aperol spritz costă în jur de 3 sau 4 euro, în funcție de locul și de orașul în care vă aflați.

În 2019, Aperol spritz a împlinit 100 de ani și a sărbătorit în stil mare, organizând evenimente de amploare în mai multe orașe din Italia: Veneția, Milano; Roma, Napoli etc. Evident, în Veneția a fost evenimentul principal.

Compania Aperol a organizat un concert în Piazza San Marco. L-au numit Aperol Happy Together Live și a avut loc pe 29 iunie 2019. În mod normal, marca a ales orașul Veneția pentru a comemora 100 de ani de Aperol spritz. În cadrul acesteia au cântat cântăreți de talia Francescăi Michielin și a celor de la Maneskins, iar maestru de ceremonii a fost Alessandro Cattelan.

Sărbătoarea a continuat, ulterior, și în alte orașe mari ale Italiei, unde s-a petrecut câte trei zile cu concerte, zeci de barmani specializați în Aperol Spritz și multă distracție.

Comentarii

comentarii